Miért illene térdelniük a magyar futballistáknak is?

2021. szeptember 06. 11:52

Nincs egyetlen ilyen népcsoport sem, amely a diszkrimináció áldozata lett a magyar határokon belül?

2021. szeptember 06. 11:52
null
Haász János

„Igen, be lehet dobni és formálisan jogosan lehet bedobni azt a védekezést, hogy mi nem gyarmatosítottunk egész kontinenseket, nem dolgoztattunk fekete rabszolgákat gyapotföldeken (feketéket tényleg nem, de az alföldi tanyavilágban a mai napig ismert jelenség a csicskáztatás), hogy nálunk nincs feketék elleni rendőri erőszak (bár még néhány éve is előfordult, hogy kihallgatás közben meghalt egy gyanúsított), hogy mi nem robbantottunk ki két véres világháborút, az egyiket borzasztó eszmék nyomán. És valóban, még ha a szolidaritásunkat akár ki is fejezhetnénk azokkal az áldozatokkal, nincsenek ilyen bűneink, így miattuk tényleg nincs kitől bocsánatot kérnünk.

De.

Ha szembenézünk a múltunkkal, a magyar történelem elmúlt száz-százötven évével, biztosan nem találunk senkit, akivel szemben illene kifejeznünk a szolidaritást és tiszteletet?

Nincs egyetlen ilyen népcsoport sem, amely a diszkrimináció áldozata lett a magyar határokon belül? A történelmi Magyarország területén élő nemzeti kisebbségek? A folyamatosan a társadalom peremére lökött cigányság? A pogromok, majd a holokauszt miatt a zsidóság? A második világháború után elhurcolt németek?

Sőt, akár a többségi nemzeten belül is lenne kivel és mivel szembenéznünk.

A mélyszegénységben, majd kitántorogni hagyott milliók emléke. Az 1919-es vörösterror idején meggyilkoltak és meghurcoltak emléke. Az azt követő fehérterror idején meggyilkoltak és meghurcoltak emléke. A hitük, eszméik, társadalmi csoportba tartozásuk vagy éppen szexuális hovatartozásuk miatt üldözött, honfitársaik által meggyilkoltak és meghurcoltak emléke. Papok, kommunisták, kulákok, homoszexuálisok, forradalmárok és ellenforradalmárok, sárga cipősök és bőrkabátosok – ez az ország évtizedenként termelte ki azokat a bűnöket, amelyekben a többségi társadalom, ha másképp nem, de cinkos hallgatással támogatott egy időről időre változó, de gyakorta elnyomó hatalmat. (És amikor a világháborús ütőkártyát játsszuk ki előszeretettel a németekkel szemben, azt se felejtsük el, hogy abban a sötét korszakban melyik ország volt az összeomló náci birodalom utolsó csatlósa.)”

Nyitókép: Facebook

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hárs_1
2021. szeptember 07. 17:47
Haász Úr ! ön mikor térdelt utoljára ? ma már megtörtént vagy csak tegnap ? ha rám bízná, akkor egy héten át kellene térdelnie folyamatosan ! Trianon miatt, a Nyugat a mai napig térdelne... Kíváncsi vagyok arra, hogy az angol sportolók letérdelnek-e tréning előtt. (bár akkor "senki" nem látja őket) Lássa be ez csupán egy gumicsont semmi más. (abból is a gyengébbek közé tartozó)
kérdés
2021. szeptember 07. 14:23
Már hogyne lenne ilyen népcsoport. A magukat magyarként vállalóké, rendre. Épp erre bizonyíték ez a térdre kényszerítő szándék.
Rocktoberi
2021. szeptember 07. 13:41
Azelőtt térdelsz le, kiscsicska, aki előtt csak akarsz. És ha már ott vagy, akkor le is szophatod őket.
elfújta az ellenszél
2021. szeptember 06. 22:42
Ezt térdelve írtad? Ja nem Mindig mások a bűnösök, köszi hogy a bölcs gondolataidat megosztottad velünk
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!