Van sajátunk

2013. január 25. 09:18

Széchenyi gróf igazi forradalmár volt, ráadásul sokkal mélyebb, eredetibb, szellemesebb és szellemdúsabb, mint az őt megelőzők és rá következők.

2013. január 25. 09:18
Békés Márton
Békés Márton
Jobbklikk

„Nem túlzás fellépését cezúra-szerű eseménynek tartani. Vagyis Széchenyi gróf igazi forradalmár volt, ráadásul sokkal mélyebb, eredetibb, szellemesebb és szellemdúsabb, mint az őt megelőzők és rá következők. Miért? Ezért:

1. Megalapította a kapitalizmust, és nem eltörölte.
2. Rabszolga-állam létrehozása helyett a jobbágyság felszámolásában segédkezett.
3. Nem égette a könyveket, hanem írta őket.
4. Nem elfoglalta a bankokat, hanem felállításukat és szabályzásukat javasolta.
5. Nem zárta le a hidat, hanem felépítette.
6. Nem új tudományos dogmákat állított fel, hanem akadémiát alapított.
7. Nem a gazdagokat akarta elszegényíteni, hanem a szegényeket gazdagítani.

Ezek után talán érthető a Hitel radikális zárómondata, amelyet oly sokszor hallunk, de az azt megelőző gondolatot nem idézik mindig teljes terjedelmében. Mi most megtesszük, íme:

»Nem nézek én, megvallom, annyit hátra, mint sok hazámfia, hanem inkább előre; nincs annyi gondom tudni, valaha mik voltunk, de inkább átnézni, idővel mik lehetünk s leendünk. A Mult elesett hatalmunkbúl, a Jövendőnek urai vagyunk. Ne bajlódjunk azért hiábavaló reminiscentiákkal, de bírjuk inkább elszánt hazafiságunk s hív egyesülésünk által drága anyaföldünket szebb virradásra. Sokan azt gondolják: Magyarország - volt; - én azt szeretem hinni: lesz!«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
laci0011
2013. január 25. 11:13
Már csak arra lennék kíváncsi,mi köze van az írónak Széchenyi grófhoz?!Jelenlegi kormánya éppen az ország tökéletes kifosztásának véghez vitelén szorgoskodik.Amit nem loptak el a szocik azt ellopják ők.
tarackos
2013. január 25. 10:44
Ha már Széchenyitől nem talált aktuálisabbat adódik a kérdés: Ezek szerint Ő, a pocakos, nem forradalmár? Mondjuk a 7 pontból egy sem illik rá...;)
magnamater
2013. január 25. 10:37
Széchenyi bárminő nagy volt, úgy tűnik,jövendőmondónak nem vált be. Bár a végtelen jövőben még sok minden megtörténhet.
Thomas Müller
2013. január 25. 10:20
8. Nem a politikai korrektségre törekedett az egyenjogúságot illetően, hanem a magyar fajt óvta attól. (És valóban, mennyivel nagyobb lenne az országunk, ha nincsenek jogaik Kun Béláéknak.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!