„Washington figyel”: megint fenyegető hangvételű cikkben esett Orbánnak a brüsszeli sajtó

2024. január 25. 20:07

Ismét a magyarok ellen hergel a Politico.

2024. január 25. 20:07

A Politico újabb komolyabb terjedelmű cikket szentelt az Orbán Viktor elleni hergelésnek. Az írás kiemeli, az Egyesült Államok és Európa felszólítja a magyar miniszterelnököt, hogy oldja fel a Svédország elleni, NATO-csatlakozást meghiúsító akcióját. Emlékeztetnek rá, a legutóbbi, Magyarországnak szóló figyelmeztetés Mitch McConnelltől származik, aki azt mondja: „Washington figyel.”

Az Atlanti-óceán mindkét partjáról egyre nagyobb nyomás nehezedik Magyarországra, hogy leadja a Svédország NATO-csatlakozásához szükséges végső jóváhagyást. Orbán Viktor miniszterelnök azonban nem kapkod.

Kövér László, a magyar parlament elnöke, Orbán közeli szövetségese csütörtökön határozottan kizárta a rendkívüli ülés szükségességét a svéd kérvény felgyorsítása érdekében, amit a NATO mind a 30 tagjának parlamentje már megerősített.

Ezt is ajánljuk a témában

Orbán egy nappal korábban megígérte Jens Stoltenberg NATO-főtitkárnak, hogy a svéd csatlakozási terv – amelyet állítása szerint támogat – „az első adandó alkalommal” átkerül a magyar parlament elé. A magyar parlament viszont csak jövő hónapban ülésezik, Kövér pedig nem siet visszahívni a képviselőket Budapestre.

Nem érzem sürgősnek, és nem gondolom, hogy rendkívüli helyzet lenne”

– mondta Kövér.

Arra a kérdésre, hogy nem érzi-e kényelmetlenül az utolsó ellenálló szerepét, Kövér hajthatatlan volt: „Valakinek utolsónak is lennie kell!” – fogalmazott.

Orbánt az EU és a NATO azon vezetőjének tekintik, aki a legszorosabb kapcsolatban áll Vlagyimir Putyinnal. Magyarországot is felháborította Svédország bírálata a jogállamiság meghátrálása miatt – amiért Brüsszel több milliárd uniós pénzt zárolt le.

„Nézzük meg, hogyan viselkedett Svédország Magyarországgal szemben a múltban, illetve a csatlakozásuk óta eltelt néhány hónapban, milyen arroganciát és hanyagságot tanúsítottak velünk szemben” – mondta Kövér, hozzátéve, hogy Svédország meddig eljutott Magyarország szidalmazásában, a demokratikusan megválasztott kormány becsmérlésében.

Tompos Márton, a Momentum képviselője is élesen bírálta Orbán kormányát Svédország NATO-pályázatának „gyerekes” megközelítése miatt.

Elszámolták magukat. Arra számítottak, hogy kapnak valamit cserébe Svédországtól”

– mondta Tompos a Politicónak, hozzátéve, hogy az ellenzéki pártok aláírásokat próbáltak gyűjteni, hogy tető alá hozzák a rendkívüli ülést a parlamentben a ratifikáció véglegesítésére.

Magyarország már megszegte azt az ígéretet, hogy nem utolsóként ratifikálja Svédország NATO-kérelmét. A török parlament igennel szavazott kedden, mintegy 20 hónappal azután, hogy Stockholm csatlakozási kérelmet nyújtott be a katonai szövetséghez, megtörve a több évszázados semlegességét. A budapesti halogatás pedig nem kerülte el Washington figyelmét sem.

Ezt is ajánljuk a témában

„Bízom benne, hogy Magyarország minél hamarabb cselekszik a Svédország csatlakozását jóváhagyó döntés megszületése érdekében”

– mondta szerdán Mitch McConnell, az Egyesült Államok szenátusának legfelsőbb republikánus tagja, hozzátéve: „Washington figyel!”

David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete is nyomást gyakorolt Budapestre, annak érdekében, hogy teljesítse korábbi ígéretét.

Magyarország kormánya egyértelműen és határozottan kijelentette, hogy támogatja Svédország csatlakozását a NATO-hoz. Ugyanilyen egyértelmű volt azon kötelezettségvállalása is, hogy nem utolsóként ratifikálja Svédország NATO-csatlakozását”

– mondta Pressman kedden.

Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2024. január 26. 15:42
Már a svédeknek sürgős, eddig azt hitték majd a Nagy Testvér kizsarolja.
Syr Wullam
2024. január 26. 11:36
Mitch McConnell most nem fagyott le? 🤣 https://www.youtube.com/watch?v=HWnC8LMy2IA
Mich99
2024. január 26. 08:34
A NATO állítólag egy demokratikusan működő kollektív szervezet...
Mich99
2024. január 26. 08:31
Próbálják meg a számon kérni az amerikai elnökön a Kongresszus működését...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!