Ukrajna időt nyer nekünk – használjuk okosan

2022. június 01. 14:15

Az Oroszország és vonakodó nyugati ellenfelei közötti játszma következő fordulója a Baltikumban játszódik majd le. A viadal szabályait épp most írják.

2022. június 01. 14:15
Edward Lucas

"Oroszország ukrajnai háborújának korai heteiben rövid ideig lehetőségként merült fel, hogy a „Régi Nyugat” öntelt, arrogáns és kapzsi országai valóban ráébredtek az Oroszország jelentette veszélyre; úgy tűnt, hogy készen állnak meghozni azokat a döntéseket és áldozatokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy dacolni lehessen azzal.

Többé ilyenről nem beszélhetünk. Ennek egyik jele, hogy egyre több hang követeli azt, hogy Ukrajna adjon engedményeket a háború lezárása érdekében. Olaszország „béketerve” bizonyára nem az utolsó ebben a sorban (…). További példa, hogy egyre több európai ország (szintén Olaszország, Ausztria, és legfőképpen Magyarország) küzd azért, hogy orosz energiahordozókat kössön le magának. De ne felejtsük el Németország szolipszista és sekélyes filozofálgatását arra vonatkozóan, hogy vajon „lehet-e erőszakra erőszakkal válaszolni”.

Minden fejlemény közül a legaggasztóbb azonban az, hogy már most, a következő hónapban esedékes madridi NATO-csúcsra való felkészülés során hígulni [látszik az álláspont]. Mindössze néhány hét telt el azóta, hogy a szövetség új álláspontra helyezkedik a balti frontvonallal kapcsolatban. 

(…)

Észtország, Lettország és Litvánia valódi védelme kemény dolog. Ehhez az egyes NATO-országoknak jelentős számú katonát kellene küldenie a térségbe, ezek a katonák ott tartózkodnának, lehetőség szerint állandó jelleggel (…) – ez adná a gerincét mindennek. Ehhez üzemanyag, lőszer és alkatrészek felhalmozására van szükség. A jelenlegi légirendészeti megközelítés helyébe valódi légvédelem kellene hogy lépjen, olyan drága fegyverek hadrendbe állításával, amelyeket Észtország, Lettország és Litvánia egymagukban képtelenek kifizetni.

Mindez teljesíthetőnek látszik. Csakhogy mindehhez pénzre és politikai akaratra van szükség. Valakinek katonákat is kell adnia. Valakinek fizetnie kell. Ez a valaki általában az Egyesült Államok. Az európaiak évtizedeken keresztül hagyatkoztak erre. Csakhogy a lejmolás veszélyes. Rövid távon is próbára teszi az amerikaiak türelmét, egyszersmind katasztrófával fenyeget, ha a politikai prioritások változnak Washingtonban.

(…)

Miért ne hagyjuk a regionális védelmet Svédországra és Finnországra, ha NATO-taggá válnak? Egy „Lengyelországnyi” területtel és az északi országok vagyonával az Egyesült Államok (és az Egyesült Királyság) szerepét jócskán csökkenteni lehetne.
Minél kevesebbet tud valaki erről a régióról, ez annál vonzóbb megoldásnak mutatkozhat. Való igaz, hogy Svédország és Finnország ütőképes légierővel rendelkezik. Ez alapvető jelentőséggel bír majd a NATO-nak a balti régióra vonatkozó tengeri stratégiája kapcsán. Csakhogy a régió legsérülékenyebb pontja a Suwałki-Alytus-folyosó: egy szűk nyélnyi földterület, amely Litvániát Lengyelországgal összeköti. Egyik oldalról a keményen militarizált Kalinyingrád, második oldalról pedig a Kreml proxy országa, Fehéroroszország védi. Ha ezt a földnyakat elvágják, a balti országok komoly bajba kerülnek.

(…)

Ukrajna végjátéka még mindig nem látszik. Az azonban – attól tartok – már most kijelenthető, hogy az Oroszország és vonakodó kelletlen ellenfelei közötti játszma következő fordulója a Baltikumban játszódik majd le. Ennek a viadalnak a szabályait épp most írják. Ha kérhetem, vastag, fekete betűkkel tegyék ezt.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vasgyari Tibi
2022. július 23. 16:02
Elolvastam ennek a Lucasnak egy 2013-ás cikkét, https://www.wsj.com/articles/edward-lucas-how-the-west-lost-ukraine-to-putin-1386718343 Hátborzongató olvasni, hogy a nyugat hogy avatkozott bele Ukrajnába, és hogy tervezte el, hogy Ukrajna által fogja az oroszokat tönkretenni.
Jajdejónekünk
2022. július 23. 16:01
Nagyon ott van, 100%-ban az én gondolataim is!
Monte Carlo
2022. július 23. 16:01
Kurvára nincs kedvem védeni az önzö, arrogáns baltiakat. Bár sajnos nulla esély, hogy Oroszország megtámadja őket.
OberEnnsinnen
2022. július 23. 16:00
Az oroszok atavisztikus vágya, amit mindeddig elfojtottak: San Marino. És utána mindjárt: Andorra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik