Keresztelő Szent Viktor

2024. szeptember 14. 09:04

Az Orbán-kormány kifejezetten szeret nevet adni annak, amit éppen csinál. Volt már a talpraállás, az országvédelem, a családok, a munkából élők költségvetése.

2024. szeptember 14. 09:04
Orbán Viktor
Szabó Brigitta
Népszava

Nyitókép: Facebook

„Az Orbán-kormány kifejezetten szeret nevet adni annak, amit éppen csinál. Már csak azért is, hogy ne kelljen állandóan magyarázni a magyarázhatatlant. Volt már a talpraállás, az országvédelem, a családok, a munkából élők költségvetése. Most éppen – rögön a háborús után – a béke költségvetése fut. Utóbbi komoly segítséget is kap, jelesül a semleges gazdaságpolitikát. 

Az ember azonnal kutatni kezd a fejében, aztán előveszi a szakkönyveket majd segítségül hívja okos barátját, Google-t, hátha utóbbi tudja, vajon miről is lehet szó. Valahogy a gazdaságpolitika és a semleges szó számomra nem fér meg egymás mellett. Pedig ha gazdaságpolitikáról van szó, akkor széles a paletta amiből válogatni lehet, így valahol már feltűnhetett volna. Ugye van rövid-, vagy hosszútávú, konjunkturális vagy szerkezeti, a stabilizálót vagy a fejlődést segítő, kereslet-, vagy kínálatorientált, merkantilista ( a külkereskedelemre épülő) vagy patrióta (a hazai cégeket helyzetbe hozó), a jóléti (méltányos jövedelemelosztást célzó), a neoliberális (a piacok automatizmusára épülő), a szociális (nevével ellentétben nem akarja feltétel nélkül mindenkire kiterjeszteni a szociális hálót), és hosszan sorolhatnám, hogy milyen ideológiák és irányelvek léteznek és milyen utak járhatók. A semlegesség azonban egyikre sem jellemző. Minden irányzat egy adott cél mentén leteszi valami mellett vagy valami ellen a voksot.” 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SandorL
2024. szeptember 16. 20:02
Ez a nő rokona Szabó Tímeának?
troppauer-humer
2024. szeptember 16. 18:57
Ez a szerző (picsa) miért nem a gátaknál homokzsákol? [Jó előre beindult a sikeres árvízi védekezést lekicsinylő, fumigáló kórus, SZ.B. picsát is ezzel bízták meg Hargitai és Juszt (stb.) elvtársakkal együtt.]
Szekértábor
2024. szeptember 16. 11:40
Azt írja a szerző: "Erre én biztosan nem a semleges jelzőt használnám. Pláne ha azt is nézem, hogy a NER és a Fidesz is benne van a képletben. Én sokkal inkább az öncélút, a tekintettel nélkülit, a számítót, az elvtelent, a kiszámíthatatlant mondanám. " A Népszava propagandistája semleges jelzők helyett pejoratív jelzőket halmoz, és ezt azzal az egyetlen érvvel támasztja alá, hogy "a NER és a Fidesz is benne van" a szóban forgó gazdaságpolitikában. Mindez azt a feltételezést kelti a figyelmes olvasóban, hogy amennyiben a mostani ellenzék követné ugyanezt a kárhoztatott gazdaságpolitikát (ami ugyebár nem valószínű), akkor a hölgy(?) ajkaira a "hatékony", "elfogulatlan", "sokoldalú", "biztonságos", "patrióta", stb. jelzők tolulnának.
Korrupt Kornél
2024. szeptember 16. 09:32
Ki a picha ez a szabó?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!