Ausztria és Szerbia is Magyarország mellett áll Brüsszellel szemben

2023. július 07. 16:00

Karl Nehammer osztrák kancellár szerint a három ország egyértelműen behúzta a menekültügyi féket.

2023. július 07. 16:00
null

Karl Nehammer osztrák kancellár szerint az unió menekültügyi rendszere nem működik, ezért Ausztria, Magyarországgal és Szerbiával együtt egyértelműen behúzta a menekültügyi féket – derült ki a kancellár pénteki, bécsi beszédéből.

„Szövetségesek vagyunk az illegális migráció elleni harcban s együtt lépünk fel a szervezett bűnözés ellen” – mondta, és hozzátette – „a nemzetközi szervezett bűnözéssel szemben csak nemzetközi együttműködéssel lehet hatékonyan fellépni”.

Hangsúlyozta, az EU-ban is igyekezett felhívni a figyelmet arra, hogy több országot is súlyosan érint a migrációs kérdés, és sok szövetségest sikerült találniuk. 

A kancellár háláját fejezte ki Szerbiának, amiért India és Tunézia esetében megszüntette a vízummentességet, aminek köszönhetően jelentősen csökkent a menedékkérők száma Ausztriában. A kancellár emellett kiemelte, hogy a három ország között szoros a rendőrségi együttműködés, melynek hatékonyságát jól mutatja, hogy az osztrák, szerb és magyar rendőrségnek tavaly összesen mintegy 700 embercsempészt sikerült elfognia.

Hozzátette, ezt a közös munkát szeretnék továbbfejleszteni.

„Az együttműködés minden lépése mögött az emberi cél az, hogy véget vessünk a Földközi-tengeren sokasodó halálesetek számának”

– jelentette ki Nehammer. Hozzátette: ehhez elengedhetetlen, hogy bevezessék az unión kívüli országokban lefolytatott menekültügyi eljárásokat és ezzel csökkentsék a Nyugat-Balkánra nehezedő nyomást.

„A három kormánynak köszönhetően jelentősen csökkent a menedékkérelmek száma, s készen állunk arra, hogy továbbra is együttműködjünk ebben a formában” – mondta Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök, hozzátéve: a közös fellépésnek hála Ausztriában 18 százalékkal csökkent a menedékkérők száma az év első harmadában.

„Meggyőződésem, hogy mi Európában közösen megoldást találunk rá, hogy megváltoztassunk a jelenlegi negatív trendeket és biztosítsuk a gazdasági növekedést, és ezzel is hozzá tudunk járulni Európa stabilitásához” – tette hozzá.

(MTI)

Nyitókép: GEORG HOCHMUTH / APA / AFP

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2023. július 07. 21:01
Szerbia. Szerbia? Az ugye nem Unió? Hú, akkor az már olyan mint Ukrajna. Akkor az mondja meg a tutit, mi legyen az Unióban! Ha már Ukrajna hasonlóképpen diktálhat az Uniónak!
niof78
2023. július 07. 19:20
Jó, hát ha a nemzetközi szervezett bűnözést akarják üldözni, akkor kezdetnek jó lenne, ha Brüsszelben kezdenének. Aztán onnan szépen fel lehet göngyölíteni a pénzügyi szálakat. USA, Svájc... Tecikkérteni?
Sany Xepi
2023. július 07. 19:14
No azért a sógorok többször is kerítést bontattak volna. Választási szaga van ennek
mestereknek
2023. július 07. 19:14
No azért a sógorok többször is kerítést bontattak volna. Választási szaga van ennek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!