Maga itt a tánctanár?

2014. szeptember 21. 16:37

Mára a magyar nyelvben a politika szitokszóvá vált: mert mifelénk nem fér bele az, hogy az ellenféltől olyat idézzünk, amivel szívből egyetértünk.

2014. szeptember 21. 16:37
Mérő László
Magyar Narancs

„Amikor az Orbán-kormány eldöntötte, hogy Budapesten épüljön egy olyan ikonikus épület, amelynek formáját a Rubik-kocka ihleti, szerződés köttetett Rubik Ernő és az állam között, amely szerint előbbi feljogosítja az utóbbit arra, hogy nevét és szellemi termékét erre a célra használhassa. (...) Amikor Orbán Viktor és Rubik Ernő ünnepélyesen aláírta a szerződést, a miniszterelnök mondott egy rövid beszédet. Itt nem csak az övéi között volt, mivel meghívták mindazokat, akiknek a projektben valami szerepet szántak – így engem is. Orbán Viktor ebben a beszédben azt fejtette ki, hogy értelmetlen dolog, amikor a baloldal és a jobboldal egymás ellen dolgozik, a jobb kéz sem jut sokra a bal nélkül. Erről a beszédről nem láttam tudósításokat, a sajtóban csak annyit láttam, hogy aláírták a szerződést. Magát a beszédet egyik oldal sem tartotta említésre érdemesnek – talán mert egyiknek sem illett az Orbán Viktorról alkotott általános képébe.

Ha valóban ez volt az ok, azt nagyon szomorúnak tartom. Ez szinte önmagában is indokolja, hogy miért válhatott mára a magyar nyelvben a politika szitokszóvá: mert mifelénk nem fér bele az, hogy az ellenféltől olyat idézzünk, amivel szívből egyetértünk – egyébként magának Orbán Viktornak sem.

Megalakult egy grémium, amely a Rubik-ház tartalmának koncepcióját volt hivatva kidolgozni. (...) Az üléseket profi moderátorok vezették, és az utolsó találkozó végén a moderátorok vezetője rövid, ünnepélyes beszédében kiemelte, hogy milyen jól együtt tudott dolgozni ez a sokféle ember, és milyen remek, hogy politikáról szó sem volt. Ez volt az a pillanat, amikor egyszerre két ember is felhorgadt: Fürjes Balázs és én kórusban, hangosan tiltakoztunk. Mi az, hogy nem volt szó politikáról? Végig arról vitatkoztunk, hogy mire költsünk el nagyobb mennyiségű közpénzt. Mi ez, ha nem vastagon maga a politika?

Hogy nem utáltuk egymást közben? Miért utáltuk volna? Hacsak nem azért, mert a politikában nálunk így szokás.

Általános politikai és világnézeti kérdésekben nagyon kevés olyan dolog van, amiben Fürjes Balázzsal egyetértünk. De szerencsére egyikünk sem volt hajlandó alkalmazkodni ahhoz, amit a politika szó mifelénk manapság általában jelent.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nimród
2014. szeptember 22. 13:04
Örülök a sok a lájknak, amit Mérő kapott, a zömében jobboldali szimpatizánsoktól. Visszaigazolva vele tisztességes megnyilvánulását. Ebből is látszik, hogy a jobbközép sokkal toleránsabb és készebb a korrekt párbeszédre, mint a balliberális tábor.
cutcopy
2014. szeptember 22. 10:34
"Mi az, hogy nem volt szó politikáról? Végig arról vitatkoztunk, hogy mire költsünk el nagyobb mennyiségű közpénzt" Miután el lett döntve és alá is lett írva, tartalmas "politikai" vita lehetett..)
Peter8811
2014. szeptember 22. 06:11
Az MSZP is tudott mozgósítani 3.000.000 embert a Nem lesz gázáremeléssel, meg a Nem lesz vizit díjjal, meg a Vonja vissza miniszterelnök úrral. Akkora vereséget mértek a Fideszre ezzel, hogy a Fidesz még most sem tud felállni a padlóról. Gyurcsány Feri bácsi úgy felmosta a padlót, hogy még most is a relikviává vált felmosóvödörrel járkál Feri bácsi. Azzal öntötték le Falus bácsit, meg baszták fejbe a gyereket hogy legyen valami horror is!
antioxi
2014. szeptember 21. 20:02
Persze jó lenne szót érteni. Ehhez mindenek előtt a magyar zsidóknak kell bocsánatot kérni "trianonért", a tanácsköztársaságért, az avh-ért, a kádári-érában lenyúlt minden vezető tisztségér az szdsz viselt dolgaiért, a nemzetközi liberális (=zsidó) média ellenünk hecceléséért. Továbbá a naponta gúnyolt (tisztességes, nem kirekesztő, szolid és őszinte-) magyar nemzeti érzésért ("...barackpálinka és bőgatya...") Majd akkor, talán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!