Ő a nyerő 21-es! Milák árnyékából törhet elő az új aranyifjú, Kós Hubert (VIDEÓ)

2024. augusztus 01. 12:40

Tudta, miért félt a hátúszástól a reményeink szerint leendő olimpiai bajnok? Bemutatjuk a Michael Phelps edzője által felkészített sportolónkat, aki este megszerezheti Magyarország első aranyérmét Párizsban...

2024. augusztus 01. 12:40
KÓS Hubert
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: MTI/Derencsényi István

***

A párizsi olimpia szerdai, ötödik versenynapján sem született meg a hőn áhított magyar aranyérem. Többek között a háromszoros olimpiai bajnok kardvívó, Szilágyi Áron egyéniben vérzett el idejekorán. A csapatban szerzett ezüst szépen csillog, ez már – látva a reakcióját – kevésbé kedvező Milák Kristófnak, aki tokiói győzelme, majd önkéntes száműzetése után a második lett 200 méteres pillangó úszásban. Egy másik magyar férfi úszó azonban valóra válthatja az álmát, s erre minden alapja megvan. Kós Hubert 200 háton a világ(bajnokság) legjobbjaként a legnagyobb, legnehezebb versenyen, az olimpián is a csúcsra érhet Párizsban.

Nem dőlhet hátra!

Kós Hubert a 8. helyen végzett gyorsváltóval és a 100 méteren elért 10. helyével, na és az előfutamban úszott országos csúcsával (52.78) jól felpörgette magát fő számára, s belakta, megszokta a helyszínt. Fő számában, 200 háton a legjobb idővel (1:55.96) jutott be a döntőbe. A svájci színekben induló Roman Mitjukov (idén vb-ezüstérmes) mindössze 9-, a dél-afrikai Pieter Coetze (vb 3.) 13 századmásodperccel maradt el mögötte. Nyilván a döntőben (20.38) mindenki igyekszik élete legjobbját úszni, ez igaz a magyar versenyzőre is, aki „láthatatlan” futamot nyert meg a szerda esti elődöntőben.

„Nagyon fura úszás volt, telement vízzel a szemüvegem, nem nagyon láttam, hol vagyok, kétszer is nekimentem a kötélnek. Az idő az oké, megyünk tovább

 – nyilatkozta az M4Sportnak.

Murphy kiesett

Természetesen Kós is tisztában van azzal, azt a bizonyos aranyérmet el is kell venni a La Defense Arena nevet viselő hatalmas uszodában, ám amit eddig mutatott a fiatal magyar úszó, az az ellenfelek számára is egyértelművé tette: ő az aranyérem első számú várományosa! Főképp, hogy a három évvel ezelőtti döntőből senki nem lesz ott a rajtkövön: az akkori ezüstérmes, most is esélyesnek tartott amerikai legenda, Ryan Murphy a 10. helyen „ragadt” az elődöntőben. A Tokióban olimpiai rekorddal (1:53.27) győztes orosz, Jevgenyij Rilov nincs itt, a bronzérmes Luke Greenbank-ot az előfutamban kizárták. Azért a mezőny veszélyességére jellemző, hogy az idei világbajnok, a spanyol Hugo Gonzales csupán a nyolcadik, utolsó helyen fért be a nyolcas mezőnybe.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Vegyes előzmények

Kós Hubert mindent annak rendelt alá, hogy 2024. augusztus elsején megnyerje a 200 méteres férfi hátúszást a párizsi olimpián. Legalábbis 2023 eleje óta mindenképp erre koncentrált, miután 2022 őszén elkezdte egyetemi tanulmányait az Amerikai Egyesült Államokban. 2023-ban, szinte napra pontosan egy éve (július 28-án) felnőtt világbajnok lett Fukuokában. 200 háton tegyük hozzá, mert addig ez egyáltalán nem volt egyértelmű. 1:54.14-es magyar rekorddal nyert Murphy és Mitjukov előtt úgy, hogy előtte inkább vegyesúszónak számított... A Jövő SC, az Újpesti TE, majd immár a BVSC-Zugló sportolója – akit Magyarországon közel egy évtizeden át Magyarovits Zoltán nevelt – korosztályos szinten halmozta a csúcsokat és az az érmeket, Tokióban 200 méteren a 20., 400-on a 2022-es budapesti világbajnokságon a 12. helyen végzett. Végzett is a vegyes érzelmeket kiváltó vegyessel, és Bob Bowmann-nal úgy döntöttek, hogy hátúszásban törnek be a világelitbe! 

Bob mester intelmei

A 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps edzője érti a dolgát, ő készítette fel az immár Párizsban három aranyál tartó, Milák Kristófot is legyőző Leon Marchand-ot. Nem véletlenül követi a székhelyet váltó edzőt, Bob Bowmannt konkrét és átvitt értelemben is Kós Hubert. A februári világbajnokságról – és egy potenciális aranyéremről – lemondott a tanácsára, a júniusi Európa-bajnokságon viszont sokat volt a vízben – ahogy trénere kérte. 

Nagyon nehéz nemet mondani egy ilyen versenyre… Tényleg nehéz úgy edzeni, na meg persze majd úgy nézni az eseményeket, hogy tavaly ott voltam a világbajnokságon, és ráadásul nyertem is. A fókuszban egyértelműen az olimpia van. Amikor beszéltünk Bobbal a világbajnokságról, határozottan azt mondta, hogy nem mehetek. 

Rá lehet hallgatni, hiszen a valaha volt legeredményesebb edző az úszósport történetében, szóval, ha ő azt mondja, hogy nem, akkor nem. 

Ha ő úgy hiszi, ez visz a jó irányba, akkor biztos a jó irányba haladunk!” – mondta a honi szövetségnek adott interjújában.

Kós Hubert a nyár eleji kontinensviadalon háton szándékosan nem állt rajthoz (azért nyert egy aranyat 200 vegyesen és egy ezüstöt 100 pillagón). Minden idegszálával a 200 mát megnyerésére koncentrált és koncentrál immár Párizsban. A teher rajta van, teljesítményével került ilyen magas polcra, de a magyar szurkolók is várják tőle az aranyérmet – Magyarország első aranyérmét!

 

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Timchoka
2024. augusztus 01. 20:45
ARANY!!!!!!!!!
Zolotarjov
2024. augusztus 01. 15:23
Hajrá!
survivor
2024. augusztus 01. 15:10
Na mi van, sokan kezdenek rájönni hogy igazam volt ?
survivor
2024. augusztus 01. 15:08
B+, már megint hype-olunk !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!