Botrány Bécsben! Kiakadtak a zsidó hallgatók, antiszemitizmussal vádolják a CEU-t

2023. december 06. 15:51

Érdekképviseletük az antiszemitizmus elleni elégtelen fellépéssel vádolja, a Hamászt éltető vagy mentegető programok engedélyezése miatt kritizálja a Soros-egyetemet – a rektor szerint oktalanul.

2023. december 06. 15:51
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Terjedelmes közleményben fakadt ki az osztrák felsőoktatásban tanuló zsidó hallgatók érdekképviseleti szervezetei a bécsi CEU-n eluralkodó antiszemitizmus miatt, sajtóbeszámolók szerint a Osztrák Zsidó Diákok (JöH) és a Zsidó Diákok Európai Uniója (EUJS) nevű csoportosulások hiába keresték a Soros György nevével fémjelzett egyetem rektorát, Shalini Randeria két hónapig nem volt hajlandó találkozni a képviselőikkel.

A zsidó diákok szerint a CEU nem védi meg őket

Márpedig az október 7-i izraeli Hamász-támadás, illetve az azt követő háború óta e szervezetek szerint

az európai egyetemeken is erősen megnövekedett az antiszemitizmus.

Csakhogy míg másutt minden tőlük telhetőt megtesznek a zsidó hallgatók védelmében, az említett érdekképviseleti szervezetek úgy érzékelik, a Közép-Európai Egyetem elégtelenül reagál a segélykérésekre.

Eközben az intézményben rendezvényeket tarthat a National and Islamic Forces in Palestine nevű szervezet által vezetett, Boycott, Divestment, Sanctions nevű antiszemita mozgalom. Pedig a Bécsi Egyetem törölte a programokat, mondván, nálunk nincs helye ilyen szélsőséges nézeteknek. Ezek szerint a CEU-n igen.

További adalék, hogy

az egyetem részéről valamennyi diáknak elküldték a Free Palestine Collective nyilatkozatát, ami „ellenállásnak” nyilvánította a Hamász október 7-i atrocitásait.

A CEU WhatsApp csoportjaiban pedig a Nova zenei fesztiválon elkövetett Hamasz-mészárlások mellett foglaltak állást, a moderátorok támogatták ezeket az álláspontokat, sőt, kizárták a csoportból a zsidóság álláspontját hangoztatókat.

Bekiabálások az izraeli professzor előadásán

A CEU diáktanácsa által szponzorált ünnepségen a diákok azt kiabálták, hogy „Zionists, get the f*** out!”, és bántalmaztak egy Dávid-csillag nyakláncot viselő zsidó diákot. Ezt követően fogalmazták meg panaszlevelüket az érintettek, hivatkozva az antiszemita incidensekre. Csakhogy az illetékes, úgynevezett antidiszkriminációért felelős fegyelmi bizottság

nem volt hajlandó megállapítani, hogy gyűlöletbeszédről lenne szó, ellenben a szólásszabadságra hivatkozva elutasította a beadványt.

Ráadásul a testület vezetője, Markus Petsche a zsidó diákok által név szerint aláírt panaszos levelet a Free Palestine Collective csoporthoz közel álló diákképviselőnek is továbbította, pedig nyomatékosan megkérték, ezt ne tegye.

A zsidó hallgatói képviselet közlése szerint mindezt tetézi, hogy a Hamászról szóló november 27-i előadást a rektor jelenlétében ellehetetlenítette számos diák hangos Izrael-ellenes szlogenje, egy izraeli professzor bekiabálások közepette volt kénytelen elhagyni a termet.

Alon Ishay, az ausztriai felsőoktatásban tanuló zsidó hallgatók szövetségének az elnöke borzasztónak tartja a helyzetet:

Soha nem tapasztaltunk még egyetlen osztrák egyetemen sem ennyire gyenge, a tudatlanságon alapuló fellépést az antiszemitizmus ellen.

Az az egyetemi adminisztráció, amely nem tudja megvédeni a zsidó hallgatókat, teljesen alkalmatlan a feladata ellátására.”

Bécs komolyan veszi az aggályokat

Veronica Kaup-Hasler, a főváros tudományos tanácsnoka világossá tette, hogy az antiszemitizmusnak és az iszlamofóbiának nincs helye Bécs városában, hangsúlyozva, komolyan veszi a zsidó hallgatók panaszait a CEU vezetésével, az ottani rendezvényekkel kapcsolatban. Őt legalább fogadta a rektor, akinek ugyancsak elmondta ezeket.

Reagált a CEU, nem értik a vádakat

Közleményben reagált végül a CEU is, természetesen visszautasítva a vádakat. Jelezték, mélyen sértőnek tartják a hallgatói szövetség megnyilvánulását, mondván, az tévesen jeleníti meg az intézmény értékeit és tevékenységét. Külön megemlítették, ez különösen is elszomorító, tekintve hogy

szerintük a CEU alapítója, Soros maga is antiszemita kampányok céltáblája volt az előző évtizedekben.

Mint fogalmaztak: az egyetem mindig megvédte a filantróp milliárdost, most mégis hasonló vádakkal kénytelen szembenézni. Tartják, a kifogásolt programok tekintetében helyesen jártak el, az érintettekkel pedig felveszik a kapcsolatot. Az antiszemitizmust tehát elutasítják, de közölték, az akadémiai szabadságot megvédik.

Nyitóképünkön Soros György: GEORG HOCHMUTH / APA / AFP

 

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuzmics
2023. december 07. 05:59
No, már a janicsárképzőben is zúgolódnak!
Spiritmonger
2023. december 07. 02:19
Itt minden pofon jó helyre megy.
ZZoltan
2023. december 07. 02:14
No ez igen érdekes, kamu szagú hír. legalább is, amikor itt volt a CEU az okatók 90%-a zsidó volt. "magyar"-zsidó... Úgylátszik Bécsben nincs annyi zsidó a kultúrában és az oktatásban, mint nálunk. Ott nem tartják megszállva a zsidók a kultúrát, ezért a libsi CEU-n előretörtek a valódi baloldaliak, akik támogatják egy nyomurult nép (palesztinok) elleni zsidó népírtás elítélését. Nálunk nem lett volna ilyen, mert itt az egész vezetés héber volt. Bár a többi egyetemünkön is a jordán pozitívak vannak többségben.
billysparks
2023. december 06. 21:29
Viszonylag kevés az eurokommunista komment. Jenő, Tomi, Szepi! Ébresztő!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!