Panna cotta
A tállyai ebéd után, hiába ültünk volna még hosszan az Oroszlános teraszán és beszélgettünk volna még Krisztával, az idő ismét beleszólt abba, hogy meddig lehet még lazán elnyúlni a rattanfotelben, így elindultunk a fővárosba. Budapestre érve a nagykörút egyik keresztutcájában álltam meg. Épp hat óra múlt, de a flaszter még sütött, a levegő nehéz volt, és elviselhetetlenül fülledt, óriási változás volt a hegyaljai levegő után, annak ellenére, hogy ott is borzasztó hőség volt. Az éjszaka legalább 3-4 fokkal melegebb, mint a borvidéken, és a város közepén a levegő se jár. A borvidéken könnyű volt elaludni bármelyik nap, meglátjuk, Budapesten mennyire sikerül.
*
Bár még sok helyre lehetett volna elmenni a túra során, és nagyjából még ilyen hosszan járni a borvidéket, nagyon sokat tanultam Hegyaljáról. Persze, ez még bőven kevés, hiszen rendkívül változatos a borvidék, és minél több emberrel beszéltem, annál inkább éreztem azt, hogy a tudásom nagyon kicsi. Ennek a változatosságnak is köszönhető az, hogy Hegyaljának nagyon sok igazsága van, hiszen minden borász kicsit máshogy képzeli el a tokaji bor elkészítésének menetét, és magát a tokaji bort is. Ezt adja Hegyalja. Az is látszik, hogy egyre többen mozgolódnak, igyekeznek közösen programokat csinálni, egy-egy települést felvirágoztatni. Ezt majd borvidékileg egy közösebb irányba kell terelni, de tényleg jó hír az, hogy a bor mellett van más is Hegyalján, még akkor is, ha nekem a borokon volt a fókusz.