Carola Rackete, a jakobinus

2019. augusztus 22. 10:15

Bencsik Gábor
Magyar Nemzet
Az utóbbi ötven évben a baloldal történelmi léptékű nyelvi hódítása a liberalizmus birtokbavétele volt az egész nyugati világban.

„Ebben a konkrét nyelvi ütközetben tehát, legalábbis Magyarországon, a jobboldal áll nyerésre. Vannak olyan szavak, amelyeket sikerült magabiztosan uralnia, ilyen például a nemzet vagy a család. A baloldal ismételt kísérleteket tesz e két szó pozitív csengésének koptatására, de ezek a kísérletek meglehetősen erőtlenek, ráadásul majdnem lehetetlenné teszik, hogy a baloldal később legalább részben önmagához kapcsolja őket. Legújabban a »keresztény« kifejezést kezdték a jobboldal ellen fordítani, a kudarcot vallott »igazi konzervatív« mintájára az »igazi keresztény« fogalmat próbálják bevezetni, és ezáltal a szót elragadni a jobboldaltól – eddig csekély eredménnyel. A baloldal nem mulaszt el egyetlen alkalmat sem, hogy a különféle jobboldali pártokat »szélsőjobboldali« jelzővel illesse, ezzel negatív összefüggésbe helyezze, ám ez a törekvés nagyon átlátszó, ezért éppúgy nem hatékony, mint a jobboldal időnkénti halvány kísérletei a »szélsőbal«” kifejezés használatára.

Vannak azonban olyan nyelvi hódítások is, amelyeket a jobboldal egyelőre nem is érzékel, így nem tudja, hogy szembe kellene szállnia vele. Az utóbbi ötven évben a baloldal legnagyobb, történelmi léptékű nyelvi hódítása a »liberalizmus« szó birtokbavétele volt az egész nyugati világban. Szinte a teljes euró­pai politikai színtér, a szélsőbaltól a szélsőjobbig ellenvetés nélkül tudomásul vette, hogy a liberalizmus, annak minden pozitív tartalmával és másodlagos jelentésével, nyelvi holdudvarával együtt a baloldalé. Ez ügyben a jobboldalban együttműködő partnerre talált, amely belement a csapdába, a liberalizmus kifejezést elrúgta magától, sokszor egyenesen szitokszóként használja, amivel még jobban a baloldalhoz köti.

Holott ennek semmi alapja sincs. A liberalizmus önmagában sem nem baloldali, sem nem jobboldali. Egyes vonatkozásaiban az egyikhez kapcsolható, más vonatkozásai­ban a másikhoz; vagy éppen ellentétben áll egyikkel vagy másikkal. Ezért van az, hogy baloldali liberalizmus éppúgy létezik, mint jobboldali. Az utóbbira talán a legjobb példa Bethlen István, 1921 és 1931 között Magyarország miniszterelnöke, aki ráadásul arisztokratikus, konzervatív liberalizmust képviselt rendkívül sikeresen, a dualizmus kori magyar szabadelvű politikusok méltó utódaként.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A liberalizmus - hasonlóan a zöld mozgalmakhoz - teljesen baloldalra csúszott, nem csoda, hogy oda sorolják.
A jakobinusnál szerintem kifejezőbb a progresszív, haladár - a jakobinus mozgalomban, a kommunizmusban, a fasizmusban, a nácizmusban és a mai liberalizmusban is a haladás ideológiája a közös pont.

Hanns Martin Schleyer
Siegfried Buback
Dr. Alfréd Herrhausen
Detlev Karsten Rohwedde
Bankárok, gyárosok, privatizációs irányító, németek, akiket egyszerűen: meggyilkoltak, bizony, a nagyon demokratikus NSZK-ban, a bonniban...
A Vörös Hadsereg Frakcióra nevében...
Ma a Soros-NGO-k testesítik meg, amit egykor a RAF, a Vörös Hadsereg Frakció.
A Soros-NGO-k gyilkosságai nem direktben mennek, de sokkal pusztítóbbak, mert egy teljes társadalom, egy földrész - Európa -- a célpont és a jóakaró partizán álarcban, az európai fehérek számára nagyrészt nem azonosítottak, felismerhetetlenek.
Ma még.
Kérdés: a felismerés, a válaszlépés, a cselekvő megsemmisítés még időben létrejön-e, vagy a hajó elmegy, rajta az utolsó európai.
Miközben Európának a nevét is eltörlik a Sorosok, új névvel:
Afrikarábia.

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2019. augusztus 22. 15:42

A lényeg kimaradt:
a Vörös Hadsereg Frakció és a Soros-Nyílt Társadalom, Soros-NGO:
egy és ugyanaz a forrás tartja fenn...

Ha tudjuk a "haladó" szó eredetét, akkor szerintem át lehet engedni, mivel annak pozitív értelemben való használata óriási önhittségről és tévedésről árulkodik: szerintük ők (és csak ők) tudják, hogy mi a helyes irány, ezért ami szerintük helyes irány, az a haladás iránya. ("azért vagyunk haladárok, mert mi tudjuk, hogy mit kell csinálni. Azért kell azt csinálni, mert mi, a haladárok, azt mondjuk - tökéletes önmagába visszatérő definíció)
Miközben az evolúció, amiből az egész ideológiát, az állandó haladást levezették, nagyon nem így működik, senki nincs, aki eldöntené, hogy mi a helyes, és mi fog túlélni, egyszerűen versenyeznek egymással az entitások (fajok, egyedek, ideológiák, civilizációk), és amelyik valamilyen okból túlél, az volt a jobb.
Ha az önmagukat progresszívnek nevezők ezt értenék, akkor nem definiálnák a helyes irányt, hanem hagynák versenyezni a különböző ideológiákat, hogy eldőljön, melyik az életképesebb. De az összes eddigi megnyilvánulása végül totalitárius rendszerhez vezetett, majd összeomlott, azaz életképtelen volt.

Válaszok:
Karvaly | 2019. augusztus 22. 18:32

Mindazonáltal tökéletesen egyetértek azzal, hogy a baloldal állandóan megpróbálja kisajátítani és átértelmezni a szavakat, fogalmakat. Már a jakobinusok is ezt csinálták, és az 1984-ben is központi helye volt az Újbeszélnek. És ma is ez történik, mindennapos a különböző fóbiákkal, gyűlölettel történő címkézés.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés