Billeg a cseh kormány, felkészül Orbán szövetségese

2024. szeptember 24. 21:21

A regionális választások megingatták a jelenlegi koalíciót: a Fiala-kormány a legalacsonyabb közvélemény-támogatottsággal rendelkezik 2013 óta.

2024. szeptember 24. 21:21

Nyitókép: TOBIAS STEINMAURER / APA-PictureDesk /  AFP

A csehországi ötpárti kormánykoalíció napról napra ingatagabbá válik – írja a Politico, utalva a hétvégi regionális választásokra, amelyen Andrej Babiš volt miniszterelnök fölényes győzelmet aratott.

Babiš pártja, az ANO (Elégedetlen Polgárok Akciója,) 

az ország 13 régiójából 10-ben megnyerte a voksolást, 

a szavazatok mintegy 35 százalékát megszerezve (ami 292 helyet jelent a 685-ből). Ez jelentős növekedés az 2020-as regionális választásokon elért 21 százalékához képest.

Eközben a „szélsőjobboldali” SPD (Szabadság és Közvetlen Demokrácia) és a kommunista Stačilo! (Elég!) pártok is jobban szerepeltek a vártnál, mindketten az ötödik helyen végeztek, egyaránt 32 mandátummal – teszi hozzá a lap.

Ez rossz előjel a jelenlegi koalícióskormány számára, különösen a jövő évi parlamenti választások előtt.

Az eredmények nyomán Petr Fiala cseh miniszterelnök kedden javasolta Ivan Bartoš, a Regionális Fejlesztési és Digitalizációs Miniszter leváltását, ami – elemzők szerint – jól mutatja a kormány instabilitását.

Fontos megjegyezni, hogy Bartoš a gyenge eredmény miatt vasárnap lemondott a kalózpárt elnöki posztjáról. Pártja ugyanis szinte az összes megszerzett mandátumát elvesztette a regionális választásokon. 

Fiala kedden személyesen találkozott Bartošsal, de csak később, egy telefonhívásban értesítette döntéséről, miszerint meneszti. Az erről mit sem sejtő leköszönő kalózpárt-vezető eleinte azt mondta, nem várható változás a kormányban, később azonban 

Fiala döntését „árulásnak” nevezte. 

A miniszterelnök ezt az állítást cáfolta egy bejegyzésben az X-en, és arra kérte a kalózpártot, hogy javasoljon új jelöltet a miniszteri posztra.

A kalózpárt vezetése azonban gyorsan reagált.

Ma kirúgtak minket a kormányból, és szóba sem jöhet, hogy visszakönyörögjük magunkat” – mondta Jakub Michálek, a párt parlamenti frakcióvezetője.

A hírek szerint a kalózpárt fontolgatja a koalícióból való kilépést is, ami Bartoš menesztése után Jan Lipavský külügyminiszter és Michal Šalomoun jogalkotási miniszter távozását is jelentheti. 

Ez lépés azonban a kormány parlamenti többségét is veszélyeztetné.

Petr Pavel cseh elnök, akinek jóváhagyása szükséges a kormánytagok leváltásához, hétfőn találkozni fog minden párttal.

Ami számomra és az állampolgárok számára is fontos, hogy ha bármilyen változás bekövetkezik, az ne veszélyeztesse a kormány stabilitását” – mondta Pavel, hozzátéve, hogy a mostani vita a kormány bukásával fenyeget, ami senkinek sem érdeke.

Mint a Politico megjegyzi:

a Fiala-kormány a legalacsonyabb közvélemény-támogatottsággal rendelkezik 2013 óta Csehországban. 

A nyári felmérésék szerint a válaszadók mindössze 24 százaléka bízik a kormányban, különösen az év eleji nyugdíjreformhoz hasonló népszerűtlen döntések miatt.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vata Aripeit
2024. szeptember 25. 08:49
A pavel meg pár napja még Orbán miatt aggódott, esik szét az egész cseh kabinet, az eu recseg ropog, de ha belepusztulnak is akkor is Orbántól kell félni..., miközben Orbán magasról xarik ezekre, nagyon helyesen...ezeknek a szellemi/erkölcsi szintje mérhetetlen mélységben úszkál
Gubbio
2024. szeptember 25. 00:41
Minek mindig lesüllyedni a pokol fenekére ahhoz, hogy az ég felé vágyakozzon az ember? Nem volt elég a múlt megannyi tapasztalata? Azért jobb későn, mint soha. Hajrá!
Gullwing
2024. szeptember 24. 23:37
Petr Pavel cseh elnök, akinek jóváhagyása szükséges a kormánytagok leváltásához, hétfőn találkozni fog minden párttal. Akkor a cseh kormányt nem a kormányfő vezeti? Fura demokrácia ahol a nép az istenadta köztársasági elnök választáson kormányt is kap...
Csubszi
2024. szeptember 24. 22:27
Csakis a kormány bukása képviseli a népi többség érdekét!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!