„Diktatórikus tendenciák” – Nekiment a román szélsőjobb Orbán Viktornak

2023. július 27. 11:46

„Mi nem akarunk határokat módosítani.” A magát nemrég még a román Orbán Viktornak nevező George Simion most diktátorozza a magyar kormányfőt, és egy Orbán nélküli európai jobboldali szövetséget sürget.

2023. július 27. 11:46
null
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

„Én vagyok a román Orbán Viktor” mondta még két évvel ezelőtt George Simion, a román szélsőjobboldali AUR párt vezetője. Az elmúlt években a semmiből felemelkedő új román széljobb jelenleg az ország második legnépszerűbb politikai pártja, amely olyan veretes üzenetekkel építette támogatottságát, miszerint a járvány ellen a legjobb vakcina a román pálinka, a politikai ellenfeleikre pedig ne szavazzanak az emberek, mert azok buzik”.

Úgy mellékesen betiltanák az erdélyi magyarok politikai erejét, az RMDSZ-t is.

A párt politikusainak felkészültségét jelzi, hogy egyik képviselőjük, Dorel-Gheorghe Acatrinei önéletrajzában sorolta fel büszkén, hogy tud internetezni, szörfözni a neten, és képes használni az androidos telefonját is.

George Simion pártvezér egyébként – ahogy korábbi portrécikkünkben bemutattuk – egy eredetileg Románia és Moldova egyesüléséért küzdő fociultra volt, akit a szomszédos államból ötször tiltottak ki e téren kifejtett propagandatevékenysége miatt. 

Simion maga is kiemelt szerepet játszott az úzvölgyi első világháborús osztrák-magyar katonatemető meggyalázásában, 

ellopva a show-t a dormánfalvi sovén román polgármestertől, az újabb és újabb területfoglalás eredeti értelmi szerzőjétől.

Ezt is ajánljuk a témában

A jó, a rossz és a csúf – íme az új román ortodox-sovén párt és vezérei

Mi történik, ha egy úzvölgyi sírgyalázó ultravezér, két, sortűzközeli, volt kommunista vértábornok és egy magyarellenes feljelentőgép találkoznak? Hát pártot alapítanak! Így született meg az AUR nevű szélsőséges formáció, amely legalább annyira maszk-, mint magyarellenes, és legalább annyira ortodox, mint soviniszta. Részletes elemzés Illyés Gergely, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet, és Ionut Codreanu, a bukaresti Active Watch civil szervezet projektvezetője segítségével.

Az AUR és maga Simion rendre feltörő magyarellenessége mellett ugyanakkor, ha olyanjuk van, dicsérni is tudnak – például a magyar sportpolitikát.

Az elmúlt években George Simion kedvet kapott ahhoz is, hogy nemzetközi szövetségeseket keressen – sajátos módszerekkel. Magyarországon is felkapott volt egy olyan híresztelés, hogy a Fidesz az AUR-ral is együttműködve építi a nemzetközi szövetségi rendszerét – 

de kiderült, hogy George Simion csak hívatlanul ólálkodott 

az érintett európai jobboldali találkozója körül, a spanyol VOX pedig el is határolódott az AUR-tól.

Mindez nem akadályozza meg Simiont, hogy immár kezdeményezőként lépjen fel a nemzetközi politikában. Az Euractiv uniós hírportálnak adott interjújában részletesen kifejti álláspontját az európai politikájáról és saját szövetségkeresési preferenciáiról – bejelentve azt is, hogy

 Orbán Viktor és a Fidesz számára vörös vonalat jelent.

Mint az interjúból kiderül, az AUR célja az a jövő évi európai parlamenti választáson, hogy részt vegyen az európai intézmények reformjában, valamint hogy egy Giorgia Meloni által vezetett jobboldali pártszövetséget építsen.

Az AUR a 2020-as romániai választáson 9 százalékot ért el – a mostani támogatottsága viszont 20 százalék körül alakul. Mivel jövőre Romániában parlamenti és elnökválasztást is tartanak, az AUR szerepe fölértékelődik. Simion tudja ezt: be is jelentette, hogy kormányzati szerepre törnek.

„Mi akarjuk kormányozni Romániát 2024 végétől. Vagy többséget szerzünk, vagy pedig koalíciót alakítunk”

 – mondja most az Euractivnak. Az AUR saját álláspontja szerint a hagyományos családi értékeket védi és szemben áll az LMBTQ-mozgalommal és a genderideológiával. Pillérei a hit, a szabadság, a család és a nemzet. Az AUR támogatja Románia és Moldova egyesülését is egy keresztény-nemzeti eszmeiség jegyében.

Simion az interjúban méltatja Meloni olasz kormányfőt: „Giorgia Meloni politikai minta számunkra. Meloni az olasz emberek érdekeit képviseli, ahogy mi is a román emberek érdekeit szeretnénk”.

A pártelnök az AUR-t eurorealista pártnak tartja, amely szerint az európai nemzeteknek vissza kell adni a szuverenitásukat. Ugyanakkor nem akarnak kilépni az EU-ból,

hiszen a kilépés Románia számára „tiszta öngyilkosság” lenne.

George Simion kritizálja a brüsszeli bürokráciát, amely szerinte úgy kényszerít szabályokra a tagállamokra, ahogy a Szovjetunió Romániára a kommunista időkben. „A Bizottságtól a genderidentitásról, a klímaváltozásról, a zöldpolitikáról hallok. De Romániában a nem jók a kórházak, az utak, az oktatási rendszer – ezek a mi prioritásaink” – fogalmaz a román politikus.

Simion ugyanakkor leszögezi: „Jó kapcsolatokat akarunk a Bizottsággal és a többi intézménnyel, és a mai valóság az, hogy Ursula von der Leyen és Giorgia Meloni a legjobb barátok” – érvel az AUR elnöke.

George Simion kijelenti azt is: nem akar senkinek az ellensége lenni, a zöldeknek és a baloldalnak sem, hiszen ők is bizonyos választók nézeteit képviselik, ezért kell gondolni a kooperációra.

Van viszont valaki, akivel kizárja az együttműködést a román széljobbos vezér: ez Orbán Viktor és a Fidesz. 

Simion szerint Orbánnak „diktatórikus tendenciái” vannak, 

és szerinte Orbán „Putyin határmódosító politikáihoz kapcsolódik. Mi úgy gondoljuk, ez anakronisztikus, mi nem akarunk határokat módosítani, mi együttműködni akarunk és lebontani a határokat”.

A román szélsőjobb EP-választási jelöltjeinek július 21-ei bemutatkozására az Európai Parlamentben elhívták a lengyel PiS, az olasz Liga, az Olaszország Fivérei, a Svéd Demokraták és az észt ECRE párt képviselőit. A Meloni-párt EP-képviselője, Carlo Fidanza az összejövetelen arról beszélt: „Várunk rátok Brüsszelben, szükségünk van rátok”.

 

Nyitóképen: George Simion (fotó: a politikus FB-oldala)

 

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cinkegolyó
2023. július 27. 17:01
Ezek olyan jobboldaliak, mint a Gyuri bácsi.
Pragmatikus
2023. július 27. 16:09
"mi együttműködni akarunk és lebontani a határokat" Mi ennél is szerényebbek vagyunk. Megelégszünk azzal, hogy lebontjuk az ideiglenes határotokat.
10000bocs
2023. július 27. 15:02
"Mi úgy gondoljuk, ez anakronisztikus, mi nem akarunk határokat módosítani, mi együttműködni akarunk és lebontani a határokat" A határok lebontása is határmódosítás te ostoba barom:) Másrészt ti csak akkor akartok határt módosítani, ha valamelyik szomszéd meggyengült, és ti belerúghattok a földön fekvőbe. Akkor előtör a román virtus. Ha ártatlanokat kell gyilkolászni, ha rabolni lehet.
backstablive
2023. július 27. 14:43
Ki ez a budos cigany a kepen?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!