Kinn a bárány, benn a farkas?

2011. július 13. 11:32

Jászladány és az ő iskolaügye nem az, aminek tendenciózusan, súlyos politikai és emberi kártevéssel, haszonleséssel messziről lefestik.

2011. július 13. 11:32
Kolláth György
NOL

„Hat éve írtam utoljára a Népszabadságba, reagáltam egy személyes(kedő) kihívásra. Az oktatásügy jogi botlása volt a korabeli tárgy, mellékszálán felbukkant a jászladányi iskolaügy is. A lap Czene Gábor úr két cikkben foglalkozik a Legfelsőbb Bíróságnak a jászladányi iskolaügyben hozott határozatával (Győztek a jogvédők és Nincs vége). Mindkettőben a részrehajló megállapítások mellett szán egy bekezdést, s ad egy fullánkos prognózist nekem is. A morális és alkotmányos indokból vállalt ügyvédi közreműködésemet »megfejthetetlen okból« valónak minősíti, lelkes támogatásnak. Kifejez bizakodást, hogy a »piszkos játszmában« már nem lennék hajlandó közreműködni. Megtöröm a vállalt csendet. Csakis korrekt ügyet vállaló jogi képviselőként, pártoktól független jogvédőként, egyben a sajtójog és -etika oktatójaként megosztanék az olvasóval néhány megfigyelést és következtetést.

Tíz éve látom el díjazáshoz nem kötött munkám, támogatásom feltételeként tartom: Jászladány és az ő iskolaügye nem az, aminek tendenciózusan, súlyos politikai és emberi kártevéssel, haszonleséssel messziről lefestik. Nem lehetne hamisan, botrányra hangszerelt jelkép, mert »mindössze« valóságos személyek, családok megrendítő, őszinte törekvése a tanulni vágyó gyerekek előre jutására. Annak próbája, hogy aki akar tanulni, taníttatni és így boldogulni, azt ne akadályozhassa meg ebben az, aki erre nem képes, de főleg nem hajlandó. Borzasztó konkrétumokkal lehetne szolgálni. (Czene úr cikkének fórumbeli kommentjei higgadtan sorolnak rémes jászladányi tényeket, adnak keserű, de reális lakossági véleményt, fejeznek ki empátiát is a nehéz sorsúak iránt.) Ugyanezt tapasztalom magam is Ladányban, igen, díszpolgárként. Ám a nehéz sors és a közösségellenes, semmilyen normát nem tisztelő, másokat olykor direkt sértő-bántó magatartás két külön világ. Más és más eszközökkel kellene ellenük fellépni. Ezt akceptálni a bizarr helyi és országos szintű jogvédelem nem tudta, nem akarta. Négy éven át majdnem 20 bírósági tárgyalásunk volt az egyik »ladányi« ügyben. Egy felelősségvállaló mondata, egy valóságos érve nem volt benne a meghallgatott minisztériumi vezető tanúknak. Talán politikai filozófiájuk mentén jót akartak a köznek, de rosszat tettek Ladánnyal.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
de karatna
2011. július 13. 21:30
Kedves magyar honfitársaim! Miért kellene eltűrnöm, tolerálnom, hogy gyermekem cigányokkal egy osztályba járjon? Magyarországon élek, nincs kettős kultúra. A cigányság se etnikai, se politikai nemzet. Az államalkotásban sem volt semmi történelmi szerepe. A nyolcvanas években a legjelentősebb társadalom kutatók meg sem említették ezt a népességet. Se szüleim, se nagyszüleim sem dédszüleim, senki évszázadokig visszamenőkig cigányokkal együtt soha nem tanult. Semmilyen társadalmi mozgástérben közös dolga nem volt. Miért kellene nekem ezen változtatni? Hiszen nem mi magyarok hoztuk, hurcoltuk kényszerrel ide a cigányokat, hanem azok egykoron nagy alázattal kértek bebocsáttatást. De ennek a bebocsátásnak nem volt kötelező kelléke, hogy majdan a leszármazottak azt is követeljék, hogy az egykoron befogadó magyar autochton leszármazottak velük kényszerüljenek bármiféle olyan közösségvállalásra, amelyet azok nem akarnak! Ha egy szerfád zsidó nem akarja gojok, vagy neológ zsidók között taníttatni gyermekét, az természetes. Hát legen akkor az is természetes, amit itt most közreadtam!
Peter8811
2011. július 13. 21:21
Kedves Gyuri nem értem a cikket, akkor én kollátholt vagyok?
kukagyerek
2011. július 13. 21:05
gyuri bá! Amikor látlak a Junoszt tévémben, mindig elfog a röhögés. Gyere má sűrűbben, hogy hagy röhögjön rajtad az egész család!
kukagyerek
2011. július 13. 21:05
gyuri bá! Amikor látlak a Junoszt tévémben, mindig elfog a röhögés. Gyere má sűrűbben, hogy hagy röhögjön rajtad az egész család!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!