Van hová fokozni: most az amerikaiak izmoznak Kínával

2024. július 29. 14:21

A japánokkal fejlesztik a katonai együttműködést, a lépés valószínűleg kiváltja Peking haragját, írja a CNN.

2024. július 29. 14:21
Antony Blinken and Lloyd Austin visit Japan

Nyitókép: Zuma Press / Rodrigo Reyes Marin / ANADOLU / Anadolu via AFP

 

Az Egyesült Államok átalakítja Japánban állomásozó katonai erőit, miközben a két ország a védelmi együttműködés elmélyítésére törekszik – közölte Washington és Tokió vasárnap. 

A két ország ellensúlyozni szeretné Kína növekvő dominanciáját a térségben. 

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter, Antony Blinken amerikai külügyminiszter és japán kollégáik, Minoru Kihara és Yoko Kamikawa egy tokiói találkozót követően tettek közös nyilatkozatot, amelyben Kína „politikai, gazdasági és katonai előrenyomulását” a „legnagyobb stratégiai kihívásnak” nevezték – írja a CNN.

Az új terv szerint a Japánban állomásozó amerikai erőket „újjáalakítanák”, hogy „elősegítsék a mélyebb interoperabilitást és együttműködést a közös kétoldalú műveletekben békeidőben és rendkívüli helyzetekben” – áll a közleményben.

A találkozót követő sajtótájékoztatón Austin „történelmi döntésként” üdvözölte az országok azon lépését, hogy „modernizálják” parancsnokságukat.

A bejelentés Joe Biden amerikai elnök és Fumio Kishida japán miniszterelnök áprilisi washingtoni csúcstalálkozóját követi, ahol a két fél megfogadta, hogy megerősítik az „elrettentést”.

A közös nyilatkozatban Kína többször is szóba került, a miniszterek közös aggodalmakat fogalmaztak meg, többek között azt, hogy Peking „egyre intenzívebben próbálja egyoldalúan megváltoztatni a status quo-t” a Kelet-kínai-tengeren, „fenyegető és provokatív tevékenységet folytat a Dél-kínai-tengeren”, valamint „támogatja Oroszország védelmi iparát”.

A lépés valószínűleg fel fogja szítani Peking haragját, amely óvatosan figyeli, ahogy az USA erősíti kapcsolatait az ázsiai szövetségesekkel – írja a CNN. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
august
2024. július 29. 16:21
Szólni kéne a lengyeleknek, az oroszfóbiájuk kapcsán, hogy tekintsenek a Japán példára, 2 nagyvárosukra atombombát dobtak, ennek ellenére ma virágzó kapcsolatokat ápolnak. (politikai-gazdasági-katonai téren is)
lemez
2024. július 29. 16:19
Erőfölényüket mutagassák.Mwlegélhetésük a háború kirobbantása,a vagyonok ásványi anyagok ellopása.Világtolvajok.
Galerida
2024. július 29. 15:02
Tekintve, hogy Japán is egy legyőzött, megszállt ország, lehet, hogy nem őszinte a mosolyuk...
google-2
2024. július 29. 15:00
Miért nem tudnak a valagukra ülni, miért provokálják a fél világot ezek a jenkik? Valószínű, hogy polgárháborúk törnének ki náluk, ha nem háborúznának itt-ott a világban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!