Kína továbbra is gőzerővel megy előre

2024. július 14. 14:01

Egy új felmérés szerint Kína világelső a generatív mesterséges intelligencia alkalmazásában.

2024. július 14. 14:01
Fekete Kíra

A szerző a Makronóm újságírója.

Az amerikai SAS és a Coleman Parkes elemző szoftvercég által világszerte 1600 iparági döntéshozó körében végzett felmérés szerint a kínai válaszadók 83 százaléka mondta, hogy használja a generatív mesterséges intelligenciát (GenAI). 

Ez magasabb volt, mint a kutatásban részt vevő 16 másik országban és régióban, köztük az Egyesült Államokban, ahol a válaszadók 65 százaléka mondta, hogy alkalmazza ezt a megoldást. A globális átlag 54 százalék volt. 

A megkérdezettek között banki, biztosítási, egészségügyi, távközlési, gyártási, kiskereskedelmi és energetikai iparágak szerepeltek. Az eredmények bizonyítják Kína gyors fejlődését a generatív MI területén, amely azután indult be igazán, hogy a Microsoft által támogatott OpenAI 2022 novemberében kiadta a ChatGPT-t, ami több tucat távol-keleti vállalatot késztetett a saját verziójának létrehozására. 

A múlt héten az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezetének jelentése kimutatta, hogy Kína vezeti a GenAI-szabadalmak versenyét: 2014 és 2023 között több mint 38 ezret nyújtottak be, szemben az Egyesült Államok által ugyanebben az időszakban benyújtott 6276-tal.  

A generatív MI vállalati alkalmazása Kínában várhatóan felgyorsul, mivel az árháború valószínűleg tovább csökkenti a nagy méretű nyelvi modellszolgáltatások költségeit – állítja a South China Morning Post hírportál. 

A SAS jelentése szerint a távol-keleti nagyhatalom világelső a folyamatos automatizált megfigyelés (CAM) terén is, amelyet a jelentés „a generatív MI-eszközök ellentmondásos, de széles körben alkalmazott felhasználási eseteként” jellemez. 

Ez a technológia hatalmas mennyiségű adatot gyűjthet és elemezhet a felhasználók tevékenységéről, viselkedéséről és kommunikációjáról, ami a magánélet megsértéséhez vezethet, mivel a használói nincsenek tisztában az összegyűjtött adatok mértékével és a felhasználásuk módjával – mondta Udo Sglavo, a SAS alkalmazott mesterséges intelligenciáért és modellezésért felelős alelnöke. 

„A CAM-ben lévő algoritmusok és folyamatok gyakran védettek, és nem átláthatók – tette hozzá. – Ez megnehezítheti az ezt használó szervezetek felelősségre vonását a visszaélések vagy hibák miatt. Kína előrelépései a CAM területén hozzájárulnak ahhoz, hogy globális vezető szerepet töltsön be a mesterséges intelligencia és a felügyeleti technológiák terén.” 

Az OpenAI kivonul 

Az OpenAI értesítette kínai felhasználóit, hogy július 9-től nem használhatják az eszközeit és a szolgáltatásait. Az amerikai vállalat nem részletezte e hirtelen döntés okát. A Global Times szerint ez az USA egy újabb próbálkozása Kína technológiai fejlődésének akadályozására. 

Pan Helin, a Zhejiang Egyetem digitális gazdasággal foglalkozó kutatója szerint mindennek érezni a kedvezőtlen hatását is. A Kuaishou videóóriás például nemrégiben kénytelen volt korlátozni a hozzáférést az új MI-modelljéhez, a Klinghez chiphiány miatt – olvasható a The Information jelentésében.   

Azonban az OpenAI döntése jól is elsülhet Kínára nézve, hiszen felgyorsíthatja az ottani MI-cégek fejlődését, amelyek komoly versenyben állnak amerikai riválisaikkal és egymással is. Becslések szerint az országnak legalább 130 nagy nyelvi modellje van, ami a világ összes ilyen megoldásának a 40 százaléka. Emellett azok a magánszemélyek és vállalatok, akik eddig ChatGPT-t használtak, most új, valószínűleg hazai, azaz kínai alternatíva után néznek.  

Ezek pedig igazán ígéretesek. A múlt héten Sanghajban megrendezett mesterségesintelligencia (MI)-világkonferencián Kína egyik vezető MI-vel foglalkozó vállalata, a SenseTime bemutatta a SenseNova 5.5-öt. A modell a bemutatóján azonosított egy plüsskutyát, felismert egy nyúlról készült rajzot, majd pillanatok alatt elolvasott és összefoglalt egy egyoldalas szöveget. A SenseTime szerint a termékük vetekszik az amerikai OpenAI GPT-4o modelljével.   

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Humanoid robot a pekingi Robot Világkonferencián 2023. augusztus 18-án.
MTI/EPA/Mark R. Cristino

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2024. július 14. 22:13
🇷🇺+🇨🇳+🇮🇳 együtt= az🇺🇸vége.
survivor
2024. július 14. 22:08
Ha elítéled az🇷🇺-t Akkor az 🇺🇸-t ítéled el
survivor
2024. július 14. 22:06
ruszkikhaza nem érti: A ruszkikat az USA hagyta itt nekünk. A SZU-t mi itt Keleten az USAnak köszönhetjük... Leboltoltak. Mindenki megkapta a MEGSZÁLLT részt.. Az a tied, amit fogsz.
survivor
2024. július 14. 22:00
Lesz itt még buli. A játékmester/ Iain.M Banks ( es világa... ) Olvassátok !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!