Economist: Itt vannak az ukrán bosszúállók, akik szorgalmasan likvidálják a kijevi rezsim ellenfeleit

2023. szeptember 06. 15:58

A lap cikke szerint az ukránok Oroszországban és Ukrajnában is gyakorolják a „sötét bosszú” művészetét. Azonban vannak, akik aggódnak: nincs egyértelmű stratégiájuk.

2023. szeptember 06. 15:58

Az Economist cikke bepillantást ad a háború egy kevésbé ismert oldalába: miként számol le Ukrajna azokkal, akiket árulónak vagy kiemelt ellenségeknek tekint a kijevi rezsim.

Yevhen Yunakovot, egy harkivi kisváros polgármesterét is egy ilyen akció során likvidáltak az ukránok. A polgármestert kollaboránsként azonosították, majd ráállítottak egy osztagot. A csapatot egy „Kaukázus” kódnevű parancsnok vezette. Az osztag napokon át figyelte mit csinál Yunakov. Távirányítású bomba segítségével robbantották fel a célpontot. A holttest soha nem került elő. 

A cikk szerint 

több tucat hasonló akcióra került sor az elmúlt 18 hónapban.

A célpontok közül volt, akiket lelőttek, másokat felrobbantottak, megint másokat felakasztottak, de még mérgezett brandy is szerepel a gyilkos „fegyverek” között. 

A Economist szerzője leírja: bár Ukrajna hivatalosan nem ismeri el ezeket az operatív hadműveleteket, de a titkosszolgálataik vezetői erősen utalgatnak ezekre. Kiril Budanov tábornok, az ukrán katonai hírszerzés vezetője egy júliusi interjúban a következőt mondta: 

Ha azt kérdezi, hogy a Moszad egy változatát hozzuk-e most létre... Nincs rá szükségünk. Az bizony már létezik Ukrajnában”.

Ukrajnában már 2015 óta zajlik az ukránok által „árulónak” vagy „kollaboránsnak” tartott személyek kiiktatása, ugyanis ekkor hozta létre az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) az új elhárítási szervét. Ez eredetileg szabotőr akciókat hajtott végre, majd kibővítették a tevékenységüket. 

Az SZBU jóval nagyobb költségvetéssel rendelkezik, mint a katonai hírszerzés, így könnyebben hajtanak végre kifinomult műveleteket. Az Economist cikke szerint ilyen volt a Krími-híd felrobbantása is. A lap ugyan nem említi, és az ukránok sem ismerték el a részvételüket, de hasonlóan kifinomult akció volt az Északi-Áramlat felrobbantása is. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezeknek a titkos műveleteknek van egy harmadik szereplője is, ez pedig az SZSZO, amely a partizánokat irányítja. Ők voltak például az említett harkivi akció mögött.

A lap információi szerint bizonyos akciókat maga Volodimir Zelenszkij ukrán elnök engedélyez, 

azonban a legtöbb esetben alacsonyabb szinten születnek a döntések.

A cikk megjegyzi: óvatosnak kell lenni, mert egy-egy akció kellemetlen helyzetbe hozhatja az ukrán vezetést.  Ilyen volt például Darja Dugina esete, akit egy autóbomba robbantott fel. Sokan nem tudták eldönteni, vajon nem-e Alekszandr Dugin nacionalista filozófus, Darja édesapja volt az igazi célpont.  Az Economist által megkérdezett titkosszolgálati személyek elégedetlenek voltak a középszintű vezetők meggyilkolásával.

Egy névtelen ex-SZBU tiszt a következőt nyilatkozta a lapnak: „Bohócok és prostituáltak mindig lesznek az orosz kormány körül. Megölsz közülük egyet, egy újabb jelenik meg a helyén.” Arról is beszélt: aggódik, hogy 

Ukrajna likvidálási programját sokkal inkább az érzelmek, mint a logika határozza meg. 

Egy, az Economistnak nyilatkozó katonai hírszerző azonban leszögezte: Ukrajna nem használ „vak terrort”, a cél az ellenség kiűzése az ukrán területekről. Azonban komoly problémát okoz az ukrán titkosszolgálatnak az orosz beszivárgás. A lap cikke szerint ez a legnagyobb akadálya annak, hogy valóban létrejöjjön az „ukrán Moszad”

Nyitókép: AFP

Összesen 136 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tarpibp
2023. szeptember 07. 22:07
Ki dönti el, hogy ki az ellenség? A végén ezekből lesznek a terror szervezetek, a maffia hálózatok. Vége lesz a háborúnak mi lesz? Aki ehhez szokott hozzá az békében is ezt fogja csinálni. A kijevi nácik már réges régen nem a hont védik, hanem a fegyver bizniszt pörgetik. Szarnak rá hány ukrán és orosz hal meg. Amúgy sem az ő népük. Nekik csak jó ha sok umrán hal meg vagy költözik el.
bajai__
2023. szeptember 07. 12:16
"A hős szó leggyakoribb jelentése olyan férfi vagy nő, aki egy történet, különösen a mítosz, mese, legenda és monda központi szereplője, vagy egy népcsoport, kultúra rendkívüli, önfeláldozó tettet végrehajtó híres személyisége." A fentiek szerint egy gyilkos terrorista minden további nélkül lehet hős. És sok hős ilyen is: tömeggyilkos, terrorista, azok szemében akik ellen a hőstettet elkövette. Mi ebben az új?
szarvas-2
2023. szeptember 07. 11:15
Orvgyilkosok. Ezeket "támogatja" a "nyugat"-az usai deep state zsidóbanda kegvéért.
Kiscsiga
2023. szeptember 07. 05:37
A példa értékű demokrácia. Akik azért harcolnak, hogy megvédjék a szabadsagot....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!