Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Ezért szállnak harcba Szoboszlaiék – íme az Eb-trófea története!

2024. június 13. 14:08

A kupa névadója már nem érhette meg az első Európa-bajnokságot.

2024. június 13. 14:08

Nyitókép: Wikipédia

 

Kevesen tudják, hogy az Eb-trófea annak a francia futballvezetőnek a nevét viseli, aki döntő szerepet játszott az UEFA 1954. júniusi születésében, és aki 1955 novemberében bekövetkezett haláláig az UEFA első főtitkáraként tevékenykedett. Henri Delaunay volt az első számú katalizátora annak a folyamatnak, amely az 1950-es években a Nemzetek Európa-kupájának elindításához vezetett, és 

amely végül az UEFA labdarúgó Európa-bajnokságává vált.

Delaunay az aktív sportolást befejezve 1906-tól elindította sportvezetői karrierjét, 1924-1928 között a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnökségében, elnökhelyettesi pozícióban tevékenykedett. Már az 1927-ben letette a FIFA elnökségének asztalára az Európai-labdarúgó válogatottak részére kiírandó Európa-bajnokság tervezetét. 

A FIFA elnöksége azonban ekkor még nem támogatta elképzelését, félve európai pozíciójának elvesztésétől.

Amikor 1958 júniusában az UEFA stockholmi kongresszusán végre elindították az új versenyt, Ebbe Schwartz – az UEFA első elnöke – azt javasolta, hogy Henri Delaunay kreatív befolyásának elismeréseként a győzteseknek odaítélt trófea viselje az ő nevét.

Henri Delaunay, Fotó: Staff/AFP

A trófea története

A trófea megalkotásával Henri Delaunay halála után fia, Pierre volt megbízva. A trófea előlapján a Coupe d'Europe („Európa-kupa”), a Coupe Henri Delaunay („Henri Delaunay-kupa”) és a Championnat d'Europe („Európa-bajnokság”) feliratok szerepelnek, hátulján pedig egy zsonglőrfiú látható. Az első torna óta a trófeát a győztes csapat kapja, amelyet négy évig, a következő tornáig őrizhet meg.

A 2008-as tornára a Henri Delaunay-trófeát átalakították, hogy nagyobb legyen, 

mivel a régi trófeát az UEFA más trófeái, például az új klubok Európa-bajnoki kupája háttérbe szorította. A kupát a londoni Asprey ékszerészet készítette 30 700 euróért. Az új trófea, amely sterling ezüstből készült, most 8 kilogrammot nyom és 60 centiméter magas, 2 kilogrammal nehezebb és 18 centiméterrel hosszabb, mint a régi. Az alapként szolgáló márvány talapzatot eltávolították. A trófea új ezüst talapzatát meg kellett növelni, hogy stabil legyen. A győztes országok nevei, amelyek a talapzatra ragasztott plaketteken szerepeltek, most a trófea hátoldalán, a „Coupe Henri Delaunay” felirat alatt vannak bevésve, és 

nem franciául, mint elődje, hanem angolul írva. 

Az 1972-es és 1980-as győztes ország, Nyugat-Németország csak Németországként van feltüntetve. 2016 óta a zsonglőr fiú visszakerült a trófea hátoldalára.

A régi trófea / Wikipédia

A bukaresti „baleset”

Emlékezetes, a 2020-as Eb „trófeatúrájának” részeként Romániába is elszállították a serleget. A kupát több helyszínre is elvitték, majd a fővárosban található Nemzeti Stadionba szállították, ahol élő televíziós bejelentkezés közben a szél feldöntötte a riporter mögött álló reklámfalat, amely így a trófeát is ledöntötte az állványról. Az esetről készült videót alább tekinthetik meg:

 

 

Kapcsolódó cikkek a Foci Eb 2024 aktában.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-100
2024. június 27. 08:18
🍓 ️ ­­­É­­r­­t­­­é­k­­e­l­d­­ ­­a­­ ­­­s­­z­e­­­x­i­­­ ­p­­u­­­n­­­c­­­i­­­m­­­a­t­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­.­𝐅­𝐔­­­𝐍
gyaloggos
2024. június 13. 14:26
Aranyból
gyaloggos
2024. június 13. 14:25
Á, NEM kell ez nekünk! MAJD ha ARANÍBÓL lesz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!