Financial Times: Ukrajna 800 millió eurónyi szerb lőszerhez jutott harmadik országokon keresztül

2024. június 23. 07:00

A szerb elnök kijelentette, hogy ez nem háborús állásfoglalás.

2024. június 23. 07:00
null

Nyitókép: Yasuyoshi Chiba / AFP

A háború kitörése óta mintegy 800 millió eurót tett ki a szerb lőszerexport, amely harmadik országokon keresztül jutott el Ukrajnába – írja a Financial Times.

A lap szerint Szerbia csendben növeli nyugati lőszereladásait, ezzel hozzájárulva Ukrajna védelmi képességeinek erősítéséhez,

miközben egyike annak a két európai országnak, amelyek nem csatlakoztak az Oroszország elleni nyugati szankciókhoz.

A becslések szerint Oroszország 2022-es teljes körű inváziója óta a szerb lőszerexport Ukrajnába, harmadik feleken keresztül, körülbelül 800 millió eurót tett ki. Aleksandar Vučić elnök szerint ez az összeg nagyjából pontos.

A szerb elnök üzleti lehetőségként tekint a fegyverszálltásra; hangsúlyozta, hogy 

ez nem háborús állásfoglalás.

Ez a gazdasági fellendülésünk része, és fontos számunkra. Igen, exportáljuk a lőszereinket. Ukrajnába vagy Oroszországba nem exportálhatunk, de sok szerződésünk volt az amerikaiakkal, a spanyolokkal, a csehekkel és másokkal.

Hogy mit csinálnak vele, az az ő dolguk” – mondta a szerb államfő.

Még ha tudom is, nem az én dolgom. Az én dolgom, hogy legálisan kezeljük a lőszereinket, eladjuk. Vigyáznom kell az embereimre, és ennyi. Ennyit tudok mondani. Vannak barátaink Kijevben és Moszkvában is. Ezek a mi szláv testvéreink” – tette hozzá Aleksandar Vučić.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 196 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blondibarbi
2024. június 30. 02:57 Szerkesztve
A cseppet sem képmutató Nyugat töméntelen mennyiségű szankcionált orosz olajhoz jutott harmadik országokon keresztül. Ejnye-bejnye... Amerika pedig közvetlenül Oroszországtól vásárolt dúsított uránt, nagy mennyiségben. Nahát, nahát...
lajajakab11
2024. június 29. 21:04
******************************************************************* ******************************************************************* ** ** MINDEN moszkovitának INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! ** ** Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! ** ** ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! ** ** Haladóknak noviCSOKI ! ** ** »»»» KGB RAJONGÓKNAK BAJKÁL-TÚRA GULAG-ÖRÖKLAKÁSSAL! «««« ** ** ** VILÁG PROLETÁRJAI EGYESÜLJETEK! ** ** ** !!! Kizárólag a FÉLkegyelműek válaszoljanak !!! ** ** ******************************************************************* *******************************************************************
survivor
2024. június 29. 19:52
"Vigyáznom kell az embereimre, és ennyi...." Korrekt politikus.
citromosParizer
2024. június 24. 14:58
ha ezt csinálják a kedvenc muszkáikkal, akkor ez legyen irányadó, hogy addig normálisak velünk is, amíg érdekükben áll
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!