Orbán Viktor: Erősebbek leszünk az árvíz után, mint előtte voltunk

2024. szeptember 20. 07:43

Igazak voltak az előrejelzések. Összefoglalónk a pénteki Árvízinfóról.

2024. szeptember 20. 07:43
null

Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor Árvízinfóval jelentkezett pénteken. Az operatív törzs üléséről azt mondta, hogy az előrejelzések igaznak bizonyultak, mivel nem esett sehol sem jelentős eső. Továbbra is késő nyárias, csapadékmentes idő lesz, és ez segíti a védekezést. A Lajta esetében egy 10 órás tetőzés volt, és sikeres volt a védekezés – tette hozzá. Komárom térségében lesz a tetőzés pénteken a Dunán, lassú apadás lesz. 614 kilométeren védekeztek tegnap, most 754 kilométeren védekeznek – mondta.  

Orbán Viktor közölte, hogy a tetőzés esetében minden előrejelzés stimmelt. 

A kormányfő beszámolt arról, hogy a vízügyi ágazatban plusz 50 főt mozgosítottak, a katasztrófavédelem esetében 600 újabb főt.

Összességében 6149 fő dolgozott tegnap a hivatásosok között. Az önkéntesek száma csökkent, de ennek nem az az oka, hogy kevesen jelentkeznek, hanem, hogy elkészültek a fizikai munkákkal. Orbán Viktor közölte, hogy csütörtökön 311 ezer homokzsákot töltöttek meg. A nehéz védekezési helyszínek között Pilismarótot említette, ott 20 ezer új homokzsákot helyeztek el, 99 százalékos készültség van ott. A 11-es főút helyett vannak alternatív utak. Vácon is 100 százalékos a védekezési szint. Margitszigeten is minden rendben van – mondta. Bátán, Dunaszekcsőn és Baján kell Budapestről délre dolgozni – ismertette a kormányfő. Bajánál még dolgozni kell.  

Kisorosziban védekezési tartalékot kellett lehelyezni – mondta a kormányfő. A hétvégére az a feladat, hogy a készenléti szintet fenn kell tartani. Szervezni kell a figyelőszolgálatot, és ez a legnehezebb – mondta Orbán Viktor. Az operatív törzs folyamatosan működik.  

Minden egyes településen sok önkéntes van, és több is amennyire szükség van – mondta, majd ismertette, nyugodtabbak az emberek, mint 2013-ban. Budapesten is 40-50 centivel alatta maradhat a 2013-asnak a mostani tetőzés. A baj a kormányfő szerint összehozza az embereket. 

Mint mondta: összehangolt védekezési munkát lát. Két különböző védekezési módot lát: vannak olyan helyek, ahol az állam segít, és van, ahol helyi, önkormányzati szinten folyik a védekezés, de folyékony az együttműködés. Elmondása szerint nyugodtabbak az emberek, mint 2013-ban.

Van egy megnyugtató magabiztosság mindenkiben (...) a baj összehozza az embereket.”

Újságírói kérdésre Orbán Viktor elmondta: „Csütörtök dél körül tudom szögre akasztani a gumicsizmámat, csütörtökig kell lehozni a meccset”.

A helyzet komoly, de nincs szükség idegeskedésre.

Ha mindenki helyén marad a hétvégén is, akkor nem lesz baj”

– mondta. A kormányfő szerint társadalmi értelemben erősebbek leszünk az árvíz után, mint előtte voltunk, feltételezve, hogy nem követünk el valami váratlan hibát. 

 

Kapcsolódó cikkek a Árvíz 2024 aktában.

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000087
2024. szeptember 20. 13:21
🍓 ️ ­­É­­r­t­­é­­k­­­e­­l­­­d­­ ­­a­ ­­s­­­z­­e­­x­­i­­ ­­p­­u­­n­c­­i­­m­a­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­­.­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­.­𝐅­𝐔­­­𝐍
csakegyittlako
2024. szeptember 20. 13:19
Miért lesztek erősebbek? Isztok a vízből? Ezt eddig nem tudtam hogy ilyen jótékony hatású.
onkeltom
2024. szeptember 20. 12:34
Gulyás Marcika csinált egy Partizán riportot a véneki polgármesterrel. Majd beszart, annyira erölködött, hogy mondjon már valami rosszat a polgármester az árvízi védekezésröl, hogy itt Véneken most katasztrófa helyzet van, mert elöntötte a Duna az ártérben a nyaralóházakat. De rendesen helyre tette Marcikát. Talán megértette, de nem vagyok benne biztos. Pedig többször is elmagyarázta neki.
Theorba
2024. szeptember 20. 11:43
"Erősebbek leszünk az árvíz után, mint előtte voltunk" Már hogyne! Ha a homokot is a Keresztnagypapa szállítja, mint a Belgrádi vasút kőzúzalékát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!