Zelenszkij noszogatja Bident, hogy vegyen részt a svájci békecsúcson

2024. május 28. 19:00

Zelenszkijnek kétségbeesetten szüksége van egy nagyszabású, díszes eseményre, hogy megmutassa, a világ még mindig Ukrajna oldalán áll.

2024. május 28. 19:00

Nyitókép: Brendan SMIALOWSKI / AFP

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sürgette Biden elnököt, hogy vegyen részt a június közepén Svájcban tartandó békecsúcson – írta meg a BBC. Zelenszkij szerint kulcsfontosságú szövetségese esetleges távolmaradását „csak Putyin tapsolná meg, személyesen Putyin tapsolná meg, és ez álló ováció lenne”. Az Egyesült Államok részvételével, és különösen a Biden elnök jelenlétével kapcsolatos kétségek hatalmas csapást jelentenek Ukrajna számára. Mivel az orosz csapatok az elmúlt hetekben előrenyomultak,

Zelenszkij elnöknek égetően nagy szüksége van egy nagyszabású, díszes eseményre, hogy megmutassa, a világ még mindig Ukrajna oldalán áll.

Washington azt mondja, támogatja a találkozót, de egyelőre nem kötelezte el magát, hogy magas szintű küldöttséget küldjön. A svájci kormány több mint 160 országot hívott meg, és a csúcstalálkozó célja, hogy „fórumot biztosítson, ahol a világ vezetői megvitatják az Ukrajnában a nemzetközi jogon és az ENSZ Alapokmányán alapuló igazságos és tartós béke felé vezető utakat”.

A csúcstalálkozó sikere előtt azonban óriási akadályok állnak, amelyek közül a legfontosabb, hogy a háborút kirobbantó ország, Oroszország nem lesz ott. Svájc szerint Moszkvát nem hívták meg, a Kreml szerint pedig amúgy sem venne részt. Oroszország neheztel Svájcra a szankciók bevezetése miatt – a svájciak 14 milliárd dollár (11 milliárd font) értékű orosz vagyont fagyasztottak be. Az Oroszországba irányuló közvetlen járatokat is felfüggesztették.

Tavaly év végén ezek a lépések arra késztették Gennagyij Gatilovot, Oroszország ENSZ-nagykövetét, hogy véleménycikket küldjön genfi újságíróknak, amelyben azt állította, hogy Svájc feladta semlegességét, és ezért többé nem alkalmas helyszín a béketárgyalásokhoz.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zrx8
2024. május 28. 20:54
Mit neki egy faszzongorista, ha Ross doktor bazsevál neki ?
Tuners
2024. május 28. 19:55
… Boden? … (Aki olvas orosz telegramot érti)
nempolitizalok-0
2024. május 28. 19:32
Remélem, mi nem leszünk ott.
Pandaka pygmaea
2024. május 28. 19:29
Zelenszkij kétségbeesetten noszogatja Bident, hogy az ne aludjon el két mondat között. :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!