Ukrajnai háború: itt vannak a legújabb becslések az oroszok katonai veszteségeiről!

2024. július 08. 08:22

Vannak számai a oroszoknak, a franciáknak, a Pentagonnak is, mutatjuk őket!

2024. július 08. 08:22

Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

 

Különféle becslések jelentek meg az utóbbi időben azzal kapcsolatban, hogy hány orosz katona esett el eddig a fronton az orosz-ukrán háborúban. Mint az Economist írja (és nyomán az Index): az orosz Mediazona és Meduza szerint 106 ezer, illetve 140 ezer katona esett el.

A The Economist megjegyzi: a franciák májusra 150 ezerre tették a halottak számát, a BBC Russia pedig júniusra 113 ezer orosz katona halálát számolta össze.

Ugyanakkor a lap 

a Pentagon adatait is felhasználva sokkal magasabbra, 462 és 728 ezer közé teszi a június közepéig harcképtelenné vált (nem csak az elesett, hanem az eltűnt és megsebesült) orosz katonák számát, 

ami több, mint amennyi katonával az oroszok kezdték a háborút.

Az ukránok vasárnap 551 ezerre becsülték az orosz háborús veszteséget. Illetve az Economist szerint a 20-50 év közötti orosz férfilakosság 2 százaléka halt meg vagy szerzett súlyos sérülést. A New York Times júniusban azt írta, szerinte Oroszország havonta 25-30 ezer katonát tud besorozni.

De mekkorák az ukrán veszteségek?

Ukrán oldalról az Economist Zelenszkij elnököt idézi, aki szerint 30 ezer katonai halottjuk van. Ez persze aligha igaz.

Mint azt március végén írtuk: összességében 

Kijevnek mintegy 680 ezer aktív katonája van, körülbelül kétszázezer a frontvonalakon. 

Moszkva Ukrajnán belüli erői jelenleg meghaladják a négyszázezer katonát, további százezren pedig az ukrán határ közelében tartózkodnak. Oroszország katonáinak összlétszáma a Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézete szerint 1,2 millió.

Az ukrán hadsereg vezérkara tavaly azt mondta, attól tartanak, hogy Oroszország 400-700 ezer további katona mozgósítását fontolgatja.

Az előző két évben 650 ezer katonakorú férfi hagyta el Ukrajnát.

A Wikipédia szerint 2024-ben Ukrajna lakossága 33 millió fő, Oroszországé viszont 146 millió (a Krímmel együtt, de a nagyságrendet tekintve ez nem oszt, nem szoroz). Azaz az oroszok „humánerőforrása” négy és félszer nagyobb, mint Ukrajnáé.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 193 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. július 09. 21:41
Az a szép a szabad világban meg a többiben is, hogy az ember csak „humánerőforrás”. Nem az állam van a népért, hanem a nép az államért. De persze a magánszektorban is csak „humánerőforrás” a dolgozó.
merehov
2024. július 08. 13:59
"az Economist Zelenszkij elnököt idézi, aki szerint 30 ezer katonai halottjuk van" Eddig azt hittem, az Economist egy komoly lap... legalábbis ha számokról van szó.
Csendesgyöngy
2024. július 08. 11:03
"Az emberek sosem hazudnak annyit, mint vadászat után, háború alatt vagy választások előtt." Szállóige.
2024. július 08. 10:59 Szerkesztve
Kijevnek mintegy 680 ezer aktív katonája van, körülbelül kétszázezer a frontvonalakon. --- milyen jó hogy a firkász szerint az ukránoknak nincs vesztesége, vagy legalábbis kerüli a külsőforrású szám közzé tételét, h a c s a k nem fogadjuk el az ukránok által belengetett 551 ezret Az előző két évben 650 ezer katonakorú férfi hagyta el Ukrajnát. --- közléssel együtt ami 1 millió 200 ezer emberveszteséget tesz ki. Zseniális ez az Ukrajna. Nála a halottak még továbbharcolni is tudnak. (Jelky András patyomkin hadteste már tervezi a zombiinváziót az orosz vámpírok ellen.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!