A brexit mély nyomot hagy az európai nemzetek viszonyán

2020. augusztus 06. 00:32

A brexit valóban változást hoz. A britek hangja nélkül a többi tagország gyorsabb ütemben fog haladni az „ever closer union” felé, kivéve, ha egy tagállam átveszi az Egyesült Királyság szerepét – fogalmazott Keith Lowe brit író, történész.

2020. augusztus 06. 00:32
null

Sándor Lénárd interjúja a Mandiner hetilapban.

Történészszemmel nézve Európát milyen történetet lehet elmesélni a kontinensről, illetve kiről is szól a történet?
Európának nincsen egységes történelme, noha sokan – beleértve történészeket is – ezt gondolják. Jómagam szeretek úgy tekinteni Európa történelmére, mint egy nagy hegyre, amely valahol a kontinens közepén helyezkedik el.

Fotó: Mandiner-Archív
Fotó: Mandiner-Archív

Amikor Nagy-Britanniából nézzük, akkor hatalmas méretű piramisnak látjuk, amikor viszont Magyarországról szemléljük, inkább kockához hasonlatos. Távolról simának tűnik, ám közelebb lépve láthatóvá válnak az őt borító erdők, rétek és a völgyek. Némely részét könnyű megmászni, másutt pedig áthághatatlan hegyvonulatokkal találkozunk. Mondhatnám, hogy Európa története a fokozatos integráció története, és ezzel nem hazudnék. Azonban ha Szlovénia vagy Szlovákia perspektívájából szemlélem a kontinens történelmét, akkor az inkább folyamatos dezintegrációnak látszik, amivel szintén nem hazudok. Mindezzel arra akarok rávilágítani, hogy nincs értelme egységes európai történelem után kutatni. Ehelyett a lehető legtöbb különböző történetet kell összegyűjteni és egymáshoz illeszteni. Soha nem fogjuk a teljes igazságot látni, de így talán valami olyasmit pillanthatunk meg, ami kicsit hasonlít az igazságra.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!