Átnevezhetik az ukrán fizetőeszközt, mert az „a moszkvai elnyomás szimbóluma”

2024. szeptember 23. 14:39

2025-ben átkeresztelnék a hrivnya váltópénzét, amely a jövőben kopijka helyett sah lenne.

2024. szeptember 23. 14:39
null

Nyitókép: SERGEI SUPINSKY / AFP

Az Ukrán Nemzeti Bank már 2025-től átnevezné a hrivnya váltópénzét. Az orosz eredetű kopijka helyett az ukrán gyökerű sah lenne az új aprópénz – írja a Világgazdaság.

A portál a Kárpát Igaz Szó információira hivatkozva írja: Ukrajnában 1996. szeptember 2-án vezették be az ország azóta is használt fizetőeszközét, az ukrán hrivnyát. A 28 éves évfordulón az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) szokatlan kezdeményezéssel állt elő,

átkeresztelnék a hrivnya váltópénzét, amely a jövőben kopijka helyett sah lenne.

A jegybank javaslata nem meglepő módon vegyes fogadtatásra talált a lakosság körében, mivel a „sah” kifejezés – bár régóta ismert és az irodalomban is többször felbukkan – kevéssé ismert az ukránok között.

Andrij Pisnij, az Ukrán Nemzeti Bank elnöke azzal indokolta a kezdeményezést, hogy ez egy fontos lépés lenne az orosz hatás csökkentése és az ukrán pénzügyi hagyományok újjáélesztése szempontjából. 

A „kopijka” elnevezés ugyanis orosz eredetű, így a moszkvai elnyomás szimbóluma.

Ma az ukrán nép visszaszerzi mindazt, amit igazságtalanul elvettek tőle, és amit a Kreml narratívája torzított el. Itt az ideje, hogy igazságot szolgáltassunk a pénzügyi rendszerünkben is, és megszabadítsuk azt minden, a moszkvai rendszerhez köthető elemtől. Van saját, eredeti ukrán szavunk az aprópénzre – ez a sah” – érvelt Pisnij.

A „sah” kifejezés már a 16-17. században is használatos volt Ukrajna területén, és része volt az ukrán pénzügyi hagyománynak. Később, az 1917–1921-es ukrán forradalom idején a sahérmék ténylegesen forgalomba kerültek, és törvényileg is szabályozták őket. Pisnij szerint a név visszaállítása így a történelmi és nyelvi hagyományokhoz való visszatérés lenne.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2024. szeptember 24. 06:48
Pedig elég lett volna csak kipiyki-nek átnevezni..
Dunhill67
2024. szeptember 24. 01:06
húbazdmeg....ott már tényleg nagy a baj...leginkább a toronyban...
Jacques Foche
2024. szeptember 23. 20:43
Még így is túl hosszú, hogy olvashatóan ráférjen. Legyen csak 1 Ш.
alexandrosz-2
2024. szeptember 23. 19:25
Sah? Inkább sih. Ha már...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!