Balhé Ukrajnában: hajtépéssel végződött a vita az orosz zene hallgatásáról egy étteremben

Az eset várhatóan közigazgatási szabálysértésnek minősül, ami pénzbírsággal, közmunkával vagy akár 15 napos elzárással is büntethető.

Az utolsó napra is jutott még egy dűlőtúra Bacsó Andrással, majd a tíz napot keretbe foglaltuk azzal, hogy Tállyán az Oroszlánosban ebédeltünk.
Jenei Balázs tíz napig a tokaji borvidéket járja. Úgy döntöttünk — és azt reméljük —, hogy az olvasó számára is érdekesebb, ha élményeit naponta adagolva közöljük, már eleve a napló, mint műfaj miatt is, ami sokkal személyesebbé teszi az egészet. A bejegyzéseket a Tokajbéli víg napjaim címke alatt gyűjtjük. Jó olvasást!
*
10. nap – 2015. július 22. szerda
A szerdai nap a tervek szerint az utazásé lett volna, azonban hétfőn Bacsó Andrással nem sikerült a dűlőket bejárnunk, így negyed 10-kor az Oremushoz mentünk, hogy autót váltva megnézzük a pincészet területeit.
Először a Petrács-dűlőbe mentünk, ahonnan remek kilátás nyílik a Tolcsvai-medencére. A dűlőből belátni egész települést, amihez az is megadja a hangulatot, hogy klasszikus bakművelésű tőkék mellől szemlélődhetünk. Ráadásul itt féldrágakövek közt növekszik a szőlő – mondja Bacsó András nevetve, hiszen nagyjából félpercnyi keresgélés után egy maroknyi jáspist és hasonló követ szed össze a dűlőben. Majd hozzáteszi: „Bár én nem vagyok egy nagy kőzetszakértő, de ami szép, azt én is megcsodálom.”
Bacsó András a Petrács-dűlőben
Az, hogy a dűlőben bakművelésű tőkék vannak, valójában része egy kísérletnek is. Az Oremusnál igyekeznek megfigyelni, hogy milyen minőségű szőlő származik ezzel a művelésmóddal a tőkékről. Pedig ez rendkívül költséges, a sorok közt lóval szántanak, de szükség van kapálásra is, cserébe viszont a látvány sokkal szebb. Régen ilyen tőkékkel volt tele Hegyalja, ma pedig már tanítani kell az embereket, hogyan kell gondozni egy ilyen tőkét. Vagy arra, hogy ne műanyaggal kössék fel a szőlőt, hanem rafiával, ami lebomlik, ezzel is óvva a környezetet.
A művelésmód megválasztásának fontosságában nagyon hisz Bacsó András, szerinte ebben komoly fejlődési potenciál van még a borvidéken, azonban ez már a következő generáció problémája a borász szerint. Pedig tervei vannak bőven, hiszen van olyan parlag, amit 2020 és 2025 között szeretne betelepíteni azzal a klónnal, amit ők szelektáltak ki a saját tőkéik közül. Ezt a borász már a klónparcellában mondja, ahol összesen négy klón lett idén eltelepítve nagyobb mennyiségben. Ezekkel Bacsó külön borászati kísérleteket fog végezni, hogy kiválassza, melyik lesz az, amelyikből a legjobb száraz furmintot lehet elkészíteni.
Furmint ifjonc
Bacsó Andrást hosszan lehetett volna hallgatni még Hegyaljáról, a szőlőművelésről, a borkészítésről és minden másról, ami ehhez a szakmához kapcsolódik. Sajnos azonban mindannyiunk számára véges idő állt rendelkezésre a túrához, így 11 körül elköszöntünk egymástól.
Tolcsváról a Disznókőt és az Első Mádi Borházat útba ejtve mentünk Tállyára, ahol az Oroszlános Borhotelben Márton-Kováts Krisztina, a hotel háziasszonya várt minket egy ebédre. Az Oroszlános ételei a klasszikus vidéki konyhát követik, kicsit újragondolva, több színnel, több zöldséggel. A libagombócleves klasszikus fogás az étteremben, már korábban is ettem itt ezt. A leves jó ízű, a zöldségek még roppannak, de meg vannak eléggé főzve, a gombóc volt egy picit keményebb, mint máskor.
Főételnek mangalicatriót kaptam zöldborsó pürével, hagymakarikákkal és burgonya krokettel. A húsok omlósabbak és ízletesebbek voltak, mint a Sárga Borház mangalicája, szépen vált le a hús a csontról. A zöldborsópüré édes volt, remekül jött ki a zöldborsó íze, nem véletlenül a kedvence Kriszta férjének, míg a krokettben az apró burgonyadarabok pont jók voltak, és elég kéreg volt sütve neki. Remek főétel sok színnel és ízzel.
Mangalicatrió
A desszert panna cotta volt, amelyet az Oroszlánosban pohárdesszertként szolgálnak fel gyümölcsökkel. Ez a desszert az Anyukám Mondtában fogyasztotthoz képest egy joghurtosabb, könnyedebb, kevésbé édes megközelítése a panna cottának. Olaszországban ahány ház, annyi panna cotta, ezek szerint Hegyalján is. Ez is finom volt, nyári desszertként jól állta meg a helyét, ahogy az Oroszlános konyhája is. Ha a klasszikusabb ételeket keressük, akkor Tállyára kell menni, ha a bisztrósabb, lazább, kicsit modernebb fogásokra vágyunk akkor az Első Mádiban a helyünk, míg ha az olaszosabb, okosan, de izzadtság nélkül kitalált, nagyon jó harmóniában lévő ételeket keresünk, akkor az Anyukám Mondtában foglaljunk asztalt.
Panna cotta
A tállyai ebéd után, hiába ültünk volna még hosszan az Oroszlános teraszán és beszélgettünk volna még Krisztával, az idő ismét beleszólt abba, hogy meddig lehet még lazán elnyúlni a rattanfotelben, így elindultunk a fővárosba. Budapestre érve a nagykörút egyik keresztutcájában álltam meg. Épp hat óra múlt, de a flaszter még sütött, a levegő nehéz volt, és elviselhetetlenül fülledt, óriási változás volt a hegyaljai levegő után, annak ellenére, hogy ott is borzasztó hőség volt. Az éjszaka legalább 3-4 fokkal melegebb, mint a borvidéken, és a város közepén a levegő se jár. A borvidéken könnyű volt elaludni bármelyik nap, meglátjuk, Budapesten mennyire sikerül.
*
Bár még sok helyre lehetett volna elmenni a túra során, és nagyjából még ilyen hosszan járni a borvidéket, nagyon sokat tanultam Hegyaljáról. Persze, ez még bőven kevés, hiszen rendkívül változatos a borvidék, és minél több emberrel beszéltem, annál inkább éreztem azt, hogy a tudásom nagyon kicsi. Ennek a változatosságnak is köszönhető az, hogy Hegyaljának nagyon sok igazsága van, hiszen minden borász kicsit máshogy képzeli el a tokaji bor elkészítésének menetét, és magát a tokaji bort is. Ezt adja Hegyalja. Az is látszik, hogy egyre többen mozgolódnak, igyekeznek közösen programokat csinálni, egy-egy települést felvirágoztatni. Ezt majd borvidékileg egy közösebb irányba kell terelni, de tényleg jó hír az, hogy a bor mellett van más is Hegyalján, még akkor is, ha nekem a borokon volt a fókusz.
Az nem kérdés, hogy visszamennék a borvidékre, bár máskor valószínűleg rövidebb időt töltenék ott, ez így picit hosszúra nyúlt. Nem az élmények miatt, hanem mert folyamatosan keresztbe kasul jártam a borvidéket. Egy nap két borászathoz érdemes elmenni, esetleg háromhoz, ha ebből az egyik a szállásunk is. Felesleges rohanni. Mindenkinek meg kell adni az időt, hogy megmutassa, elmondja, amit szeretne, és magunknak is, hogy valóban kiszakadjunk a hétköznapok tempójából, fel tudjuk dolgozni az információkat, és meg tudjuk élni a táj, a borok, és az emberek nyújtotta élményeket. Akkor lesznek igazán vígak a Tokajbéli napok.