Cseh Köztársaság
ÉLŐ
Törökország
Grúzia
ÉLŐ
Portugália

Hatalmas ereje lett az európai jobboldalnak – már csak rendet kell vágni benne

2024. június 14. 05:28

Le Pen, Meloni, Kaczyński és Orbán döntenek majd a nyert sereg sorsáról.

2024. június 14. 05:28
MELONI, Giorgia
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

 

Nyitóképen: Giorgia Meloni olasz miniszterelnök pártja római eredményváróján. Fotó: MTI / EPA / ANSA / Giuseppe Lami

Jókora erő képződött meg az európai jobboldalon vasárnap – de ember legyen a talpán, aki rendet vág benne. A jú­nius 9-én lezáruló európai parlamenti választás egyrészt meg­erősítette az európai jobboldal minden komponensét, másrészt – ami talán ennél is fontosabb – súlyosan meg­gyengítette az európai konzervatívok ellenfeleit.

 

A Giorgia Meloni vezette Olaszország Fivérei orbitális, 19 fős mandátumnövekményt könyvelhet el”

Lapzártakor Írországon kívül minden uniós tagállamból érkeztek végeredménynek tekinthető adatok, amelyek alapján az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) 73 fős képviselőcsoporttal a negyedik legnagyobb frakcióként kezdheti a 2024–2029-es ciklust, 4 képviselővel terebélyesebben, mint ahogyan a 2019–2024-est zárta. Az Identitás és Demokrácia (ID) frakció pedig még az Alternatíva Németországért (AfD) párt kizárása ellenére is 9 fővel erősít, elsősorban Marine Le Pen Nemzeti Tömörülésének (RN) fényes franciaországi diadala miatt. Ez önmagában 131 mandátum, de itt még nincs vége a dalnak, a jobboldal ugyanis jelentős rejtett tartalékkal bír mind a frakción kívüliek 46 fősre várt, a Fideszt is tagjai között tudó csoportjában, mind azon 55 képviselő között, aki az EP-ben korábban nem járó pártokból jutott be. Ők szintén frakción kívül indítják majd a ciklust, de már az elejétől frakciókeresővé válnak. Jelentős részük olyan pártokból került ki, amelyek a jobboldalt erősíthetik.

VILIMSKY, Harald
Fölényes győzelem: Harald Vilimsky, az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt listavezetője a bécsi eredményvárón. Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

A jobboldal javára rendeződött át az európai politika centruma is. 10 mandátummal erősebb, 186 fős lesz az új ciklusban az Európai Néppárt (EPP), amelyben jórészt a keresztény-­konzervatív politikát feladó pártok találhatók, de akad még néhány elkötelezett kereszténydemokrata is. 5 mandátummal 134 fősre gyengül a balközép Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) frakció, a másik két fősodratú pártcsaládban pedig hullaszag terjeng: 102-ről 79-re olvad a liberális Újítsuk Meg Európát (Renew), 71-ről 53-ra a Zöldek – Európai Szabad Szövetség mandátumszáma. A két nagy pártcsalád összeurópai jelenlétének köszönhetően viszonylag immunis az egyes tagállamok belpolitikai fluktuációira, a kisebb liberális és zöldfrakció viszont a legerősebb tagpártjának gyengélkedését szenvedi meg. A Renew veszteségeinek nagy részét az adja, hogy Emmanuel Macron francia elnök Kell Európa nevű választási listája csúfosan leszerepelt, a zöldfrakciót pedig az terheli meg a leginkább, hogy a német Szövetség ’90 – Zöldek kormányzati teljesítményét még a mindig megértő német választók sem képesek elfogadhatónak értékelni. Hasonlóképpen egy-egy azonosítható motorja van a két nagy európai jobboldali frakció növekedésének: az ID-t a franciák hajtják, az ECR-t pedig az olasz jobboldal minimális erősödéssel vegyes átrendeződése Giorgia Meloni miniszterelnök pártja, az Olaszország Fivérei (FdI) javára.

A jobboldal javára rendeződött át az európai politika centruma”

Az európai jobboldal első ligája a szövetségképes pártokat tekintve – azaz a párton belüli totális rendetlenség, kül­politikai botrányok és vállalhatatlan kijelentések által megrázott, Marine Le Pen által májusban kiközösített AfD-t nem ideértve – szürreálisan néz ki. Az élen 30 fős delegációval az RN áll, aztán Giorgia Meloni és az FdI következik 24 képviselővel, majd 20 fővel a kissé megfogyatkozott lengyel exkormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) áll. A sort a nagyságrenddel kisebb Magyarországon tevékenykedő Fidesz–KDNP zárja 10+1 képviselővel. (A KDNP-s Hölvényi György még az Európai Néppártot erősíti, de a szintén oda ácsingózó, 7 fős delegációt küldő Tisza Párttal aligha férnek majd meg egy csárdában.) Marine Le Pen, Giorgia Meloni, Jarosław Kaczyński, Orbán Viktor – ők volnának tehát a szupercsapat, akik 85 képviselőjükkel a gerincét adják bármiféle európai jobboldali együttműködésnek.

BARDELLA, Jordan; LE PEN, Marine
Nagyarányú győzelmet aratott Franciaországban a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés. Fotó: MTI/EPA/Andre Pain

A germán ajkú Európa – Ausztria, Németország és Hollandia – hozzájárulása az uniós jobboldalhoz udvariasan kifejezve is ambivalens. Az Osztrák Néppárt (ÖVP), valamint az EPP holland tagpártjának enyhe gyengélkedése miatt a 2019-esnél 3-mal kevesebb, 37 képviselő kerül ki a kontinens e területéről az Európai Néppártba, az ECR-hoz nem tudnak hozzátenni, az ID-t pedig egyszerre erősítik és gyengítik. Elsöprő sikert aratott az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), és hasonlóan kiválóan sikerült a választás Geert Wilders frissen kormányra került holland Szabadságpártjának (PVV) is – mindketten 6 képviselővel gazdagítják az ID-t, ez összesen 9-cel több, mint öt évvel ezelőtt. Németország viszont sokat árt az összefogás ügyének azzal, hogy a térség legnagyobb jobboldali pártjának, a 4 mandátummal 15 fősre erősödő AfD-nek sehogy sem sikerült konszolidálódnia. Vele nem közösködik egyik komoly jobboldali párt, sem a Fidesz, sem 
a franciák, sem az olaszok – ők az ECR–ID-frakciórendszer keretein kívül időnként együtt szavazásra használhatók. Olybá tűnik azonban, hogy ők lesznek majd a sarokkövei annak a formálódó képviselőcsoportnak, amely integrálja a frakció nélküli európai kemény jobbosok jó részét, köztük a Mi Hazánkot is.

Emmanuel Macron választási listája csúfosan leszerepelt”

Germán-Európa ezzel együtt sokat segít az európai jobboldalnak ellenségei elhárításában: a „magyarevő” Katarina Barley által vezetett német szociáldemokrata lista az AfD mögött végezve 2 mandátumot is veszített az előző ciklushoz képest, a zöldek pedig 9 képviselővel kevesebbet küldhetnek, mindössze 12-t. Ehhez a folyamathoz az osztrák zöldek is hozzájárultak némi diszkrét gyengüléssel, amelynek huszonhárom éves csúcsjelöltjük, Lena Schilling hazugságbotránya lehetett az oka. Emellett a német politikai aréna új színfoltja, Sahra Wagenknecht baloldali szuverenista szövetsége is elérte első értékelhető sikerét, 6 helyet szerzett újoncként az EP-ben.

SCHOLZ, Olaf
Fotó: MTI/AP/Michael Probst

Az AfD körül formálódó kemény jobboldali szövetség egyik legfőbb erőtartaléka a Balkán, illetve Közép-Európa lehet. Bulgáriában és Horvátországban is bejutott az EP-be egy új jobboldali párt, előbbiben az Újjászületés 3, utóbbiban a Haza Mozgalom 1 széket szerzett. Ezek jól jöhetnek a Mi Hazánknak és az AfD-nek a frakcióalapításhoz szükséges képviselők összekalapozásához – nekik ugyanis hét tagállamból kell érkezniük. A Balkán országainak néppárti erői tartották pozícióikat, ideértve az ismét Strasbourgba jutó és két képviselőt is kiküldő Romániai Magyar Demokrata Szövetséget. Okozhat azonban némi fejfájást a Fidesznek az, hogy Romániában a Moldova bekebelezésével házaló, szélsőjobboldali Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) – amely ellen a két nagy kormányerő, a névleg liberális Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a névleg szocdem Szociáldemokrata Párt (PSD) nagykoalíciót kötött – 5 mandátumot szerzett. Ők hiába vádolhatók fasiszta elhajlással, az európai fősodor kevésbé kezdte ki őket, mint a kormányzó Fideszt – az ECR-nak márpedig döntenie kell arról, hogy a két párt közül melyiket veszi fel, mert egymással egyértelműen nem kompatibilisek. Az, hogy a Fidesznek több mint duplaannyi mandátuma lesz, mint az AUR-nak, a magyar jobboldal felé billentheti a mérleget; biztató jel, hogy az AUR-t az európai jobboldali seregszemlékre jellemzően nem hívják meg, eleget téve a Fidesz kérésének. A Balkán országaiból 22 néppárti mellett 9 frakción kívüli képviselő származhat tehát, akik közül 5 az ECR, 4 az AfD–Mi Hazánk-frakció felé orientálódik.

A Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés 30 fős, a korábbinál 7-tel nagyobb delegációja óriási siker”

Közép-Európában Donald Tusknak sokat köszönhet az Európai Néppárt: elsősorban az ő lengyelországi győzelmének az érdeme, hogy a 2019-esnél 6-tal több, 
30 közép-európai képviselő ül majd az EPP-frakcióban. Azonban a lengyel Jog és Igazságosság és a legnagyobb cseh kormányerő, a Polgári Demokrata Párt (ODS) gyengélkedése miatt a közép-európai ECR-osok mindössze 23-an, a korábbinál 8-cal kevesebben lesznek, 20 lengyel és 3 cseh. Van viszont az ECR-nak jelentős tartaléka a régióban: a 11 fidesz–KDNP-s képviselő, valamint egy új cseh formáció, az Eskü és a Maguk az Autósok nevű pártok szövetsége, amely 2 mandátumot szerzett. A magyarországi választás második helyezettje, a Tisza Párt 7 képviselőjével az EPP-be tart, és 9 új képviselőre számíthat innen az AfD–Mi Hazánk-frakció is: a Mi Hazánktól Borvendég Zsuzsannára, a szlovák Köztársaság párt 2 képviselőjére, valamint a kirobbanó sikerrel 6 főt az EP-be juttató lengyel Konföderációra. További izgalmas színfoltot jelentenek a közép-európai választási térképen a nem konzervatív, de szuverenista pártok: az Andrej Babiš-féle cseh Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) 2 mandátummal erősebben, 6 fős delegációval kezdi a ciklust a liberális Renew frakcióban, az S&D-ből felfüggesztett szlovák Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) és Hang-Szociáldemokrácia (Hlas-SD) pedig a 2019-esnél 3-mal több, összesen szintén 6 képviselőt küld az Európai Parlamentbe. Ők akár kaphatók is lennének valamiféle közös közép-európai szuverenista projektre. Cseh­országban egyébként a választást immár hagyományosan Babišék nyerték, Szlovákiában pedig a liberális Renew-ba tartozó Progresszív Szlovákia, melynek 6 leendő képviselője közül a csúcsjelölt Ódor Lajos volt ügyvezető miniszterelnök lett. A Fidesz kevés néppárti szövetségese egyikének, a szlovén Janez Janšának duplázásos győzelem jutott osztályrészül, szervezete, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) 4 mandátumot kapott, duplaannyit, mint a kormányzó Szabadság Mozgalom.

 

Észak-Európában mindeközben a fű se nőtt. A helyi néppártiak a kormányzó finn Nemzeti Koalíció kis erősödésének köszönhetően a 2019-esnél 1-gyel többen, 12-en vannak, az ECR-ba tartozók viszont 5 helyett már csak 4-en, mert a Magyarországgal szemben kritikusan nyilatkozó Finnek Pártja a kormányzásban kissé elkopott, mandátumainak száma megfeleződött, a szintén kormányzó Svédországi Demokraták (SD) pedig tartotta pozícióját. A cseh kormánypárt mellett a finnek vannak még hangosan ellene a Fidesz ECR-ba való belépésének, ám ők együtt sincsenek feleannyian, mint a Fidesz–KDNP delegációja. Megőrizte mandátumát a Dán Néppárt képviselője, az ID-t a csúcsjelölti vitákon képviselő Anders Vistisen, valamint egy új erő, a Dániai Demokraták (DD) tart még az ECR-ba, így a plusz 1 néppárti mandátumot leszámítva a nagykép Európa e táján változatlan.

MACRON, Emmanuel
Súlyos vereség után előre hozott választást írt ki Emmanuel Macron francia államfő. Fotó: MTI/AP/Lewis Joly

Nem így Latin-Európában, amely a masszív európai jobboldali előretörés igazi hajtóereje mind az EPP, mind az ECR frontján. Az EPP-nek az segít sokat, hogy a spanyol Néppárt (PP) 22 fős, az előzőnél 9-cel nagyobb delegációt küldhet az EP-be, ők adják a latin-európai néppártiak felét. Jelentős erősödéssel, 6 helyett 9 fővel érkezik vissza Strasbourgba a néhai Silvio Berlusconi pártja, a Hajrá, Olaszország (FI) is. A portugál néppártiak továbbra is 7-en, a franciák jócskán gyengülve 6-an vannak, így jön ki a latin-európai néppárti delegáció 44 főre, 10-zel többre a korábbinál. Az ECR Európa e részéről 35 mandátumot nyert, 26-tal többet, mint korábban. Ennek legfőbb aktora az FdI, amely orbitális, 19 fős mandátumnövekményt könyvelhet el, miután megszólította a Liga párt szinte összes korábbi szavazóját. Így ők 24-en lesznek, de sokat segít az ECR helyi erőin az is, hogy Marine Le Pen unokahúga, Marion Maréchal pártja is bejutott 5 fővel az EP-be, és a korábban gyengélkedő spanyol Voxnak is sikerült 2-vel 6-ra növelnie képviselői számát. Az ID Latin-Európában egyszerre nevet és sír: a Nemzeti Tömörülés 30 fős, a korábbinál 7 személlyel nagyobb delegációja óriási siker, de hatalmasat bukott, 21 fővel karcsúbban, 8 székkel tér vissza az EP-be Matteo Salvini Ligája. Kis szépítés gyanánt az EP-ben eddig nem szereplő portugál Elég! is hoz 2 képviselőt. A legnagyobb jobboldali siker Európának ezen a felén is abban van, amit a pártok a megszerzett székeken túl értek el: úgy megverték Emmanuel Macron liberálisait, hogy mind mandátumarányban, mind szavazatarányban több mint kétszer annyit szereztek. Macronnak alig van több képviselője a Fidesz–KDNP-nél, 13 fős delegációja a korábbinál 10-zel kisebb, s a francia zöld ökologisták is 8 képviselőt vesztettek, már csak 5-en vannak. Így hát megvalósult Dobrev Klára álma, s a bukott EP-választást valóban előre hozott törvényhozási választás követi – csak épp nem Magyarországon, hanem Franciaországban.

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 159 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2024. június 14. 11:53
Már pánikolnak a globalisták, hogy ebben az új parlamentben nem fognak tudni átverni zöldkomcsi és migránssimogató ügyeket. ecfr.eu/publication/a-sharp-right-turn-a-forecast-for-the-2024-european-parliament-elections/
Abraxos
2024. június 14. 11:18
Jobboldali erősödésről beszélhetnénk, ha a manfrédi által vezetett néppárt(EPP) valóban jobboldali lenne, továbbá nem default balos pártokkal keresné a koalíció lehetőségét. Így viszont a mostani eredmény egy nagy semmi, egy semmi torta, egy délibáb. Arról nem is beszélve, hogyha a szivárvány kommunisták finganak kettőt az egész jobboldal úgy megijed, hogy azonnal becsicskul és mindegyik politikus szélesre tárja a seggjukát - a magyarok kivételével - hogy ide csúsztasd a répát. Jobboldali erősödés...hiszem ha látom.
rocktoberi-2
2024. június 14. 11:18
Mindez akkor érne valamit ha az EPP valóban jobboldali pártfrakció lenne. De erről szó sincs.
MaBaker
2024. június 14. 11:13
Kohán Matyikának is jól kiadták, hogy az AfD-től félni kell. Szépen teljesíti is az elvárásokat. Miközben a párt képviselőit rendszeresen megkéselik a toleráns Germanisztánban, lehallgatják őket, letiltják őket és minden módon elhallgatják őket, és így is 30% közeli eredményt értek el a "hűdeszélsőséges" németeknél. Nem kéne tán gondolkodni is mielőtt írunk valamit? Vagy valójában egyedül az AfD és a hasonló pártok nincsenek a globalisták kezében, ezért ekézi őket még a papíron szuverenista jobboldal is?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!