Carola Rackete, a jakobinus

2019. augusztus 22. 10:15

Az utóbbi ötven évben a baloldal történelmi léptékű nyelvi hódítása a liberalizmus birtokbavétele volt az egész nyugati világban.

2019. augusztus 22. 10:15
Bencsik Gábor
Bencsik Gábor
Magyar Nemzet

„Ebben a konkrét nyelvi ütközetben tehát, legalábbis Magyarországon, a jobboldal áll nyerésre. Vannak olyan szavak, amelyeket sikerült magabiztosan uralnia, ilyen például a nemzet vagy a család. A baloldal ismételt kísérleteket tesz e két szó pozitív csengésének koptatására, de ezek a kísérletek meglehetősen erőtlenek, ráadásul majdnem lehetetlenné teszik, hogy a baloldal később legalább részben önmagához kapcsolja őket. Legújabban a »keresztény« kifejezést kezdték a jobboldal ellen fordítani, a kudarcot vallott »igazi konzervatív« mintájára az »igazi keresztény« fogalmat próbálják bevezetni, és ezáltal a szót elragadni a jobboldaltól – eddig csekély eredménnyel. A baloldal nem mulaszt el egyetlen alkalmat sem, hogy a különféle jobboldali pártokat »szélsőjobboldali« jelzővel illesse, ezzel negatív összefüggésbe helyezze, ám ez a törekvés nagyon átlátszó, ezért éppúgy nem hatékony, mint a jobboldal időnkénti halvány kísérletei a »szélsőbal«” kifejezés használatára.

Vannak azonban olyan nyelvi hódítások is, amelyeket a jobboldal egyelőre nem is érzékel, így nem tudja, hogy szembe kellene szállnia vele. Az utóbbi ötven évben a baloldal legnagyobb, történelmi léptékű nyelvi hódítása a »liberalizmus« szó birtokbavétele volt az egész nyugati világban. Szinte a teljes euró­pai politikai színtér, a szélsőbaltól a szélsőjobbig ellenvetés nélkül tudomásul vette, hogy a liberalizmus, annak minden pozitív tartalmával és másodlagos jelentésével, nyelvi holdudvarával együtt a baloldalé. Ez ügyben a jobboldalban együttműködő partnerre talált, amely belement a csapdába, a liberalizmus kifejezést elrúgta magától, sokszor egyenesen szitokszóként használja, amivel még jobban a baloldalhoz köti.

Holott ennek semmi alapja sincs. A liberalizmus önmagában sem nem baloldali, sem nem jobboldali. Egyes vonatkozásaiban az egyikhez kapcsolható, más vonatkozásai­ban a másikhoz; vagy éppen ellentétben áll egyikkel vagy másikkal. Ezért van az, hogy baloldali liberalizmus éppúgy létezik, mint jobboldali. Az utóbbira talán a legjobb példa Bethlen István, 1921 és 1931 között Magyarország miniszterelnöke, aki ráadásul arisztokratikus, konzervatív liberalizmust képviselt rendkívül sikeresen, a dualizmus kori magyar szabadelvű politikusok méltó utódaként.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
thefzj
2019. augusztus 22. 17:34
- IDÉZEK - "a jakobinus mozgalomban, a kommunizmusban, a fasizmusban, a nácizmusban és a mai liberalizmusban is a haladás ideológiája a közös pont." - VÁLASZ - - egészen pontosan az nem "haladás",hanem utópisztikus "világmegváltás","minden világok legjobbikának" (jelenleg a "nyílt társadalom") ateista-pogány-liberális megvalósítása - mivel a mennyet megtagadva,azt a földön kívánták megvalósítani és mivel ez a mennyország anyag fölötti,lelki,spirituális jellege miatt eleve lehetetlen,ezért ezek az eszmék sorra csak a tömeggyilkos,népirtó ideológiákig jutottak
BircaHang
2019. augusztus 22. 17:17
Súlyos tévedés. Nem létezik baloldali liberalizmus.
OberEnnsinnen
2019. augusztus 22. 15:40
Hanns Martin Schleyer Siegfried Buback Dr. Alfréd Herrhausen Detlev Karsten Rohwedde Bankárok, gyárosok, privatizációs irányító, németek, akiket egyszerűen: meggyilkoltak, bizony, a nagyon demokratikus NSZK-ban, a bonniban... A Vörös Hadsereg Frakcióra nevében... Ma a Soros-NGO-k testesítik meg, amit egykor a RAF, a Vörös Hadsereg Frakció. A Soros-NGO-k gyilkosságai nem direktben mennek, de sokkal pusztítóbbak, mert egy teljes társadalom, egy földrész - Európa -- a célpont és a jóakaró partizán álarcban, az európai fehérek számára nagyrészt nem azonosítottak, felismerhetetlenek. Ma még. Kérdés: a felismerés, a válaszlépés, a cselekvő megsemmisítés még időben létrejön-e, vagy a hajó elmegy, rajta az utolsó európai. Miközben Európának a nevét is eltörlik a Sorosok, új névvel: Afrikarábia.
mokány
2019. augusztus 22. 15:09
A liberális szó eredeti értelmében ( nagylelkű, megengedő), a történelem minden zsarnoka (tirannus), liberális volt ( saját magával szemben). A mai globális vezetés a maga zsarnokságát próbálja tematizálni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik