Az MSZP szerint a kormány szembefordítja a művészeket

2014. január 22. 15:35

Hiller István szerint a rendszerváltás óta soha nem volt még ilyen megosztott a kulturális élet.

2014. január 22. 15:35

Az MSZP szerint a kormány tudatosan egymással szembe fordítja a művészeket, a kulturális élet ezért megosztottabb, mint a rendszerváltás óta bármikor. Hiller István szocialista politikus, volt oktatási és kulturális miniszter szerdán, a magyar kultúra napján azt mondta: a kulturális élet megosztottsága nem belülről fakad, a kormány okozza, tudatosan szembeállítva egymással a művészeket. Véleménye szerint az Orbán-kormány nem kulturális, hanem hatalmi politikát folytat.

Ennek szimbóluma a Műcsarnok, amely több mint egy évszázadon át „a kortárs művészet szentélye” volt úgy, hogy soha egyetlen kormány sem akarta egy irányzatnak, platformnak, csoportnak adni a felügyeletét – fejtette ki. Ezzel szemben az Orbán-kormány egy politikai nézetazonosságon alapuló művészközösség, a Magyar Művészeti Akadémia tulajdonába adta a Műcsarnokot – folytatta Hiller István. Az intézmény épülete előtt tartott sajtótájékoztatón azt ígérte: ha a baloldali összefogás pártjai győznek a választáson, visszavonják ezt a rossz döntést, és a Műcsarnok ismét a teljes kortárs művészeti élet kiállítóhelye lesz.

A szocialista politikus arról is beszélt, hogy a kulturális ügyek több minisztériumhoz és kormánybiztoshoz tartoznak, a kulturális államtitkárság pedig gyenge, nem tudja érvényesíteni akaratát. Azt mondta: választási győzelmük esetén ezen is változtatni fognak, és helyreállítják a kulturális politika tekintélyét a kormányon belül.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Anti Komcsi
2016. június 06. 08:38
A társadalmat a szocialisták osztják meg azzal, hogy hazudoznak és uszítanak és kí nem állhatják a becsületes, nemzeti magyar embereket. Ebbe a kategóriába nem tartozik bele a náci Jobbik. Ugyanúgy kirekesztenek mint a bolsik.
tango47
2014. március 27. 19:23
Hát egy tény: Orbán nem igazán tud mit kezdeni a művészettel. A rangját is elvette azzal, hogy második kormányában először egy orvosra, utána egy lelkészre bízta a kultúrát, pedig ez is fontos lehetne számára, az pedig, hogy az Antall kormányban már egyszer megbukott "kutúrpolitikust" tett meg "helytartónak" egyszerűen butaság.(Teljesen mindegy, hogy megválasztották Feketét az MMA élére, és nem kinevezték). Következő kormányával még helyrehozható.
David Karúszó
2014. március 27. 10:19
Emlékszem 2002-re, amikor egy stúdióba összeszedtek fideszes és mszp-s színészeket, akik kvázi élő adásban mentek egymásnak. Senki sem fordította egymással szembe őket. Ment az magától is. A(z) (egykor) szép Moór Marianna olyan vérfagyasztó arcot vágott az MSZP zászlaja alatt, hogy én azóta sem tudok napirendre térni felette. Mint aki egy artériát akar átharapni. Koncz Gábor is ott dünnyögött valamit Moór művésznő mellett. Szomorú nap volt az nekem.
nyugalmazott tanár
2014. február 08. 20:30
Az MSZP szerint a kormány szembefordítja a művészeket a tükörrel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!