A demokraták újra hivatkoznak Istenre

2012. szeptember 06. 20:30

Választási platformjukat megváltoztatva az amerikai demokraták szerdán visszavették a pártdokumentumba az Istenre való hivatkozást, valamint annak kinyilatkoztatását, hogy Jeruzsálem Izrael fővárosa.

2012. szeptember 06. 20:30

A tanácskozáson elnöklő Antonio Villaraigosa Los Angeles-i polgármester arra kérte a jelölteket, hogy közfelkiáltással nyilvánítsanak véleményt arról, elfogadják-e a módosításokat. A kérdést háromszor is fel kellett tennie a fórum részvevőinek, és noha a válaszok hangerejéből harmadszorra sem volt egyértelmű, hogy megvan-e a kétharmados támogatás, a változtatásokat megerősítettnek nyilvánította. A párt az érvényesnek minősített szavazás alapján visszaállította a 2008-as választási platformjában olvasható megfogalmazást, miszerint „olyan kormányra van szükségünk, amely kiáll a dolgozók reményei, értékei és érdekei mellett, és megadja mindenkinek, aki kész keményen dolgozni az esélyt arra, hogy a legtöbbet kihozhassa az Isten adta képességeiből”.

Demokrata források szerint az Istenre történő utalás Barack Obama elnök személyes beavatkozása nyomán került vissza a dokumentumba. Ted Strickland volt ohiói kormányzó a küldötteknek bejelentette, hogy a Jeruzsálemre vonatkozó passzus is Obama személyes álláspontját tükrözi. A párt platformjában most az a megfogalmazás szerepel, hogy „Jeruzsálem Izrael fővárosa és az is marad. A felek megállapodtak, hogy Jeruzsálem a végső státusról szóló tárgyalások témája. Osztatlan városnak kell maradnia, amely minden vallás követői számára hozzáférhető”.

A legtöbb ország, köztük az Egyesült Államok kormánya nem ismeri el hivatalosan Jeruzsálemet Izrael fővárosának és a nagykövetségét Tel-Avivban működteti. Jeruzsálem egészének hovatartozása éles vita tárgya az izraeliek és a palesztinok között. Izrael az 1967-es háborúban foglalta el a város keleti részét. A 2008-as kampány idején Obama a várost Izrael fővárosaként emlegette. Mitt Romney, a republikánusok elnökjelöltje bejelentette, hogy győzelme esetén Jeruzsálembe helyezteti át az amerikai követséget.

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
miloka
2012. szeptember 14. 22:30
Akkor mi "igazi demokratáinktól" is várható lesz ilyen? Gondolom Bikicsunáj ezt megjegyezte a tesópárttól.
Öreg
2012. szeptember 14. 16:01
Képmutatás a részükről.
Farkas Árpád
2012. szeptember 12. 14:09
Nem hiszek a demokratáknak. Meg kell nézni a Közel-Keleten tanúsított álláspontjukat, csak az evangéliumi beállítottságú szavazókat akarják megnyerni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!