Áll a bál: EU-s vezetők szerint Orbán durván megsértette az uniós alapszerződéseket, „óriási hiba” volt Moszkvába mennie

2024. július 17. 12:46

Hiába, a moralista, öngyilkos rövidlátás meghatározó ma az Európai Unióban.

2024. július 17. 12:46
null
Szilvay Gergely

Nyitókép: Orbán Viktor X-oldala

Kiakadtak az EU egyes szekciói a magyar miniszterelnök békemisszióján. A moszkvai és kínai út után elfelejtették a legelső, kijevi utat. Több uniós vezető, például Josep Borrell és Kaja Kallas jelenlegi és leendő külügyi és biztonságpolitikai főképviselő hangsúlyozta, hogy

Orbán Viktornak nincs felhatalmazása ezekre az utakra az EU soros elnökségének keretében.

Ezután bejelentették: lehet, hogy a mandátuma végéhez közeledő Európai Bizottság lemondja szeptemberi budapesti útját. (Hasonló zajlott le a Türk Államok Szervezetével való találkozó kapcsán, amelyen sokkal inkább magyarországi, nem pedig uniós politikusként vett részt Orbán – mintha a következő fél évben kizárólag a soros elnökség keretében tárgyalhatna, magyar kormányfői tisztségében nem.)

A Financial Times forrásai szerint több EU-s vezető az uniós alapszerződések megsértésének tekinti Orbán Viktor moszkvai útját.

Szerintük kockáztatta a közös célokat, ezért összehívnák a miniszterek rendkívüli értekezletét, amelynek egyetlen célja Magyarország „kihágásainak” kezelése lenne. Többen kitalálták, hogy az uniós alapszerződések vélt megsértése miatt el lehetne venni hazánktól a soros elnökséget, továbbá 7. cikk szerinti eljárást lehetne indítani ellene.

Svéd­ország, Finnország, Lengyelország, Észtország, Litvánia és Lettország arra jutott, hogy bojkottálni fogja a magyar elnökség miniszteri találkozóit. 

Ezt is ajánljuk a témában

Alexander De Croo belga ügyvivő miniszterelnök úgy véli, a magyar kormányfő aláássa a belga EU-elnökség által elért eredményeket. Charles Michel, az Európai Tanács leköszönő elnöke pedig azt mondta, politikai hiba volt a találkozó Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, az „elfogadhatatlan diplomáciai munkamódszer” bizalmatlanságot szült.

A bizottság fenyegetőzése a szeptemberi út lemondásával amilyen komolyan hangzik, annyira nevetséges, tekintve hogy kifutó adminisztrációról van szó.

Kit érdekel, hogy jönnek vagy sem?

Ha nem jönnek, megtakarítunk némi pénzt és energiát. Ha pedig hat ország bojkottálja a soros elnökség által rendezett üléseket, az nekik lesz rossz. 

Az uniós alapszerződések krea­tív értelmezése, miszerint azok megsértésének lehetne tekinteni diplomáciai utakat, a föderalista tendenciák erősödéséhez vezetne, és fenyegető precedenst teremtene. Ha ugyanis eltérnének az uniós alapszerződések szoros olvasatától, az azt jelentené, hogy politikai okokból bármely tag­állam bármilyen, a többségnek nem tetsző lépéséről meg lehet majd magyarázni, hogy sérti az uniós érdekeket, és ez egyre jobban szűkítené az országok mozgásterét.

Nem is beszélve arról, ki mit merne meglépni, tartva az ilyesfajta zsarolástól.

Az uniós vezetők közül ráadásul többen Orbán Viktornak nem csupán a moszkvai és a pekingi útján akadtak ki, hanem a Donald Trumppal való találkozóján is. Pedig a kormányfő a korábbi elnökhöz a washingtoni NATO-találkozót követően ment, ahol Joe Biden hivatalban lévő elnökkel is találkozott. Eközben, ne felejtsük el,

minden afelé mutat, hogy novemberben Trump nyeri meg az elnökválasztást.

Persze politikai időben mérve ez még messze van, bármi történhet, de a demokratáknak nincs Trumpot népszerűségben verő elnökaspiránsuk arra az esetre, ha le akarnák váltani Bident. Talán az egyetlen, amiben bízhatnak, a laza szavazási szabályok biztosította csalási lehetőségek, amelyeket 2020-ban is felpörgettek.

Mindenesetre ha tényleg Trump lesz az elnök, kíváncsi leszek, vele is megcsinálják-e mindazt, amit akár Orbánnal, akár Putyinnal.

Elítéli-e majd az Európai Parlament, lesznek-e hangzatos deklarációk ellene, blokkolják-e kis uniós tagállamok a vele való találkozókat? Kinézem belőlük, a politikai kreativitás hiánya és

a moralista, öngyilkos rövidlátás ugyanis meghatározó ma az Európai Unióban.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 287 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krumplinudli
2024. július 18. 14:23
Nagyon jól tette hogy oda is elment!
Vasika
2024. július 18. 09:24
Az a szomorú, hogy 2-3 komment után elkezdik gyűlölni egymást, ismeretlen emberek. Amíg ez így lesz, addig madzagon rángatnak minket. Én elkezdtem tudatosan figyelni arra, hogy ne menjek bele parttalan komment veszekedésbe. Még nem tökéletes, de jó felé haladok. Javaslom mindenkinek, akkor kicsit tisztább lesz az egész kép. Mindenkinek szép napot kívánok!🥰
Reszelő Aladár
2024. július 18. 09:08
Szóva, az Európai Értékek mindenkor értelmezői szerint: - targyalás „elfogadhatatlan diplomáciai munkamódszer” - miniszterelnöki minőségében bárki tárgyalhat bárkivel a világon, de soros elnökként nem, mert az félrevezető - Dr MIniszterelnök Európát ki fogja szolgáltatni az USA-nak, ha Trump jönne ami rósz - Dr Miniszrerelnök jelenleg nem hajlandó az USA aktuális vezetőjével jóban lenni, ami főbenjáró bűn, mert az USA Európa legjob barátja - Oroszországot nem csak legyőzni, hanem gyűlölni is kell, mert ők gonoszak. Az emberek is.
petronius50
2024. július 17. 21:13
Ki a tököm akar ebbe az elmebeteg közösségbe tartozni?? Ezek egyre kreténebbek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!