Mi az apa szerepe? – Érdekes adatokat közölt a KINCS

2020. június 20. 11:44
A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért ismertetett néhány kutatási eredményt a közelgő apák napja alkalmából.

„Magyarországon jó apának lenni, hiszen az apaság pozitív hatással van a férfiak életminőségére, ezért is örvendetes, hogy nőtt a férfiak gyermekvállalási kedve” – közölte a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) szombaton az MTI-vel.

Az intézet a vasárnapi apák napjával kapcsolatos közleményében hangsúlyozta, az elmúlt tíz évben az ezer 15-59 éves férfira jutó születések száma 25-ről 31-re nőtt. „Az apák átlagos életkora gyermekük születésekor csaknem egy évvel, 34,3 évre nőtt” – közölték. Az apák szerepének fontosságát számos kutatás és tanulmány is igazolja. „Bár Magyarországon inkább a hagyományos modell szerint ítélik meg a férfiak szerepét, a szülői feladatok megosztása is egyre hangsúlyosabban jelen van a családokban” – írták.

Kutatások alapján a férfiak önmaguktól, a nők pedig partnerüktől leginkább azt várják el, hogy a férfiak egyszerre biztosítsák az anyagiakat, és a mindennapokban aktívan résztvevő apák is legyenek.

A hagyományos, anyagi biztonságot megteremtő apakép általános elfogadottsága 94 százalékos,

ugyanakkor a családcentrikus, résztvevő apai szerep támogatottsága is jelentős, 65 százalék. Az apák otthon maradását, közvetlenül a gyermek születése után a többség, 67 százalék támogatja. Az apák egyre nagyobb része vállalkozna arra, hogy hosszabb időt töltsön otthon gyermekgondozással, az anyák viszont hagyományosabban gondolkodnak erről, 40 százalékuk nem tartja elképzelhetőnek, hogy ne az anya maradjon otthon a gyermekkel. Ugyanakkor az édesanyák több mint négyötöde leginkább az édesapára számíthat, ha segítségre van szüksége a gyermek gondozásában és nevelésében – mutatják a kutatások.

„Az apával való jó kapcsolat elősegíti, hogy a fiatalok boldogabbnak érezzék magukat” – írták, megjegyezve, hogy akiknek nagyon jó a kapcsolatuk az édesapjukkal, azoknak több, mint 80 százaléka érzi magát inkább boldognak és elégedettnek. „Azoknak az édesapáknak pedig, akik gyermekükkel jó kapcsolatot ápolnak, négyszer nagyobb esélyük van a hosszabb életre” – fűzték hozzá.

(MTI)

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kutatásban megfogalmazottakat a saját tapasztalatom is alátámasztja.

"... a férfiak egyszerre biztosítsák az anyagiakat, és a mindennapokban aktívan résztvevő apák is legyenek."

Faszom. Várják csak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában