Szalai Zoltán a Weltwochénak: Sorost senki nem választotta meg, mégis politizál

2024. július 24. 11:01

Nem szeretjük, amikor Bécsből, Moszkvából vagy Brüsszelből mondják meg, mit szabad és mit nem – a svájci lap főszerkesztője, Roger Köppel a Mandiner főszerkesztőjével együtt vezették a Weltwoche reggeli adását.

2024. július 24. 11:01
null

Nyitókép: képkivágás a videóból

***

A magyarok Németország-képe, magyar válaszok a német – és nyugati – kritikákra, a német Compact magazin betiltása és még sok más téma is szóba került – a szokásos reggeli hírmagyarázó műsorában Roger Köppel, a Die Weltwoche főszerkesztője ugyanis ezúttal Szalai Zoltánnal, a Mandiner lapigazgatójával és főszerkesztőjével tekintette át a legfrissebb híreket.

„Magyarországon még mindig létezik sokszínű média”, alternatív véleményekkel – kezdte Köppel a felvezetőjét, szembeállítva Svájccal, ahol „az ideológiai egyoldalúság erősödik”.

Baloldal, németek, magyarok

Magyarország a 2015-ös migrációs krízis óta komoly figyelemmel kíséri a németországi híreket, korábban nagyon pozitív volt a magyarok Németország-képe, „gazdasági és kulturális modell” volt a magyarok számára, azonban ekkor ez törést szenvedett,

az emberek nem értették, miért hívja őket a német média fasisztáknak, miért kérdőjelezi meg Magyarország demokratikus voltát

– mondta Szalai Köppel kérdésére.

A Weltwoche főszerkesztője kérdésére pedig úgy jellemezte a növekvő népszerűségű – baloldali, ám rendszerkritikus politikus – Sahra Wagenknechtet, mint akit mint baloldalit nem szabad ignorálni, mert intelligens és szembemegy a mainstreammel.

Ugyanakkor az AfD szavazóbázisára tényleg veszélyes lehet a növekvő népszerűsége, hiszen utóbbinak sok, valójában nem jobboldali protestszavazója van, számukra Wagenknecték jobb alternatíva lehetnek – értékelte a magyar főszerkesztő.

Szóba került, hogy német miniszterek több mint félmillió euróért mentek foci EB-t nézni, ezt Szalai úgy értékelte, hogy Németország az elmúlt 10-15 évben mindent pénzzel oldott meg, most, hogy kevesebb a pénz, ez kihat a közhangulatra is, és az emberek egyre kritikusabbak, főleg, ha baloldali – környezetet védő, társadalmi igazságosságot hirdető – politikusokról van szó.

Vélemények és tolerancia

Szalai azt is hozzátette: a német lapokat olvasva úgy érzi, egyre szűkebb a perspektíva, „egyre kevesebb véleményt tolerálnak, és nem hiszem, hogy ez jó fejlemény”, nagy tömegek nem találnak maguknak lapot, amit szívesen olvasnának, pártokat, amikre szavaznának, ezért lett az AfD és a BSW (Wagenknecht pártja) is sikeres.

A Compact magazin betiltásáról is beszéltek, Szalai kijelentette: nem volt a magazin olvasója, de más meg igen, és egy miniszter nem dönthet úgy, hogy ezt bezáratja –

„schluss-pass – majd mondhatja büszkén, hogy igen, ez az ő döntése volt”,

hogy a rendőrség bemasírozik és elviszi a számítógépeket meg a dokumentumokat. Ez kontraproduktív, demokratikusan kell támadni – persze a hazugságokért bíróság elé lehet őket citálni – de a véleményeket cáfolni kell, nem betiltani – értettek egyet.

Ezt is ajánljuk a témában

Köppel az FDP-s Agnes Strack Zimmermannra is rákérdezett, aki az Európai Parlament biztonsági és védelmi-politikai bizottságának elnöke lett, s mint emélkeztetett, igen

 kemény álláspontot képvisel, elsősorban Ukrajna háborús támogatása kapcsán.

Szalai válaszában kritizálta, hogy a korábban a demokrácia jelképének számító Európai Parlamentben a Patrióták Európáért frakció – amely létszámában a harmadik legnagyobb – nem kapott semmilyen pozíciót, se parlamenti alelnökit, sem bizottságit, „érthető, hogy kontraproduktív, ha ezt hallják a magyarok – mondjuk megszoktuk, hogy Bécsből vagy Moszkvából azt mondják, hogy »ezt vagy azt nem szabad«, de nem jó, ha Brüsszelből is ezt halljuk, hogy nem vagyunk elég jók ehhez”.

Ugyanakkor Szalai kifejtette, az az érzése, hogy bizonyos témákról egyáltalán nem szabad beszélni eszerint, „nem lehet más a véleményed a migrációról vagy a háborúról” – s ezt láthattuk most Orbán Viktor békemissziójánál is. „Lehet vele egyetérteni vagy nem, de egyszerűen azt mondták, hogy nem szabad Pekingbe, Moszkvába, Kijevbe, Washingtonba menni” – mondta, hozzátéve, hogyan is lehetne dűlőre jutni egy atomhatalommal, mint Oroszország, ha nem állsz szóba vele.

Ezt is ajánljuk a témában

„A magyarok nem értik: most mi lettünk hülyébbek, vagy a világ lett hülyébb?” – válaszolta Szalai Köppel kérdésére, amikor az a Magyarországot érő kritikák hazai fogadtatásáról érdeklődött.

Ugyanakkor, fűzte hozzá, a magyarok hozzászoktak, hogy nincsenek többségben, ahhoz is, hogy az európai helyzetbe sincs sok beleszólásuk, „de azt furcsának találják, hogy egyszerűen nem fejezhetik ki a véleményüket sem”.

A békemisszió, a NATO és a háború

Szóba kerültek a német sajtóban özönlő kritikák is Orbán békemissziójáról, valamint a magyar soros elnökség bojkottjáról – ezeket Szalai túlzóaknak nevezte. „Mondhatsz róla bármit, de nem teheted meg, hogy büntetést szabsz ki, arra, aki mást tesz, vagy más a véleménye, mint amit a többiek képzelnek”, ez az 1956-os szovjet tempó.

Köppel megemlítette a Terror Háza Múzeumot, a kommunizmus alatti szenvedés kapcsán, illetve hogy hazánk „ma már büszke NATO-tag”, ugyanakkor az amerikaiak most éppen fel akarják fegyverezni Európát, mint a hidegháborúban, miközben a magyar kormány békepárti. A hidegháborús párhuzam kapcsán Szalai kijelentette,

az nem szolgálja az országaink érdekeit, hanyatlást és leszakadást hoz,

és a párbeszéd lehetőségének elvesztését például Indiával vagy Kínával, a visszatérést a hetvenes évekhez. S bár Francis Fukuyama szerint a történelem a liberalizmus győzelmével érté véget, „amióta élek, már kétszer fordult a világ”.

Ugyanakkor az oroszok is kiszámíthatatlanok, így Szalai ugyancsak fontosnak látta, hogy a NATO-n belül se „csak üljünk és várjunk Amerikára” katonai fejlesztések szempontjából, hanem magunknak kell kezdeményeznünk, a saját érdekeinket követnünk, és nem csak a NATO-ra vagy az USA-ra hagyatkozni, mert a rakétákat ide lehet hozni, de ugyanúgy ki is lehet vonni Európából.

A német politika és a konzervatív örökség

Ezután szóba került a CDU és a „tűzfal”, amit az AfD-vel szemben felhúztak; sőt, Orbánnal szemben is, akit egykor a híres pártelnök, Helmut Kohl „mostohafiának” is bezéztek – miközben a Zöldekkel vagy a baloldaliakkal szemben nincs már kifogása az elvileg jobboldali pártnak. 

Szalai erre úgy reagált, Konrad Adenauer, Helmut Kohl vagy éppen Franz Josef Strauss nagy példaképei, utóbbi jelentette ki, hogy a CDU-tól „jobbra csak a fal van”, azonban nem vették észre, hogy a fal és ezzel együtt ők is balra tolódtak. S miközben folyamatos a népszerűségvesztés, ha a Zöldekkel alakítanak kormányt, az vajon a németek hány százalékát képviseli majd?

A brit konzervatívok kapcsán hozzátette, ugyanazt látja náluk, az előbbi államférfiaknál és Angela Merkelnél –

míg a nagy konzervatívok Churchilltől Tatcherig korábban elhatárolódtak a baloldaltól és a baloldali ideológiáktól, a mostani konzervatívok felszámolták magukat,

és nyakunkon a woke, amihez hasonlót a nyolcvanas években még hevesen visszautasítottak.

Soros Györgyről is kérdezett Köppel a Kamala Harris melletti kiállás apropóján, aki kapcsán Szalai kifejtette, az az ember érzése, hogy ő és a fia, Alex Soros úgy akarnak politizálni, hogy különféle szervezetekkel és intézetekkel csinál politikát, s miközben például a CEU-n kiváló kutatások ily folytak, másrészt viszont gender-kutatásokkal és más woke kezdeményezésekkel tudománynak álcázott politizálást folytattak. Soros politizál, de nem indul választáson, nem lehet rá, illetve a programjára vagy ellene szavazni, ha kritizálják, akkor pedig a filantróp szerepét hozza fel.

Nem csak nekünk fáj

S végül a német gazdaság visszaesése is szóba került, ennek kapcsán Szalai kijelentette: ez a magyar gazdaságnak is rossz, hiszen beszállítóként vagy partnerként a magyar gazdasági szereplők is kötődnek a németekhez, miközben német autógyárak üzemelnek és épülnek országszerte Győrtől Debrecenig. A német visszaesés az energiapolitikához és a háborúhoz kötődik, emellett a migrációs kérdéshez is, s az, „hogy Németország hogyan viselkedik a németekkel, amikor döntést hoznak a gazdaságukról az energiafogyasztásukról a zöld politikájukról”, az nem csak a német de a magyar gazdaságot is befolyásolja, így a magyar dolgozókat és családjaikat is.

 

Összesen 147 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2024. július 24. 16:23
"Ezután szóba került a CDU és a „tűzfal”, amit az AfD-vel szemben felhúztak; sőt, Orbánnal szemben is, akit egykor a híres pártelnök, Helmut Kohl „mostohafiának” is bezéztek – miközben a Zöldekkel vagy a baloldaliakkal szemben nincs már kifogása az elvileg jobboldali pártnak. " zoli, -jól tették, -semmi közöd hozzá -hónapokig előre hazudoztatok, hogy majd lesz a nagy jobbos szövetség, benne persze erős fidesszel, most meg visítoztok, hogy az elvtelenségeteknek és hiteltelenségeteknek megfelelően kezelnek benneteket.
catalina11
2024. július 24. 14:46
míg a nagy konzervatívok Churchilltől Tatcherig korábban elhatárolódtak a baloldaltól és a baloldali ideológiáktól, ..." az nagyon korábban volt és csak szavakban, a tetteik szépen belesimultak a zsidók által uralt baloldali érdekekbe..
Nemkellnév
2024. július 24. 14:19 Szerkesztve
Az egész lényege Sorosék. A sunyi kis(nagy) disznók. Ők babáznak, amikor élvezettel manipulálják a világ hiú, nagyképű, vezető rétegét. Az úgynevezett kisember nem számít. Az csak díszlet. Mégis ők azok, akik megálljt parancsolhatnának, de nincsen megfelelő képviseletük sem a politikában, sem a médiában. Vajon miért? Hát az előbb írtam. Mert nem övék a döntés joga, nem övék a hatalom. Papíron. Jogilag. Ettől boldogok a Sorosok.
Kovács Ubul
2024. július 24. 13:52
Meghívhattátok volna előadónak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!