Aki otthonaként szereti Magyarországot – mélypontot jelentő vereség után köszöntheti jubiláló mesterét a magyar válogatott!

2024. szeptember 09. 05:25

Szeptember 9-én ünnepli hatvanadik születésnapját labdarúgóink szövetségi kapitánya, Marco Rossi.

2024. szeptember 09. 05:25
null
Szabó Péter

Fotó: Facebook/Marco Rossi

Miközben Magyarországon a szövetség vezetésétől kezdve, a játékosokon át a szurkolókig mindenki foggal-körömmel ragaszkodik hozzá, hazájában szinte alig ismerik Marco Rossit. Nem véletlen, hiszen a magyar válogatott szövetségi kapitánya játékosként nem játszott – a Sampdorián kívűl –valódi olasz nagycsapatban a pályafutása során, légiósként pedig Mexikóban a Club América, míg Németországban az Eintracht Frankfurt színeiben szerepelt.

A népszerű szakember szeptember 9-én, stílusosan két válogatott mérkőzés között ünnepli 60. születésnapját, így köszöntésében is a második otthona, Magyarország, illetve a második családja, a magyar válogatott játékosai lehetnek a főszereplők.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Elszántság, elkötelezettség

Arról, hogy milyen játékos volt a népszerű szövetségi kapitány, korábban már többször vallott önkritikusan. Könyvének bemutatóján például így emlékezett a kezdetekre:

„Nem titok, hogy nem voltam egy átütő tehetségű játékos. Kerestem persze pénzt, de inkább spóroltam, csúfoltak is a profi éveim alatt a csapattársaim, akik Porschékkal és egyéb drága autókkal jártak, hogy én csak egy Lanciával jövök-megyek. Persze az nagyon jó kis autó volt, és inkább a családomnak akartam megadni mindent.

De bevallom, volt olyan korszaka az életemnek, amikor úgy tűnt, hogy a testvérem fog a segítségemre sietni és nála fogok beletanulni a könyvelés világába, mert a futball már nem tartogat nekem semmit”

– utalt Rossi életének egy korábbi szakaszára, de azt is hozzátette:

„Sokszor el szoktam mondani a játékosaimnak, hogy sosem voltam olyan tehetséges, hogy válogatott lehessek, mégis sikerült a Serie A-ban játszanom egy olyan időszakban, amikor minden nagy sztárjátékos ott akart játszani. Az elszántságom és az elkötelezettségem tette lehetővé azt, hogy nemcsak a meccseken, hanem minden edzésen maximálisan odatettem magam” – emlékezett a szakember.

Magyarországi áttörés

A Míster kezdetben edzőként is olasz kiscsapatoknál kapott lehetőséget, aztán jött a honvédos szerepvállalása, amely mindent megváltoztatott. Magyarországon hamar letette a névjegyét, első szezonjában bronzéremig vezette a nagy múltú fővárosi klubot, majd egy rövid kitérőt követően még nagyobb bravúrt ért el: 2017-ben bajnoki címet ünnepelhetett Kispesten. A csúcson elköszönt a szurkolóktól, hogy átvegye a dunaszerdahelyi DAC irányítását. Ezúttal is bronzéremmel zárta első idényét, a szlovák élvonalból azonban több nem jutott neki, miután Csányi Sándor, az MLSZ elnöke megkereste egy rendkívüli ajánlattal.

Hogy mekkora megtiszteltetést jelentett Marco Rossi számára hat évvel ezelőtt, amikor leülhetett a magyar válogatott kispadjára, jól mutatja a korábban elhunyt nagypapájának írott levele.

„Szia Nagypapa! Remélem, jól vagy. Hány éve is mentél el? Túl sok. ‘94-ben volt, de az emléked most is itt él bennem.

Ki tudja, milyen boldog leszel és büszke az unokádra, aki most a magyar válogatott szövetségi kapitánya...

Igen, azé a Magyarországé... Az Aranycsapaté, melyben Puskás, Hidegkuti és a többiek játszottak, és amelyről annyit meséltél nekem. Emlékszel? Ma elkezdődik ez az új kaland, és ha a lehető legjobban kezdődik, akkor pontosan tudom, kinek ajánljam a győzelmet! Ha így lesz, akkor tudni fogom, hogy szurkoltál nekem, nekünk! Szeretlek! És mindezt Neked ajánlom!”

Mérföldkövek, mélypont

Nos, Marco Rossi 2018 óta megszakítás nélkül a magyar válogatott szövetségi kapitánya, sikeres tevékenységét jól szemlélteti, hogy idén zsinórban másodszor vezette Eb-n a nemzeti csapatot. Szeptember 7-én 67. alkalommal foglalta el a helyét a nemzeti csapat kispadján, a németek elleni vereség azonban fájó mélypontot jelentett: korábban még egyszer sem kapott öt gólt a válogatott a mesterrel – ilyenre a 2013-as, emlékezetes holland–magyar (8–1) óta nem volt példa.

Ezt is ajánljuk a témában

MR60 azonban már többször bizonyította, hogy képes a megújulásra, jól jelzi, milyen régóta ül a magyar kispadon.

A szövetségi kapitányok örökranglistáján már most a harmadik, de októberben megelőzheti a két meccsel előtte járó legendás Sebes Gusztávot is.

Az első helyen Baróti Lajos áll 117 mérkőzéssel, aki 1957 és 1966, majd 1975 és 1978 között dirigálta a nemzet legjobb labdarúgóit.

Ezt is ajánljuk a témában

Nem véletlen, hogy ilyen közel áll Rossi szívéhez a magyarországi munka, mint arról már többször beszélt, félig magyarnak érzi magát – tavaly októberben pedig fel is vette a magyar állampolgárságot. Sőt, tovább is örökítette a nemzeti öntudatot, hiszen a Míster hazánkban vízilabdázó fia, Simone is édesapjához hasonlóan vallott.

Büszkeséggel tölt el, hogy magyar állampolgár lehetek, részben a gyerekkori kötődésem miatt, részben pedig azért, mert tényleg otthon érzem magam Magyarországon.

Ez főleg az emberek attitűdjének köszönhető, mindenki kifejezetten kedves velem, és nem csak az utóbbi években. Annak ellenére, hogy külföldi vagyok, a magyarok kezdettől fogva nagy szeretettel és tisztelettel fogadtak. Biztosan akad, aki nem így érez, de azt tapasztalom, hogy az emberek döntő többsége azért kedvel, és ez nagy büszkeséggel tölt el” – árulta el lapunknak adott interjújában Marco Rossi.

Abban csak bízhatunk, hogy a bosnyákok elleni keddi, hazai Nemzetek Ligája-meccsen a játékosok is felejthetetlen ajándékkal örvendeztetik meg szövetségi kapitányukat! A németek elleni csúfos vereség után ránk férne a sikerélmény a sorozatban.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
A_Mandinernel_hulyek_dolgoznak
2024. szeptember 09. 19:42
.....
alexandrosz-2
2024. szeptember 09. 13:52
Lelkiismeretlen, aljas, túlsztárolt, túlfizetett falábú gecik, rossistól! Rohadjanak meg!
irondome
2024. szeptember 09. 10:03
Boldog Születésnapot Mester! Köszönjük, hogy lelket lehelt a magyar fociba, amitől egy szép ideig a súlycsoportján felül teljesített a válogatott, és ezzel sok örömöt szerzett nekünk! A szépre emlékezünk, nem a mostani vereségre! Sajnos több játékosnak (élen a csk-val) a fejébe szállt a dicsőség az elmúlt évek sikersorozatától, erről nem ön tehet. Paradox módon emiatt még szerencsésebb is egy ekkora, nem pedig egy minimális zakó a sorozat elején, mert ez legalább észhez térítheti őket. Kitartást kívánok!
Pelso j.
2024. szeptember 09. 08:49
Nem sztárolni kellene ezt a mihasznát, hanem kirúgni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!