Betiltottak egy jobboldali folyóiratot Németországban

2024. július 16. 12:49

„Ez a kiadvány kimondhatatlan módon gyűlöletet szít a zsidók, a migrációs múlttal rendelkező emberek és a parlamenti demokráciánk ellen” – indokolta a döntést a német belügyminiszter.

2024. július 16. 12:49

Nyitókép: MICHAEL KAPPELER / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Négy német tartományban házkutatást tartottak a „szélsőjobboldali” Compact kiadványt megjelentető cég telephelyein és más ingatlanokban azt követően, hogy a belügyminisztérium kedden betiltotta a havilapot, mondván, hogy az alkotmányos rend ellen dolgozik.

A minisztérium közleménye szerint házkutatást tartott a magazin ingatlanjain, vezető személyiségeinek, vezetőségének és vezető részvényeseinek otthonában Brandenburgban, Hessenben, Szászországban és Szász-Anhaltban. A hatósági fellépés célja vagyontárgyak és egyéb bizonyítékok lefoglalása volt. Az intézkedést Nancy Faeser belügyminiszter azzal indokolta:

Ez a kiadvány kimondhatatlan módon gyűlöletet szít a zsidók, a migrációs múlttal rendelkező emberek és a parlamenti demokráciánk ellen”.

Hozzátette: a betiltás azt mutatja, „hogy mi is fellépünk azokkal az értelmiségi gyújtogatókkal szemben, akik a menekültek és migránsok elleni gyűlölet és erőszak légkörét szítják, és le akarják győzni demokratikus államunkat”.

A döntés, amely a Compact leányvállalatára, a Conspect Filmre is vonatkozik, megtiltja a korábbi tevékenységek folytatását. Németország belügyi hírszerző szolgálata, az Alkotmányvédelmi Hivatal már 2022-ben „antidemokratikus” álláspontokat terjesztő multimédiás orgánumnak minősítette a Jürgen Elsässer főszerkesztő által vezetett kiadványt. Thomas Haldenwang, a hivatal elnöke korábban egy interjúban kifejtette: az úgynevezett „új jobboldal” törekvései arra irányulnak, hogy ideológiájukat a társadalom középpontjába helyezzék, céljuk, hogy „újra kimondhatóvá tegyék azt, ami korábban kimondhatatlan volt”.

A betiltott kiadvány vezető személyiségei kapcsolatot tartanak fenn az új jobboldal jelentős szereplőivel.

A Compact online áruházában például egyebek mellett egy érmét kínálnak Björn Höcke, az Alternatíva Németországért (AfD) egyik politikusának arcképével, akit a közelmúltban ismét elítéltek és pénzbírsággal sújtottak egy tiltott náci jelszó használata miatt.

A havonta 40 ezer példányban megjelenő és a közösségi médiában széleskörűen jelen lévő lap olyan társadalomképet terjeszt, amely bizonyos etnikai csoportokat másodrendű állampolgárként igyekszik beállítani és a marginalizáció légkörét teremti meg – közölte a német belügyi tárca, amely a német „extremista jobboldal fő szócsövének” nevezte a kiadványt.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 160 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robi54
2024. július 17. 12:34
Nem kell aggódnotok németek. A muszlimok legyőzik a demokráciátokat,mert hülyék vagytok.
Hazafi Teddymackó
2024. július 17. 09:58
A Compact főszerkesztője Elsässer baloldali partizánként töltötte életét, Merkel és a Corona kicsit jobbra tolta kb annyira jobbos mint a Fidesz. Tehát be kell tiltani. Német demokrácia.
Hazafi Teddymackó
2024. július 17. 09:56
Deutsches Grundgesetz Artikel 5: "Eine Zensur findet nicht statt" Alkotmányuk 5 cikkelye: "Cenzúra nem történik" Ugyanezek hajtják előre a jogállamisági eljárásokat Magyarország ellen. Viszont a munkásokat megfizetik, ezért még tűrök, mert szeretett hazámban a harmadát fizetnék (tartsák meg!).
Pneumaticus
2024. július 17. 06:01
Betiltani: Komcsi és náci tempó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!