Zokogás, mosoly és kiesés az úszóselejtezők után Párizsban

2024. augusztus 30. 16:38

A délelőtti selejtezők során elmaradt a bravúr, hiszen egyik versenyzőnk sem jutott az esti finálékba. Ám míg Iván Bence felszabadultan nyilatkozott, Száraz Evelinnél eltörött a mécses...

2024. augusztus 30. 16:38
IVÁN Bence

Nyitókép, fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

***

Vámos Tamás/Párizs

A francia fővárosban zajló paralimpián részt vevő magyar küldöttség hangulatát alapvetően pozitív irányban befolyásolta, hogy az első nap Konkoly Zsófia 400 méteres gyorsúszásban aranyérmet szerzett! Ezek után felturbózott reményekkel tekintettünk a péntek délelőtti, magyar vonatkozású selejtezők elé, ám a két indulónk közül egyik sem jutott az esti fináléba. Iván Bence az SM6-os kategória 200 méteres vegyesúszói közül összesítésben a 10. helyen végzett, ennek ellenére abszolút felszabadultan értékelte a teljesítményét:

„Nyilván volt már jobb eredményem, mint amit most produkáltam, de 

reálisan nézve nem volt esélyem a fináléra, hiszen 5 másodperccel jobban kellett volna teljesítenem

. Ezzel együtt rendkívül élveztem a versenyt, hiszen nem vagyunk hozzászokva, hogy ennyi szurkoló előtt úszhatunk, úgy hogy túlságosan nem vagyok csalódott. Annál is inkább, mert Párizs előtt három és fél évet hagytam ki; rendkívül örültem, hogy már decemberben eldőlt: itt lehetek a francia fővárosban! Ha bejutok a fináléba, az már a pont lett volna azon a bizonyos i betűn, de még egyszer mondom: az elsődleges cél az volt, hogy kizárjam a külső körülményeket és jól kiússzam magam! Ez hellyel-közzel sikerült, még ha nem is úsztam annyira jó időt. Tokió után ismét bebizonyosodott: egy paralimpia összehasonlíthatatlan a többi versenyhez képest. Ezeken szinte üres uszodákban zajlanak a viadalok, míg egy paralimpián nem csak hogy az elitmezőny jön össze, hanem a körítés is egészen más! Mentálisan is külön fel kell készülni, hiszen azt nem tudod modellezni, hogy 15 ezer szurkoló hangzavarát miként zárjad ki! Ezzel együtt szerintem a sportpszichológussal színvonalas munkát végeztük, tehát a mentális állapotommal nem volt baj”

Arra a felvetésre, hogy miért nem sikerült jobb időt teljesíteni, Iván Bence újra csak őszintén felel: 

„Nem akarok itt túlságosan szakmázni, legyen elég annyi: egészen más 2 méter mély vízben úszni, mint 3 méteresben, amely jobban visszaveri a hullámokat a másik pályáról. Konkoly Zsófi is célzott erre, de neki legalább összejött a nagy diadal”... 

A kora reggeli versenyzést egyetlen sportoló sem szereti. Éppen ezért felmerül, ha nem reggel 10 órakor lett volna a selejtező, ez a bizonyos 5 másodperc ledolgozható lett volna? A szakmai stábot és a veresenyzőket ez sem érte váratlanul, hiszen az előző paralimpián is példa volt erre. Ezt megerősíti Bence is:

„Magyarországon több tréningünk is direkt ebben az időzónában volt, az edzőtáborban tudatosan készültünk erre. Megpróbáltam a lehetlent, nem jött össze, de – örülök, hogy itt lehettem!”

 Bencének ugyan nem jött össze a bravúros párizsi szereplés, de vajon miként fogadta Konkoly Zsófia már említett, újabb paralimpiai bajnoki címét? Annál is inkább, mert a PSN Zrt-ben egy klubban versenyeznek, és Jancsik Árpád vezetésével ugyanaz a szakmai stáb készíti fel őket.

„Először mindannyiunknak fel kellett dolgoznia, azt a fenomenális, leírhatatlan élményt, hogy 15 ezer szurkoló őrjöngött a La Defense Arénában, engem konkrétan a hideg rázott a lelátón! óriási hangulat volt, amely nem feszélyezte, sokkal inkább feldobta Zsófit. Természetesen gratuláltam neki, és biztos voltam benne, hogy meg tudja verni fő vetélytársát, Lakeisha Pettersont!”

A jövővel kapcsolatban Bence csak annyit mondott:

„Most egy nagyot szeretnék pihenni, aztán majd meglátjuk merre tovább. Négy év nagyon hosszú idő, de azért nagyon jó lenne ott lenni Los Angelesben!”

SZÁRAZ Evelin
Száraz Evelinnek 200 méter vegyesen nem jött össze, kizárták, de fő számában még javíthat! Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Bár nem a 200 méter vegyes Száraz Evelin fő száma (kiválóságunk szintén az SM6-os kategóriában indult) az ő kiesése azért ért mindenkit váratlanul, hiszen a bírók szabálytalannak vélték a mellúszását, ezért – kizárták a versenyből. 

Nem csoda, hogy a Vasas versenyzője zokogva érkezett a mixed-zónába,

 ahol csak annyit mondott, át kell gondolnia a jövőt ezzel a számmal kapcsolatban, és most csak arra törekszik, hogy a fő számában, a 100 méteres mellúszásban a maximumot hozza ki magából...

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. szeptember 01. 10:20
Koldusvircsaft. Paralimpiai érmet lehet nyerni a soktucat nyomorult kategóriában szánalmas idővel. Ez mi? Ennél a juniorok 1974-ben jobbat úsztak: 4:39,64 Lázár Eszter Egri Dózsa 1974. 07. 13. Ez az "úszóbajnok" ma a tizéves gyerekekkel se verenyképes, nem, hogy olimpikonokkal. Mindent elmond erről a karikatúra olimpiáról, hogy több érmet osztanak ki egymásnak az ezen élősködők, mint a világ legjobbjai. Még mielőtt a sok zsideszes jóember gyógyszere elgurulna: dolgozzanak, sportoljanak, éljenek boldogan, de ne hazudják és mímeljék élsportnak azt a koldusvircsaftot, amit művelnek, főleg pedig ne kapjanak érte pénzt, míg az iskolai-, és a gyereksportra sem fordít a társadalom hozzájuk képest lószart se. Rendezzenek elmebetegeknek sakkbajnokságot és dicsekedjenek azzal is! Ha valóban kiváló sportolók, akkor álljanak helyt rendes versenyekben, ne szánalmas koldusvircsaftban, amint Takács Károly, vagy mint Vitéz Halassy Olivér, akik valóban a legjobbak között lettek a legjobbak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!