Palackposta a foci Eb-n! Innen tudta az angol kapus, hova lövik a tizenegyeseket a svájciak

2024. július 07. 05:46

Jordan Pickford nem bajlódott cetlikkel és bekiabált jótanácsokkal. Kiderült, honnan puskázott az Everton játékosa a párbaj közben. Mutatjuk és azt is, mit mond egy szakértő, valamint a szövetségi kapitány!

2024. július 07. 05:46
null
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: Facebook/UEFA

***

Drámai csatában, a tűzzel játszva jutott be a legjobb 4 csapat közé Anglia a németországi labdarúgó Európa-bajnokságon. A 2021-ben ezüstérmes háromoroszlánosok – ahogy az előző négy fellépésükön – a szintén veretlen Svájc ellen sem brillíroztak. Sőt, tovább gyarapodott azon ellendrukkereik száma, akik szerint ezzel a futballal semmi keresnivalójuk nincsen az elitben. A küzdőszellemük és a kitartásuk azonban példás, s a jelek szerint az eszük és a felkészültségük is első osztályú.

Ezt is ajánljuk a témában

Láthattunk már számos példát arra, hogyan próbál előnyt szerezni egy-egy csapat egy tizenegyespárbajban. Előfordult, hogy korábbi játékostársak húztak hasznot abból, hogy ismerték az ellenfelet. Az is megtörtént, hogy mezőnyjátékosok kézzel-lábbal hadonászva mutatták kapusunknak, merre vetődjön, esetleg maradjon középen, mint a Real Madrid beugrója, Andrij Lunyin a Manchester City ellen Bernardo Silva emelésénél. Beküldött papírcetlire is szokás írni, azon üzenni, mit érdemes tudni az ellenfél rúgóiról, esetleg sportszárba rejteni a puskát. 

Kulacs mint titkos fegyver

Anglia mindezeket professzionális szintre emelte, amikor nem filctollal vagy golyóstollal karcolta a szakmai stáb a kottát Jordan Pickford kulacsára. 

Gyakorlatilag nyomdai technológiával, előre legyártatták azt a kulacsot, amire nem kevesebb mint 18 (!) svájci focista nevét és rúgási szokásait rögzítették.

 Mindezt nyilván alapos előkészítő munka, elemzés után tudták kivitelezni. Az Everton 30 éves, 65-szörös válogatott kapusa élt is a felkínált segítséggel, s elsőre kivédte Manuel Akanji – egyébként gyatra – próbálkozását, és érezte az irányt Shaqiri erős lövésénél is. Négyből tehát kétszer eltalálta a helyes irányt. 

Emberi tényezők

A kulacson valóban az olvasható, hogy Akanji és Shaqiri lövésénél is balra érdemes mozdulnia Pickfordnak. A statisztika persze annyit ér, amennyit megvalósítanak belőle, hiszen nyilván Yann Sommer, a svájciak kapusa is készült, mégsem tudott hárítani, sőt az irányt is alig érezte. Merthogy van megérzés, változtatás és lelki tényező is a világon.

Mindig abban hiszek, a kapus belenéz a rúgó szemébe, és ezzel hatást gyakorol rá. Megfélemlíti, mutogat, megzavarja, elbizonytalanítja. 

Nem mindenki oda lövi, ahová szokta. A kapus és a lövő mentális állapota is fontos tényező” – bővítette a szétlövés bűvkörét Simon Miklós, az M4Sport szakértője. S valóban, Pickford például először úgy tett, mint aki nem akar beállni a kapuba, húzta az időt, s talán el is altatta Akanjit...

Tudatos fejlődés

Bár a játék miatt rengeteg bírálat éri, az angol labdarúgó-válogatott az elmúlt években visszatért a legjobbak közé. 2018-ban vb 4., 2021-ben Európa-bajnoki második lett. Utóbbi mégis fájó pont, mert hazai pályán, a Wembleyben veszített Olaszországgal szemben – tizenegyesekkel. A kudarcból tanult a 2016 óta a szövetségi kapitányi posztot nem éppen közmegelégedésre betöltő Gareth Sothgate, aki a svájciak elleni továbbjutás után arról nyilatkozott, a szétlövésre és a felkészítésre is nagy hangsúlyt fektetnek, s javult a mutatójuk.

Négy párbajból a harmadikat nyertük meg. Persze az az egy, amit elveszítettünk az Eb-döntőben, nagyon sokba került. Azután 

új alapokra helyeztük a felkészülésünket ezen a téren, most már több hagyományos tizenegyesrúgónk is van.

 Nyugodtak maradtak a játékosaim, de mindegyiküknek van egy saját története. Elég csak a 2021-ben hibázó Sakára gondolni” – mutatott rá a háttérben zajló folyamatokra Southgate, aki az első angol szövetségi kapitány lett, aki két egymást követő Eb-n a négy közé vezette Angliát. Az elődöntőben Hollandia lesz csapata ellenfele.

Donnarumma, Gianluigi; Saka, Bukayo
Gianluigi Donnarumma olasz kapus védi az angol Bukayo Saka lövését a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság döntőjében játszott Olaszország-Anglia mérkőzés végén a londoni Wembley stadionban 2021. július 11-én. Olaszország az 1-1-es döntetlennel zárult rendes játékidőt követõ hosszabbítás utáni tizenegyespárbajban 3-2-re győzött, és 1968 után másodszor lett a kontinens legjobbja
MTI/EPA Pool/Carl Recine

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hernadvolgyi-2
2024. július 07. 06:38
Akanji kinézett az angol szurkolókra és belerúgott a labdába. Akanji svájci és man city labdarúgó. Hát nem kifogta Pickford.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!