Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Jobbra fordulnak az európai fiatalok

2024. június 21. 21:51

Új korszakot nyithatnak a Z-generációsok.

2024. június 21. 21:51
null

Nyitókép: Andrea Ronchini/NurPhoto via Getty Images

„A hazafias populista pártok sikerét kontinensszerte a Z generáció biztosítja: az infláció, az energiaellátás bizonytalansága és a tömeges bevándorlás miatt nincs saját otthonuk és családjuk. Amint arra már figyelmeztettem, a Z-generáció reakciós erő lesz, és már el is kezdte a menetelését” írta Connor Tomlinson politikai kommentátor a European Conservative hasábjain.

A szerző szerint az 1997-ben vagy azt követően született Z generáció tagjai más viszonyítási alapokkal rendelkeznek a világ eseményeit illetően, mint elődeik. A második világháború számukra több mint 50 évvel ezelőtt volt, a berlini fal pedig soha nem létezett. A legtöbben nem emlékeznek a szeptember 11-ei terrortámadásra sem. Ők csak a 2008-as gazdasági válság utáni nemzetüket ismerik, amelyet 30 év alatt több bevándorlás tett felismerhetetlenné. „Az ő életük politikai paradigmája az irányított hanyatlás volt. A fogantatástól kezdve eladósodtak,

megfosztották őket kulturális örökségüktől és a történelmi hovatartozás érzésétől, megfosztották őket attól az esélytől, hogy saját otthont birtokoljanak, ahol saját gyermekeik születhetnek”

– fogalmazott Tomlinson. 

A politikai kommentátor szerint az egyik legfontosabb jellemzője a Z generációnak az, hogy ők már digitális bennszülöttként nőttek fel, eltérően az Y generációtól (1981-1996). Sok minden egyéb között ennek az is a hatása, hogy rájuk leginkább a közösségi médián keresztül lehet befolyást gyakorolni. A közösségi oldalak cenzúrája, a „mindig aktuális témának” való megfelelés jelensége pedig magával hozta azt, hogy

a szókimondó, a fősodortól eltérő álláspontot képviselő szereplők mind a „szélsőjobboldalra” szorultak. 

Ezekhez a körülményekhez pedig legjobban azok a jobboldali politikusok tudtak alkalmazkodni, akik időben felismerték a közösségi média fontosságát. Tomlinson példaként említi Nigel Farage-t a Reform UK párt vezetőjét, aki nemrég tért vissza a brit politikába, és valósággal felrobbantotta tartalmaival a közösségi oldalakat.

A Z generáció tagjai imádják Farage-t az interneten, a jobboldali politikus videói milliós nézettséget és több százezer reakciót váltanak ki a közösségi oldalakon. Ez a népszerűség pedig megmutatkozik a felmérésekben is, a Reform UK az adatok szerint már megelőzte a konzervatív Torykat. Farage titka valójában az, hogy olyan fiatalokra bízta a kampányát, akik értik a közösségi médiát, és teljesen átalakította a kampányát,

sutba vágta a hagyományos megközelítéseket, amelyeket mémekre és életörömre cserélt 

 – írta Tomlinson. 

Nemcsak Farage hasít a közösségi médiában. A La Manche csatorna túlpartján a Nemzeti Összefogás elnöke, a 28 éves Jordan Bardella „Franciaország eltűnőben van” szlogenjével adott hangot a francia őslakosok sérelmeinek. Farage-hoz hasonlóan Bardella is több mint egymillió követőt gyűjtött össze a TikTokon, és népszerűnek tűnik a nők körében, akik sokszor megállítják őt egy-egy szelfiért. A politikai kommentátor szerint „az EU történetének második legfiatalabb EP-képviselőjeként Bardella az ékes példája annak, hogy Európa fiataljai egyre inkább jobbra tolódnak – egyrészt azért, mert az online politizálás már természetes, másrészt azért, mert a liberális uniós konszenzus nyilvánvalóan rosszabbá teszi az az életüket”.

Ez a kilengés Németországban a legnyilvánvalóbb: miután a szavazói korhatárt leszállították 16 évre, az Alternatíva Németországért (AfD) támogatottsága a 16-24 évesek között 11 százalékkal nőtt. A jobboldali párt több politikusa is aktív a közösségi médiában. És az idei nyár talán legismertebb ügye is a közösségi médiához és a fiatalokhoz kapcsolódik, miután néhány fiatal bevándorlásellenes himnusszá alakította át az 1999-es L'Amour Toujours című popdalt.

Tomlinson viszont arra is figyelmeztet, hogy Farage-nak és a hozzá hasonló politikusoknak többet kell tenniük annál, minthogy ígérgetnek: be kell váltaniuk ígéreteiket.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-113
2024. július 03. 16:10
🍓 ️ ­­É­­­r­t­­é­­k­e­­l­­d­­ ­a­­ ­­s­­­z­­e­x­­i­ ­­­p­­u­­­n­­­c­­i­­m­­­a­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­.­𝐅­­𝐔­𝐍
Patika
2024. június 22. 08:32
Tudom ez is két magyar péter.
tapir32
2024. június 22. 00:58
Ne sajátítsa ki az EU a demokrácia, a jogállam az európai értékek fogalmát! Mi, magyarok integráns részei és alakítói vagyunk az európai kultúrának. A sajátos magyar kultúránk az európai kultúra része. Magyarország és a magyarok Európa és az európai kultúra részei. Mi is alakítjuk az európai értékeket!!! A mi értékeink is európai értékek!!! Demokrácia az, amit a szavazók annak tartanak!!! Jogállam az, amit a szavazók annak tartanak!!! Mi erre szavaztunk! Ez a Mi demokráciánk, a Mi jogállamunk és ezek Mi európai értékeink!!! Ne erőltessék ránk a hamis értékeiket! A kelet-közép-európai új demokráciák azért vannak jobb helyzetben mint a régi nyugatiak, mert még nem követték el azokat a hibákat, amiknek a következményeitől a régi demokráciák szenvednek. Tanulva a hibáikból más úton járunk. Ilyen a fejlettebb demokrácia. Anakronizmus lenne nyugat-európai vagy amerikai mintára demokráciát építeni.
tapir32
2024. június 22. 00:52
Minden társadalom számos kérdésben megosztott! Ez a társadalom normális állapota! A probléma lényege nem a megosztottság hanem az, hogy a különböző nézeteket vallók hogyan tekintenek egymásra és hogyan akarják a saját elképzeléseiket érvényesíteni! A probléma lényege az, hogy a politikai ellenfelek ellenségként tekintenek a más nézeteket vallókra! A probléma továbbá az, hogy nem a társadalom által legitimált játékszabályok szerint akarják az érdekeiket érvényesíteni és a saját nézeteiket akarják másokra erőltetni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!