Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

A videójáték-zenék apostolai – BDZ Gamer Symphony 2.0, a magyar csoda

2024. június 11. 21:24

A Budafoki Dohnányi Zenekar ismét videójátékok húrjait pengette az MVM Dome-ban, ezúttal azonban profi nyugalommal hozták a legjobb minőséget.

2024. június 11. 21:24
Gamer Symphony 2024
Böjtös Gábor
Böjtös Gábor

Nyitókép: Böjtös Gábor

A 30 éves Budafoki Dohnányi Zenekar tavaly egy nagyon izgalmas projektbe kezdett, elég nagy fába vágva közben a vonóját. A Gamer Symphony célja ugyanis az volt, hogy a zenekar Magyarországra hozza a videójátékos geek, avagy kocka kultúra egy olyan szegmensét, melyet hazánkban eddig nem élvezhettünk ki. A PlayIT-rendezvényeken egyszer-egyszer megjelenő Video Games Live-ot leszámítva élő koncerten nem volt hallható videójátékos muzsika. Egészen tavaly májusig.

És bár az első Gamer Symphony nem volt tökéletes, inkább csak az látszott a rendezvényen, hogy ez az első alkalom, Hollerung Gáborék pedig bármennyire profik, egyelőre csak ismerkednek a műfajjal. Idén azonban, mikor ismét színpadra álltak a zenészek és a kórustagok. Baranyai Barna, aki maga is geek, úgy konferálta fel a Budafoki Dohnányi Zenekart, 

mint a filmzenék apostolait, akik a Gamer Symphonyval most már a videójáték-zenék apostolaivá akarnak válni. 

Az pedig az átéltek után nyugodtan elmondható, hogy ezt már a második koncertjükkel sikerült elérni.

 

A műfaj legnagyobbjai

Egy kevéske cosplay-show után, ha nem is klasszikussal indított a zenekar, ezért senki nem panaszkodhat, hiszen a League of Legends játékhoz írt The Callal szinte berobbantak a zenészek a színpadra, az i-re pedig az énekes, Simon Zoltán András tette fel a pontot. Még aki a játékért nincs oda (jelen!), az is csak elismerően bólogatott, a bombasztikus nyitány megteremtette az alaphangulatot, innentől pedig már nehéz volt elképzelni, hogy bármi rosszul süljön el. Az 1999-es, világháborús FPS, a Medal of Honor, melynek maga Steven Spielberg volt a producere, mára már klasszikusnak számít, ahogy csodálatos dallamai is, a háborús övezetté varázsolt háttér pedig csak hozzáadott az atmoszférához, az előadás varázsához.

Ez a varázslat pedig végig megmaradt. A ráadást leszámítva két nagyobb blokkra bontott, szünettel együtt kb. 3 órás koncert rengeteg modern és számos klasszikus videójáték zenéjét hozta. Persze ízlések és pofonok, de talán a Heroes of the Storm, a Battlefield 3 és a Baldur's Gate 3 is nyugodtan kiemelhető, miközben 

egy-egy esetben színpadi táncosok tettek hozzá az audiovizuális élményhez, nagyon ötletes és látványos koreográfiával, ami a már önmagában is remek zenéket dobta fel. 

A The Witcher 3 szlávos dallamai éppen úgy új erőre kaptak ettől a kis extra adaléktól, mint mondjuk, az Assassin's Creed közkedvelt momentumai. Ne feledjük! A videójáték-zene eleve nemcsak a hangokról szól, annál jóval több, ezt pedig maximálisan sikerült átadni.

Gamer Symphony 2024

Büszkék lehetünk rá

Volt amúgy minden, az MVM Dome kupolája alatt rengeteg ismert zenei dallam csendült fel, kezdve a tavalyi The Legend of Zelda: Tears of the Kingdomtól a James Bond-os stílusú Sneak Eaterig (Metal Gear Solid 3), a klasszikusokat pedig ezúttal olyanok jelentették, mint a stratégiai Age of Empires vagy a szintén ebbe a műfajba sorolható Civilization. Külön meglepetés volt a ráadás, a F1, ami mind hangulatában, mind látványában olyan méltó megkoronázása lett az estnek, hogy még azon morgolódásomról is elfeledkeztem, hogy ha nem lesz Castlevania, felgyújtom a kócerájt.

Pedig nem lett. Az MVM viszont még áll. Szívesen!

Mindent egybevetve a második Gamer Symphony egészen fantasztikus élmény volt, ami messze felülmúlta a tavalyi koncertet. Ismétlésből arányaiban kevés akadt, a látvány a háttérben sokkal stílusosabb és igényesebb lett, sőt a színpadi jelmezek és koreográfiák is szintet léptek. De mintha maga a nagyzenekar, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság és a Honvéd Férfikar is magabiztosabb lett volna. 

Nyoma sem volt már az útkeresésnek, a Budafoki Dohnányi Zenekar olyan minőségben adta elő a komolyzenei műveket, ahogy azt a legnagyobb külföldi koncerteken szokás. 

A vonósoktól a fúvósokon át az ütősökig mindent és mindenkit élvezet volt hallgatni, ahogy Barnát is, aki a blokkok között és alatt érdemi információval és poénokkal szórakoztatta a közönséget. Sőt! Bár meglepődtünk, hogy ezúttal nem Hollerung Gábor vezényelt, aki a Carmina Buranát is áttáncolta, az osztrák-olasz Guido Mancusi annyira profin végezte a dolgát, közben pedig annyira átszellemült (még a külsejét is átformálta az előadás kedvéért), hogy a végére már ez sem tűnt fel.

 

Még többet szeretnénk!

Amit nem tudok hova tenni, hogy miközben a BDZ online nagyon kihangsúlyozta, hogy tavaly a Castlevania volt a közönség kedvence, a stílusteremtő játék muzsikája teljesen nélkülözve lett, pedig a sorozat közel 40 évéből bőven lenne mit szemezgetni, és csak annyira jelentőségteljes játékról beszélünk, hogy részben egy teljes műfaj, a metroidvania kapta róla a nevét. Lords of Shadow, Wood Carving Partita, Heavenly Doorway – csak hogy néhányat említsek, amit érdemes lenne átdolgozni. Nem beszélve arról, hogy az ismétlések között is akadt feleslegesebb, pláne, hogy a Civilization így kétszer is szerepelt egy este alatt, miközben egy Halo vagy Super Mario akkor már jobban illett volna legnagyobb jelentőségű klasszikusok közé. De ez megint már csak elégedetlenkedés.

A 2024-es Gamer Symphony minőségi, profi, fantasztikus és emlékezetes koncert lett aminél hatalmas előrelépést érezhettünk a tavalyi fellépéshez képest, pedig Hollerung Gáborékra akkor sem lehetett panasz. 

Hatalmas gratuláció a teljes csapatnak, kiemelten Fellegi Annával, akinek angyali hangját jó volt ismét hallani. 

Jövőre ismét ott leszünk a BDZ apostolainak koncertjén, ahol remélhetőleg a Castlevania és a Halo is újra felbukkan az olyan csodák mellett, mint a NieR: Automata, az A Plague Tale: Innocence, a Space Marine, a Dark Souls, Bloodborne vagy a Shadow of the Colossus

Az biztos, hogy a Gamer Symphony méltó módon bizonyítja azt, hogy bár jelenleg a videójátékos ipar éppen egy válságát éli, de már régen eljutott egy olyan pontra, ahol több, mint szimpla szórakozás, gyerekes gombnyomkodás, miközben nagyzenekari zenéi a legjobb filmzenékkel és sokszor a klasszikus művekkel is vetekednek. 

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. június 11. 23:15
Van ahol a programozók és az igazgatók maguk játsszák a zenét élőben, amit játékon belül is: élőben www.youtube.com/watch?v=XxWnc19Sju4 játékban www.youtube.com/watch?v=viOFKP7jPoU
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!