Ezek voltak Orbán Viktor legfontosabb tusványosi üzenetei az elmúlt évtizedben

2022. július 22. 09:15

A miniszterelnök július 23-án Tusnádfürdőn ismét beszédet mond, melyet olvasóink a Mandineren percről perce követhetnek majd.

2022. július 22. 09:15
null

Orbán Viktor így látta a helyünket és a jövőnket a világban” – címmel közölt pénteki cikkében az Index összegyűjtötte Orbán Viktor miniszterelnök gondolatait és üzeneteit a 2010 és 2019 között elhangzott tusványosi beszédeiből.

Mint ismert, a koronavírus-járvány miatt 2020-ban és 2021-ben elmaradt, így idén 31. alkalommal került megrendezésre Tusnádfürdőn a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (amit leginkább Tusványosként emlegetnek), ahol 2019 után ismét beszédet mond majd Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő beszédét olvasóink percről percre követhetik majd a Mandineren.

A magyar miniszterelnök Tusványoson tartott beszédének jelentősége az Index szerint abban áll, hogy mint írják: „három évvel ezelőtt és azt megelőzően is az itt elhangzottak tekinthetőek a kormányzati filozófia legfontosabb tételeinek, illetve geopolitikai iránytűt jelentenek az Orbán-kormány, és így az ország célkitűzéseihez”. Mint a portál felidézi, bár már 2010 előtt is – először 1998-ban – tartott tusványosi beszédet Orbán Viktor, a lap 2010-től foglalta össze a miniszterelnök legfontosabb kijelentéseit.

Kapitalizmusról, világméretű gazdasági erőviszonyokról

Első kétharmados választási győzelme után a miniszterelnökként visszatérő Orbán Viktor helyzetértékelésében kifejtette, meglátása szerint a nyugati típusú kapitalizmus miért került válságba. „Ezt a politikusok nem szeretik kimondani, az üzletemberek még kevésbé, de valójában nem átmeneti pénzügyi zavarokról van szó, hanem annak a rendszernek egy nagyon komoly válságáról, amelynek a jegyében az elmúlt száz-százötven évét élte Európa. Az történt, hogy a spekulatív pénzmozgások előnyt kaptak a munka- és az értékteremtéssel szemben, és

– fogalmazott a kormányfő 2010-ben.

Akkori beszédében a miniszterelnök arról is beszélt: „én még nem láttam olyan átrendeződést a világtörténelemben, olvasni sem olvastam olyanról, ahol a világméretű gazdasági erőviszonyok ilyen méretű megváltozását ne követte volna politikai és katonapolitikai átrendeződése is a világnak. Ezek komoly és súlyos dolgok. Ezekkel őszintén szembe kell nézni” – tette hozzá a kormányfő.

Oroszországról is szót ejtve a miniszterelnök 2010-ben kifejtette, ha Európa nem akar még tovább süllyedni, akkor valamilyen módon ki kell egyeznie az országgal. „Nyilvánvaló, hogy

– jelentette ki a kormányfő 2010-ben. Azt is kiemelte, hogy a közép-európai államoknak a következő néhány évben nagyon szorosan kell együttműködniük, és megvédeniük saját érdekeiket. Orbán Viktor ekkor beszélt arról is, hogy „Magyarországot a tudás földjévé kell tenni”, illetve, hogy „Magyarországnak egyszerűen hinnie kell a saját sikerében”.

„Közép-Európának egyfajta úttörő szerepet is bátran vállalnia kell”

2011-ben Orbán Viktor a pénzügyi-gazdasági válsággal összefüggésben is elmondta véleményét. Mint fogalmazott, a világ, legalábbis a nyugati világ egy korszakváltáson megy keresztül. A kormányfő Magyarország akkori helyzetét pozitívan értékelte, „a zátonyoktól távolodó országok” csoportjába sorolta.

Orbán Viktor szerint a magyarok a 2010-es választáson a korszakváltást „már zsigereikben megérezve” döntöttek úgy, hogy egy soha nem látott egységet és összefogást kell létrehozni, és ezt nevezik „kétharmados forradalomnak”. A miniszterelnök azt is kifejtette, hogy a nyugati megoldásokat meg kell érteni, de a helyzet az, hogy

Beszédét azzal zárta, hogy a sikeressé válás előfeltétele egész Európában a nemzet megerősödése lesz, „vagyis a korszakváltás, beleértve ebbe a mi életünk korszakváltását is, a nemzet reneszánszát fogja elhozni az egész nyugati világban”.

A nemzetek reneszánszáról

Orbán Viktor 2012-es tusványosi beszédében arra is kitért, hogy az a gondolat, hogy „Európa holdkóros módjára a saját vesztébe fog tántorogni”, jól mutatja a helyzet súlyosságát. „Ma az Európai Unió, az ahhoz való tartozás, az európai egység egy olyan nemzetközi politikai programmá vált, amellyel kapcsolatban kritikát megfogalmazni, akárcsak érzékeny kérdéseket föltenni, a kánonon kívüli hangfekvésben beszélni nem egyszerűen csak illetlenség, hanem retorzióért, sőt kiátkozásért kiáltó tett” – fogalmazott Orbán Viktor, aki arra is felhívta fel a figyelmet: Európában nemzeti reneszánsz van, és az is

láthatóvá vált, hogy az európai nemzetek valójában nem akarnak összeolvadni egymással.

A kormányfő ekkor tért ki arra is, hogy szerinte Nyugat-Európa „egy ördögi körben vergődik”, amelyből nem találja a kiutat, „az európai válság lényegében Brüsszel válsága”, „nincs kit utánozni, nincs sikerrecept” Nyugaton, amit át lehetne fordítani Magyarországra, nekünk kell kigondolni a megoldásokat. A kormányfő ugyanakkor óva intett azonban attól, hogy megtagadjuk Nyugat-Európát:

a képet ugyan, amelyet Nyugatról őrzünk, érdemes átalakítanunk, de nem szabad elfelejtenünk, hogy egy kontinenshez tartozunk, egy gazdasági rendszerben vagyunk, és egy csónakban ülünk, egy hajóban evezünk.

Új gazdasági rendszer felépítéséről, kettős állampolgárságról

2013-ban Orbán Viktor többek között azt is kifejtette Tusványoson, hogy sosem arról akar beszélni, hogyan akarnak válságot kezelni, hanem arról, hogy a kialakuló új világrendben hogyan akarnak felépíteni egy olyan gazdasági és politikai rendszert, „amely garantálja, hogy amiért mi dolgoztunk meg, a mienk is maradhasson”.

Mint fogalmazott: „a magyar kormány nem válságkezelésre készül , hanem egy új, a személyiségi jogokat tiszteletben tartó, az emberi jogokat tisztelő, a szabadság eszméjét elfogadó, de mégiscsak új politikai és gazdasági rendszert próbál fölépíteni.” Orbán Viktor kilenc lépést sorolt fel, amelyek 2010-től a magyarok által megtermelt értékek fölötti nemzeti kiterjesztés megerősítését szolgálják:

  1. létrehoztak egy új rendszert, amit az új alkotmány ír le,
  2. csökkentették az államadósságot,
  3. létrehozták a nagy nemzetközi cégekkel kötött stratégiai megállapodások rendszerét, és rögzítették, hogy ők mit fognak csinálni a következő időszakban,
  4. célul tűzték ki, hogy a magyar nemzeti tőkét meg kell erősíteni,
  5. megpróbálták a korábban igazságtalanul szétosztott közterheket igazságosan szétosztani,
  6. demográfiai programot indítottak,
  7. döntöttek a devizahitelek kivezetéséről a magyar pénzügyi rendszerből,
  8. munka- és közmunkaprogramokat indítottak,
  9. újjászervezték a magyar nemzet számára rendelkezésre álló emberi erőforrásokat

Beszéde végén Orbán Viktor a kettős állampolgárságra is kitért, amely szerves része az ország politikájának, „mert így teremtjük meg a lehetőséget, hogy összedolgozzanak a különböző államok területén élő magyarok”, és a „szétszakított nemzetből erős nemzetté tudjunk válni”.

A magyar nemzet egy közösség, amelyet erősíteni kell

Orbán Viktor 2014-ben használta először az illiberális állam kifejezést a tusványosi beszédében.

A magyar nemzet nem egyének puszta halmaza, hanem egy közösség, amelyet szervezni, erősíteni, sőt építeni kell.

Ilyen értelemben tehát az az új állam, amit Magyarországon építünk, illiberális állam, nem liberális állam – idézi a portál a kormányfőt, aki az illiberális államról szólva elmondta: nem tagadja a liberalizmus alapvető értékeit, mint a szabadság, de nem teszi ezt az ideológiát az államszerveződés központi elemévé, hanem egy attól eltérő sajátos, nemzeti megközelítést tartalmaz.

Európa az európaiaké

A kormányfő 2015-ös beszédében kifejtette: az újkori népvándorlás felerősödése politikai folyamatok következménye, a tét pedig már az európai polgár életmódja, az európai értékek és az európai nemzetek megmaradása vagy eltűnése, a felismerhetetlenségig történő megváltozása.

– jelentette ki Orbán Viktor.

Azt is kiemelte, hogy az európai baloldal a bevándorlás problémájában nem veszélyforrást, hanem lehetőséget lát. „A baloldal mindig is gyanakvással nézett a nemzetekre és a nemzeti identitásra” – tette hozzá a kormányfő. Orbán Viktor 2015-ös beszédében tért ki arra is, hogy szerinte Brüsszel nem tudja megvédeni az európai embereket az illegális bevándorlók tömegeitől.

Az Európai Unióról szólva kifejtette, hogy

a magyarok egy erős unióban érdekeltek, de őrültség egy nemzetek feletti Európai Egyesült Államok létrehozására törekedni, mert Európának az a természete, hogy nemzetek alkotják.

Be kell fejezni a hamis önértékeléseket

2016-os beszédében Orbán Viktor aláhúzta, „egyre többet és egyre erőteljesebben kell foglalkoznunk a biztonság kérdésével” – jelentette ki a kormányfő. Ezután felsorolta, mit kell az Európai Uniónak másként tennie ahhoz, hogy a félelem és a bizonytalanság eltűnjön az európai emberek életéből:

  • Abba kell hagyni a denacionalizálást, mert a nemzeti szuverenitás visszaszorítása az európai jogkörök javára a legnagyobb veszedelmek egyike Európában.
  • Be kell fejezni a hamis önértékeléseket, ki kell mondani, hogy az Európai Unió áltatja magát, amikor úgy tekint saját magára, mint a globális politikai tér egyik globális szereplőjére. Be kell látni, hogy ha az EU-nak van is a saját területén kívül befolyásolási képessége a világ eseményeire, az az Uniót körülvevő térségre korlátozódik.
  • Fel kell hagyni Európa idealizálásával. Vannak kérdések, ahol jó válasz kerekedik ki, és vannak kérdések, ahol rossz válasz adódik abból, ha a tagállamok közösen próbálják megoldani.

Orbán Viktor az akkori amerikai választás kapcsán elmondta, hogy a kinyílt lehetőségek közül Donald Trump elnöksége volna a jobb Európa és Magyarország számára. Kiemelte, hogy a republikánus jelölt jó javaslatokat tett a terrorizmus megfékezésére. „Aligha tudtam volna jobban megfogalmazni európaiként azt, hogy mire volna szüksége Európának” – tette hozzá a kormányfő. Trump javaslata az volt, hogy létre kell hozni a világ legjobb titkosszolgálatát, a demokráciaexport politikáját abba kell hagyni, amely összefügg a migráció kezelésével.

V4-ek megerősödése, Soros-terv

2017-es tusványosi beszédében az addig eltelt egy év legfontosabb fejleményének Orbán Viktor a visegrádi négyek megerősödését nevezte meg. „Azt tudjuk mondani, hogy Varsó, Prága, Pozsony és Budapest egy hangon beszél, ami nagy dolog, hiszen karakterében különböző országokról van szó” – jelentette ki a kormányfő.

A miniszterelnök ekkor beszélt arról is, hogy dimenzióváltásra van szükség a demográfia, a nemzetszervezés és a modern technológia magyar gazdaságba való beillesztésének kérdésében.

A következő évtizedek európai vezérkérdésének azt nevezte meg, hogy kik fognak élni Európában, európaiaké marad-e Európa, illetve Magyarország a magyarok országa lesz-e.

A kormányfő kijelentette: létezik egy Soros-terv. Négy pontból áll:

  1. be kell hozni a migránsokat muszlim világból az Európai Unió területére,
  2. mindegyikőjüknek kell adni az érkezéskor 4,5 millió forint értékű eurót,
  3. a beérkezett migránsokat szét kell osztani Európa országai között egy kötelező és állandó mechanizmus keretében,
  4. fel kell állítani egy európai bevándorlási ügynökséget, amelynek el kell vennie a migránsügyben való összes döntési jogot a nemzetállamoktól.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: „ha Európa jövőjéről beszélünk, akkor először azt a mondatot kell kimondanunk, hogy ahhoz, hogy Európa élni tudjon, és Európa az európaiaké maradjon, először is az Európai Uniónak vissza kell nyernie a szuverenitását a Soros-birodalommal szemben.”

Mi vagyunk Európa jövője”

Orbán Viktor a 2018-as kétharmados választási győzelmét követően, tusványosi beszédében kijelentette: a nemzeti és keresztény alapokon álló politikai rendszer stabilizálása sikerült, az alap szilárdnak, illetve tartósnak tűnik, és nem indokolatlan, hogy a következő négy évre a korszaképítést jelöljék meg feladatként, olyan nagy célokat tűzzenek ki maguk elé, amelyeket korábban elképzelhetetlennek gondoltak.

Beszédében a miniszterelnök arra is kitért, hogy szerinte mit fog csinálni a következő négy évben Oroszország. Kifejtette:

Oroszország úgy tekint magára, hogy nincs biztonságban, ha nem veszik körül ütközőzónák, ezért ezek kialakítására fog törekedni éppúgy, mint eddig.

Az EU védelmére kitérve a kormányfő elmondta: nem élhetünk folyamatosan az amerikaiak pénzén és az ő biztonsági ernyőjük alatt, jó, ha itt vannak, kell a NATO, de Európának rendelkeznie kell saját önvédelmi képességgel, ezért szükség lesz európai haderőre.

„Ha a '68-as elit megy, akkor már csak egyetlen egy kérdésre kell válaszolnunk, hogy ki jön?” – tette fel a kérdést a kormányfő a 2019-es európai parlamenti választásokkal kapcsolatban, majd meg is válaszolta: mi jövünk. „30 éve még azt gondoltuk, hogy Európa a jövőnk, ma pedig azt gondoljunk, mi vagyunk Európa jövője” – jelentette ki Orbán Viktor.

Magyarország biztató pályán maradását kívülről fenyegeti veszély

A 2019-es Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban mondott beszédében Orbán Viktor úgy fogalmazott: a magyar nemzet birtokában van azoknak a politikai, gazdasági, és hamarosan birtokában lesz azoknak a fizikai képességeknek, amelyekkel meg tudja magát védeni, és amelyeknek segítségével független tud maradni.

– sorolta fel a kormányfő 2019-es beszédében. Úgy vélte, Magyarország biztató pályán van: rendezett pénzügyek, csökkenő adósság, erős növekedés, emelkedő bérek, izmosodó kis- és középvállalatok, gyarapodó családok és lendületes nemzetépítés.

Ugyanakkor hozzátette: Magyarország biztató pályán maradását nem belülről, hanem inkább kívülről fenyegeti veszély. Ilyen lehet a nemzetközi térből érkező veszély: az EU migrációs politikáját, illetve gazdasági intézkedéseit kritizálta.

Az európai gazdaságra minden elemzés és minden elemzésre alapot adó számadat szerint nehéz idők várnak. Nehéz idők jönnek.

A kérdés nem az, hogy jönnek-e, hanem az, hogy mennyire lesznek nehezek. És az én személyes véleményem az, hogy nagyon nehezek lesznek – fogalmazott Orbán Viktor még a koronavírus-járvány és az orosz-ukrán háború előtt.

A kormányfő hangsúlyozta: „az előttünk álló 15 évet azzal fogjuk eltölteni, az lesz a nemzedéki küldetésünk, hogy szembe forduljunk a liberális korszellemmel és a liberális internacionalizmussal.” „Mert Magyarországot csak így tudjuk megerősíteni” – tette hozzá a kormányfő.

Orbán Viktor miniszterelnök 2022. július 23-án, szombaton ismét beszédet mond Tusnádfürdőn a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban, amelyet olvasóink a Mandineren percről perce követhetnek majd.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tibibácsi
2023. július 20. 11:43
Biztató pálya... Európa vezető országa, amely a kanyarban előz nem képes létezni a gyenge Eu-tól kapott alamizsna nélkül, de képes a messze környék legmagasabb inflációját produkálni. Ez tényleg biztató... Heil Orbán!
Menhetten
2022. július 22. 14:46
A MOl vezér is reklamált az üzemanyag ár maximálása miatt, a kormányfő még spekulál a tennivalóiról -Tusványoson és az erdélyi focistadionban. Kaptam egy értesítést, miszerint a "pusztulás felé rohanó" nyugat egyik főereje (főpusztulója?), Németország a következő módon ösztönöz pl. az autó használat, az üzemanyag fogyasztás mérséklésére: Mindenk kap egy 9 EUR értékű kártyát (?) , aminek felmutatásával beutazhatja a tartományát (egyenként kb. Magyarország méretűek) keresztül-kasul közösségi eszözök igénybevételével. Akiknek drága bérletük volt, azoknak annak a 9 EUR feletti árát vissza fizetik. A németek megindultak saját hazájuk bejárására fellendítve a belföldi turizmust. Ja, náluk nem a pelenka-dobáló "főleány " barátnője találja ki a turizmus fejlesztési irányait, amelynek egyik eredményeként a szoba-és lakáskiadásra nagyon is rászoruló sok Julinéni az alaposan megnövelt bürokrácia és a PC valamint annak kezelési tudása hiányában elesik szerény jövedel-mének kiegészítésétől vagy jogszabály ellenesen jut hozzá...
Micó
2022. július 22. 11:47
A balosok már a fogalmi gondolkodással is bajban vannak: pl. Az -- értékíteletről - azt hiszik, hogy az Annyi, mint pozitívan értékelni pl. A lekváros csirkét.
Micó
2022. július 22. 11:44
Balosoknak beszélni Orbán politikai zsenijéről, annyi, mint kecskének előadni Kantról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!