„Soha, senki nem tudta annyira összefogni az ukránokat, mint Putyin”

2023. február 24. 18:38

„Oroszország célja Ukrajna elpusztítása, leradírozása a térképről. Nincs más választásunk: győzelem vagy halál” – vallja Andrij Kovalenko újságíró, az Ukrán Sajtóakadémia (Академія української преси) ügyvezető igazgatója, akit egy évnyi háborús tapasztalatairól kérdeztünk.

2023. február 24. 18:38
null
Bakodi Péter
Bakodi Péter

„Sokkoló volt számomra az invázió mértéke. Sokan arra számítottunk, hogy az orosz támadás a donyecki és a luhasznki régióra korlátozódik majd, de hamar világossá vált, hogy az oroszok egész Ukrajnát el akarják foglalni, a fővárossal, Kijevvel egyetemben” – eleveníti fel az egy évvel ezelőtt történteket Andrij Kovalenko ukrán újságíró.

A Kijevben élő férfit a kiterjedt offenzíva személyesen is érintette,

gyermekei biztonsága érdekében családjának el kellett menekülnie otthonukból.

Felesége és két kisfia három hónapot töltöttek Lengyelországban, mielőtt hazatérhettek volna. A fiúk számára a háború megtapasztalása, és a közvetlenül a frontvonalak mögött dolgozó édesapjuktól való elszakadás is megterhelő volt lelkileg, melynek következményeivel máig küzdenek.

Az ukrán főváros biztonságos voltált firtató kérdésemre csak annyit válaszol:

„Sehol sem biztonságos ma Ukrajnában”

Andrij Kovalenko a visszafoglalt mikolajivi repülőtéren
Andrij Kovalenko a visszafoglalt mikolajivi repülőtéren

 

Kovalenko az elsők között volt, akik a Kijevtől észak-nyugatra fekvő Bucsából tudósítottak a város felszabadítását követően. „2022. április elsején jutottam be Bucsába a hadsereggel. Örökké fogok emlékezni arra, amit aznap láttam. Képtelenség elfelejteni, pláne megbocsátani. Tömegsírok és temetetlen halottak az utcán, a házakban, a pincékben, az autókban” – sorolja.

Visszaemlékszik azokra a sírokra is, amelyeket a település lakói a megszállás ideje alatt az erkélyeik alá vagy éppen a virágágyásaikba készítettek halottaiknak. Andrij a bucsai vérengzésen túl egyebek mellett Irpinyből, Hosztomelből és Borodjankából is tudósított. „Mindent láttam a saját szemeimmel, a szkeptikusoknak pedig készítettem fotókat és videókat. Sajnos ezek nem tudják kellőképpen elmélyíteni a nézőket az ott megtörtént valósággal.

– fakad ki Kovalenko.

Az Ukrajnában élő orosz ajkú közösségről is kérdezem, akik a harcok által leginkább sújtott régiókban élnek. Andrij tapasztalata szerint a legtöbb Oroszországhoz érzelmileg kötődő helyi óriási törésként éli meg a háborút. „Ha inkább orosznak is érzed magad, mint ukránnak, valami csak megváltozik benned, ha azt látod, hogy orosz bombák végeznek a gyerekeiddel, a családtagjaiddal.”

Andrij Kovalenko úgy látja, hogy az újabb orosz hadműveletek ugyan megkezdődtek Donyeckben és Luhanszkban,

de Moszkva már gyakorlatilag veszített ebben a háborúban.

A civilizált világ segítségével képesek az ukránok a győzelem kivívására, szerinte, de hangsúlyozza, hogy ennek nagy ára van: „A mi oldalunkon a legjobbak halnak meg, az ő oldalukon szörnyetegek és gyilkosok”.

Lakóház Harkiv városában – Fotó: Andrij Kovalenko
Lakóház Harkiv városában – Fotó: Andrij Kovalenko

 

A nyugati segítséget nagyra tartja, ugyanakkor úgy véli, hogy még több és gyorsabb fegyverszállításra lenne szükségük. Ez végső soron a nyugati országok érdeke is – teszi hozzá. 

A magyar kormányról határozottan negatív véleménye van a konfliktus kapcsán képviselt álláspontja miatt. A menekültek befogadásán felül Ukrajnának nyújtott elég jelentős magyar segítségről, többek között kormányzati és civil adományokról, nem igazán jutott el információ hozzá.

Végezetül arról kérdezem, hogy mekkora realitását látja a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által hangoztatott célkitűzésnek, miszerint egész Ukrajnát fel kell szabadítani az orosz megszállás alól, beleértve a Moszkva által annektált Krím-félszigetet is.

Kovalenko szerint Ukrajna egységes. 

„Soha, senki nem tudta annyira összefogni az ukránokat, mint Putyin. Tisztában vagyunk vele, ha megállítjuk a háborút és területeket engedünk át Oroszországnak, akkor pár év, és folytatódik minden. Oroszország célja Ukrajna elpusztítása, leradírozása a térképről. Nincs más választásunk: győzelem vagy halál” – összegzi az általa vallott jövőképet Andrij Kovalenko.

 

Nyitókép: A 102 méter magas kijevi Anyaföld-szobor ukrán színekben 2022 augusztusában (Fotó: AFP/Evgen Kotenko/NurPhoto)

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dragstar
2023. február 25. 08:01
Mármint az oroszul beszélő ukrán választottakat
Desz
2023. február 25. 07:00
Ha Putyin tényleg összefogná az ukránokat, akkor Zselé és az egész moslék bandája már kérhetné is az USA-ban a menedékjogot.
nekoashi
2023. február 24. 23:31
Mint Krisztyina mesélte, mivel Kárpátalja sokszínű, él itt a magyarok mellett szlovák, ukrán, német lakosság is például, ezért igazából senki nem tudta, hogy fog ez a különleges összetételű régió reagálni a háborúra. „Volt, aki azt hitte, széthúzás lesz, de mindenki összefogott, segíteni akart. Amint a háború kitört, itt nem más nemzetiségek laktak már, hanem ukrajnaiak, akik mindent megtettek azért, hogy ukrajnaiaknak segítsenek”. Krisztyináék azt látták, Kárpátalján először a sokk és a félelem uralkodott el február 24-én, de később „mind megértettük, hogy itt a szuverenitásért folyik a harc. És ha a szabadság a kérdés, a félelem egyszerűen háttérbe szorul.”
nekoashi
2023. február 24. 23:27
"Az orosz erők láthatóan bíztak abban, hogy Harkiv gyorsan megadja magát, azzal számoltak, hogy orosz nyelvű területként várják is a megszállókat. „Nem hitték, hogy katonai ellenállás lesz, a harckocsik mögött már buszokkal a Roszgvargyija embereit hozták, akik gumibotokkal voltak felszerelkezve, inkább azért, hogy esetleg tüntető civileket zavarjanak majd szét” –"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!