A padlóról vagy székéből áll fel Marco Rossi?

2024. szeptember 09. 20:14

A magyar labdarúgó-válogatottat 6 éve irányító szakember a bosnyák válogatott elleni mérkőzésre készülve elmondta, miben bízik.

2024. szeptember 09. 20:14
Telki, 2024. augusztus 27.
Marco Rossi szövetségi kapitány a szeptember elején sorra kerülõ két Nemzetek Ligája-mérkõzésre készülõ magyar labdarúgó-válogatott keretének kihirdetésén a telki edzõközpontban 2024. augusztus 27-én. A nemzeti csapat Németország ellen szeptember 7-én Düsseldorfban lép pályára, három nappal késõbb Bosznia-Hercegovina legjobbjai ellen játszik a Puskás Arénában.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

A magyar labdarúgó-válogatott nem éppen úgy kezdte a Nemzetek Ligáját, ahogy szerette volna; nemzeti együttesünk Düsseldorfban súlyos, ötgólos vereséget szenvedett a házigazda németektől.

Az eredmény érthető módon rosszul érintette a magyar szurkolókat, és bár helyszínen tartózkodó drukkerek a meccs végén a vereség ellenére együtt énekelték a himnuszt a szurkolókkal, jó páran nekiestek Szoboszlaiéknak

Ezt is ajánljuk a témában

A mérkőzés eredményét kommentálva a labdarúgók önkritikát gyakoroltak, és a csapatkapitány, Szoboszlai Dominik üzent a magyar embereknek:

„Köszönjük a támogatásotokat, amire épp úgy szükségünk van ezekben a nehéz pillanatokban, mint a legnagyobb sikerek elérésekor.”

Marco Rossi szövetségi kapitány vállalta a felelősséget, hozzátéve, hogy amennyiben a folytatásban, azaz a keddi, a Puskás Arénában rendezett bosnyák válogatott elleni mérkőzésen nem sikerül jól reagálni az említett kudarcos eredményre, „mindenkinek el kell tűnnie a színről”

Ezt is ajánljuk a témában

Hogy ezzel saját esetleges lemondására is célzott-e a hétfőn hatvanadik születésnapját ünneplő olasz-magyar Mester, azt nem tudni, de jót tudni, hogy válogatott labdarúgóink bizalma töretlen a „Főnök” felé – ahogy az őt felköszöntő Orbán Viktoré is annak tűnik.

No, de hogyan tovább? Mi várható kedden a hollandoktól hétvégén 5-2-es vereséget szenvedő bosnyákok ellen? Mi lehet a következménye egy újabb gyengébb eredménynek és hogyan szeretné ezt Rossi elkerülni? Nézzük!

Min változtat Rossi?

A szövetségi kapitány a keddi mérkőzésre készülve sajtótájékoztatót tartott hétfőn, amelyen többek közt elmondta, hogy lesznek személycserék a csapatban a bosnyákok ellen.

 „Jelenleg ég az arcunk a nagy kapott pofontól, de azon vagyunk, hogy ne így lépjünk pályára, ha tökösek vagyunk, akkor túllépünk a pofonon”

– fogalmazott Rossi. 

Hogy kiket érinthetnek az említett személycserék, azt nem tisztázta, de nagyon valószínű, hogy nem az összes értékelő oldaltól a mieink közül legjobb értékeléseket kapott Szoboszlai Dominiket, a szombaton ugyan nem a legjobb teljesítményt nyújtó, de nagyon küzdő Sallai Rolandra, és a súlyos sérüléséből gyorsan felépült Varga Barnabásra gondolt a szövetségi kapitány. 

Ezt is ajánljuk a témában

Sokkal valószínűbb, hogy a védelemben – akár kapusposzton – cserélhet Rossi. Az olasz mester nem igazán szeret változtatni csapatain, és a küzdőszellemet legalább annyira értékeli, egy-egy ilyen döntés meghozatalakor mint a teljesítményt. Ennek fényében valószínű, hogy kevés csere lesz, és valószínűleg olyan játékosok kapnak lehetőséget, akik kellőképp motiváltak, mert eddig kevesebb játéklehetőséget kaptak vagy még nem is debütáltak a csapatban. 

Rossi szerint a németektől elszenvedett vereségen már túl kell lépniük a játékosoknak, és úgy érzi, ezt meg is tudják tenni. 

„Úgy vélem, hogy a Németország elleni mérkőzésen nem voltak félreértések a taktikát illetően, a kommunikációban viszont már akadtak”

 – mondta. 

Ezt is ajánljuk a témában

A csapat által játszott magas letámadásra épülő taktikáról pedig azt mondta, „A modern labdarúgás nem csak arról szól, hogy támadunk és magasan presszionálunk. Persze e divat mögött nyilván vannak okok, ám ehhez tudni kell magasan támadni, és le kell reagálni mindezt védekezésben is. Be kell látni, hogy Németország ellen sem az ötvenes évek futballját játszottuk, hanem egy modern futballt próbáltunk megvalósítani. A kommunikáció terén voltak félreértések, ez az én hibám, vállalom is érte a felelősséget.

 A meccs előtt beszéltük, hogy az első tizenöt percben nem hagyjuk kibontakozni a németeket, ami utána történt, az felírható a rossz kommunikációnak.

Mindenért azonban nem lehet felelőssé tenni az edzőt. Én vállalom a felelősséget mindazért, ami az én asztalom, és biztos vagyok abban is, hogy a játékosok is azért, ami az ő részük.”

Ez arra utal, hogy Rossi a németekhez képest természetesen jóval kisebb játékerőt képviselő bosnyákok ellen a szombati mérkőzésen látott presszingre épülő taktikán nem tervez változtatni nagy mértékben. 

„Menekülés a győzelembe”

Rossi szavai alapján az ismert – és egyébként részben Budapesten, a Hidegkuti Nándor stadionban forgatott sportfilm címe tökéletesen passzol a jelenlegi helyzetre. „Úgy gondolom, hogy az egyedüli kiút csakis a győzelem lehet. Tudtuk előre, hogy ez nem lesz egyszerű, és a kiutat sem lesz könnyű megtalálni a németektől elszenvedett vereségből. Az a találkozó foltként megcsúfítja az eddigi utunkat, munkánkat, és velünk marad, mint egy rossz emlék. Aki azonban megnézi az előző évek eredményeit, az láthatja, hogy azokhoz képest kontrasztos a Németországtól elszenvedett öt–nullás vereség. Mert ha összességében szeretnénk mérleget vonni – bár tudom, hogy a megítélés mindig szubjektív –, és ha az ember becsületesen, intelligensen néz szembe a dolgokkal, akkor azt gondolom, hogy a mérleg pozitív. És 

emlékezzetek arra is, hogy a 2021-es Európa-bajnokság után is elszenvedtünk egy négy–nullás vereséget, ám akkor is fel tudtunk állni. 

A bővebb értékelések nyilván majd akkor születnek meg, amikor mi már nem leszünk a válogatott kispadján, de bízom abban, hogy a végén pozitív mérleget fogtok majd kialakítani rólunk.” – fogalmazott a kapitány. 

A szövetségi kapitány boszniai újságírók kérdésére válaszolva beszélt arról is, hogy a keddi ellenfelet kemény, harcos csapatnak tartja, de kiemelte, hogy bár az eredményről majd csak a meccs után tud érdemben nyilatkozni, a magyar válogatott számára ezúttal nem lehet más a cél, mint a három pont megszerzése. 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
files32
2024. szeptember 10. 10:11
Rossit nem engedi el Orbáb pedig a játékosok mindent megtesznek
alexandrosz-2
2024. szeptember 10. 08:44
Hazug, kepmutató talján focista. 12 egy tucat. Takarodjon a falábú bandájával együtt a fenébe!
supertolerant
2024. szeptember 10. 02:56
Kedves Rossi Úr! Legyen szíves ezúttal ne tévessze el a taktikát, játsszon biztonsági játékot! 1. Hagyja a pressingelést, mert az baromira nem jött be; 2. Gulácsi ki, Dibusz be; 3. Betonvédekezés, és huszáros rohamok kevés húzásból, ez a testhezálló a magyar csapatnak, eddig is ez működött jobban; 4. Újoncokat a védelembe csak egyenként; 5. A labdát mindíg előre, könyörgöm, nem hátra! 6. Ne engedjen altatót keverni a játékosok ételébe! Bízunk magában! Hajrá Rossi, Hajrá Magyarok!
herden100
2024. szeptember 10. 00:49
m.youtube.com/watch?v=6p83IbLrU50&t=470s&pp=ygUGQmFyYWth pin.it/3knPUCRrV pin.it/1itcQHTim pin.it/128PWGvO0 pin.it/5jWF2j6E9 pin.it/6NYuZ65Bh pin.it/7dUqbIGSl pin.it/6HnOf4Cia pin.it/5JN0WSDtr pin.it/5hxM99ifw
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!