Olaszsajt-kisokos

2023. december 13. 22:02

Különbségek és hasonlóságok a világ két leghíresebb olasz sajtja, a parmigiano reggiano és a grana padano között.

2023. december 13. 22:02
Traditional,Grana,Padano,Italian,Cheese,On,Olive,Board
Annoni Gianni
Annoni Gianni

A grana padano és a parmigiano reggiano két világ­hírű sajt, az olasz gasztronómia zászlóshajói. Ezért jogos és úgymond természetes, hogy az ember kíváncsi arra, miben is különböznek egymástól – hiszen látszólag hasonlók. A valóságban azonban nagyon is eltérő tulajdonságokkal bírnak.

A legfontosabb közös bennük, hogy mindkettő oltalom alatt álló eredetmegjelölés (olaszul de­nominazione di origine protetta) védjegyet kapott az Európai Uniótól. Ez jellegzetes, kiváló minőségű terméket jelöl, amit a származási terület és a készítéshez használt hagyományos eljárások annyira különlegessé tesznek, hogy óvni kell a hamisítástól.

Hosszú érlelésű sajtokról beszélünk, egyedül­álló illatokkal és ízekkel. A két sajt alakját, méretét és tömegét tekintve teljesen hasonló, mindkettő gazdag tápanyagokban, például fehérjékben, A- és B-vitaminban, ásványi anyagokban, foszforban és káliumban. Mindkét fajta laktózmentes.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!