Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Így alakít Wilders kormányt Hollandiában – önmagát leszámítva

2024. május 16. 08:57

Geert Wilders valószínűleg nem lesz miniszterelnök, de pártja többségi koalícióban kezdhet kormányozni.

2024. május 16. 08:57
null

Nyitókép: Sem van der Wal / ANP via AFP

Még novemberben választott új parlamentet Hollandia. A tisztán listás, bejutási küszöb nélküli holland választásokon hagyományosan nagyon sok párt tud bejutni a parlamentbe, és a legnagyobb pártok sem tudnak egyedül többséget szerezni, így rendre többpárti koalíciót kell alkotni a kormányzáshoz. Ennek megfelelően Hollandiában – ahogy a szomszédos Belgiumban is – előfordulnak több hónapos, új kormányzat nélküli időszakok, amíg a pártok egymással tárgyalnak.

Ez történt most Hollandiában is, ahol 

a mai napig a már tavaly megbukott Mark Rutte az ügyvezető miniszterelnök.

A tavalyi választást viszont a voksok közel negyedének megszerzésével a holland Szabadságpárt nyerte. Vezetője a holland politika veteránja, Geert Wilders, 

aki ezen a választáson jutott először a kormányfői pozíció közelébe.

Wilders hónapokig tárgyalt a lehetséges koalíciós partnerekkel egy közös kormányzásról, de ez nem jött össze, mert több párt is azt követelte, hogy csak Wilders személye nélkül hajlandó összeállni egy kormányzásra.

Ezt követően hetekre megrekedtek a tárgyalások – a szerdai áttörésig, amikor is bejelentették: Wilders megállapodott a potenciális koalíciós partnerekkel a közös kormányzásról. Méghozzá úgy, hogy valószínűleg nem Wilders lesz a miniszterelnök.

Geert Wilders szerdán bejelentette: négypárti kormány fog alakulni, amiben részt vesz saját, választást megnyerő Szabadságpártja, a jobboldali-liberális VVD (Mark Rutte eddigi miniszterelnök pártja), az Új Társadalmi Szerződés (NSC) nevű, szintén jobboldali-liberális formáció, valamint az elmúlt évek holland gazdatüntetései kapcsán híressé vált Gazdák és Polgárok Mozgalma (BBB).

A megállapodás kapcsán Wilders maga arról beszélt: 

nem számít arra, hogy ő lesz a miniszterelnök;

ugyanakkor a Szabadságpárt lesz a koalíció fő hajtóereje, ígérte.

Az bizonyos, hogy a lehetséges kormányfő személyét nem jelentették be szerdán.

Wilders koalíciós megállapodása kapcsán a Politico riportot közölt a holland politikai közhangulatról. Mint a riportból kiderült, tévedés lenne a régimódi jelzőkkel, karakterekkel leírni a Wilders-féle Szabadságpárt szavazóit. A legkülönfélébb holland társadalmi rétegekből, akár a riportban megszólaltatott művészhallgatók vagy épp rendpárti bevándorlók köreiből is vannak támogatói Wildersnek. 

A hollandok legnagyobb problémája az egyre nagyobb mértékű és ellenőrizetlen bevándorlás, valamint az ezzel összefüggő lakhatási és rendészeti kihívások.

 Wilders mostani választói erre várnak megoldásokat a most kormányra kerülő Szabadságpárttól és jobboldali-liberális koalíciós partnereitől.

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsek-3
2024. május 16. 11:57
"Így alakít Wilders kormányt Hollandiában – önmagát leszámítva" Erről a szövegértési képesség hiányából született beteg zagyvaságról talán már a mandiner maga sem tudja eldadogni mit is akarhatott kifejezni
2024. május 16. 11:05 Szerkesztve
Engem ez azokra a (tipikusan usa-beli) cégfelvásárlásokra emlékeztet, ahol a felvásárolt „kisebbik” cég végül felzabálja a „nagyobbat”. Belülről.
pipa89
2024. május 16. 10:35
A posztról való "lemondása" mutatja, hogy Hollandia érdekét képviseli és nem a sajátját.
EX_Terminator
2024. május 16. 10:13
Az a rendszer ahol képtelenség bárhová is jutni a mivoltából fakadó ilyen fennakadások miatt egy nagy rakás híg fos és nem rendszer. Demokrácia szarul csinálva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!