Orbán Viktor az árvízről: Még öt nehéz napot kell átvészelnünk

2024. szeptember 21. 08:30

A miniszterelnök szerint vannak reményeink, hogy korábban levonul az ár a Dunán.

2024. szeptember 21. 08:30
null

Nyitókép: képernyőfotó a videóból

Az operatív törzs szombat reggeli ülését követően ismét Orbán Viktor helyzetelemzésével kezdődött az Árvízinfó. A miniszterelnök kiemelte, hogy 

az árvízi védekezés kritikus szakasza közeledik a végéhez.

A miniszterelnök arról tájékoztatott, hogy az árvízi védekezés 755 kilométer hosszan zajlik, és már sikerült elérni az első sikert, mivel a Szigetközben egy métert csökkent a vízszint. „Jelenleg Vácon a legmagasabb a vízállás, de hamarosan Budapestre is megérkezik” – tette hozzá a kormányfő.

Összességében azt mondhatom, hogy ha Jóisten megsegít bennünket, akkor a mai napon túl leszünk a tetőzésen itt, Budapesten – jelentette ki Orbán Viktor.

A legfrissebb jelentés szerint a vízügytől újabb 170 fővel bővítették a mozgósított erők létszámát és további 900 katona végez árvédelmi feladatokat. A déli szakaszon katonai egységek állnak készenlétben, hogy szükség esetén beavatkozzanak, bár egyelőre nincs közvetlen veszély. 

Pénteken 6149-en védekeztek, és úgy látják, szombaton már 159 fővel kevesebb emberre lesz szükség a gátakon. Önkéntes 2753 volt, épp 1786-an dolgoznak.

A kormányfő elmondta, a Duna már több helyen tetőzött, és Budapest is hamarosan túl lesz rajta. Vannak reményeink, hogy korábban levonul az ár a Dunán, de még öt nehéz napot kell átvészelnünk, jegyezte meg.

A fővárosban a vízszint 59 centiméterrel marad el a 2013-as rekordárvizektől.

A kormány további 170 főt mozgósított, és bár kevesebb katonára van szükség, délen készenlétbe helyeztek egységeket. Az önkéntesek száma is csökkent, de a védekezés stabilan halad előre, különösen a homokzsákok kihelyezése terén: szombaton már 30 600-zal több homokzsák áll rendelkezésre, mint egy nappal korábban.

Pilismarótnál búvárok segítségével sikerült megerősíteni a töltést, Vácon pedig a szennyvízaknák okozta problémákat kezelik. Kismarosnál éjjel-nappal járőröznek, de vannak új kiemelt helyszínek, ilyen Ercsi, ahol a készültség százszázalékos, 1400 homokzsákkal, de már Kisapostagra, Dunaföldvárra és Paksra is figyelünk homokzsákokkal – közölte a kormányfő.

Orbán Viktor arra kérte az embereket, ne menjenek ki megnézni a Duna tetőzését, mert ezzel hátráltatják a munkálatokat. 

A miniszterelnök kiemelte, hogy az állami és önkormányzati szervek továbbra is jól együttműködnek, ezért a főváros és az állam védelmi rendszere együttesen képes megvédeni Budapestet.

Arra a felvetésre, hogy az Európai Unió támogatást helyezett kilátásba az árvíz sújtotta közép-európai államoknak, azt mondta: 

a bajban csak magunkra számíthatunk.”

A kormányfő szerint Magyarország saját erőből is képes megbirkózni az árvízzel, bár szívesen fogadják az európai támogatást, ha érkezik. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az árvédelem sikeressége a katonák, önkéntesek és polgárőrök összehangolt munkáján múlik. 

Magyar Péter árvízvédelmi kritikáival kapcsolatban Orbán Viktor úgy fogalmazott:  „A rosszízű vitákat védekezés idején nem javaslom.” A végső értékelést az árvíz utáni időszakra tartogatja, de Baján hétfőn számít a védekezés tetőpontjára.

Az árvízvédelem költségeiről a miniszterelnök úgy tájékoztatott, hogy 2013-ban 19,6 milliárd forint volt a védekezés költsége, most jóval ez alatt vannak.

 

Orbán Viktor jelentése az árvízhelyzetről teljes egészében itt nézhető meg:

 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Stingary76
2024. szeptember 21. 13:30
Zelenszkij azt mondtad, hogy küldik Lengyelországba, Csehországba, Szlovákiába, Magyarországra a szakembereket. Nem látom a hírekben sehol, hogy Magyarországon ukránok segítenének az árvízi védekezésben.. Megint csak a pofája járt az ukrán rezsimnek, szokás szerint..
masikhozzaszolo
2024. szeptember 21. 12:58
/10 nap amely megrengette a világot/John Reed Most van félidő!
gyaloggos
2024. szeptember 21. 12:43
macskusz-4 ! NAGYON ritkán a SURMÓ is mondhatja a valót: "Ne vitassuk el, hogy MP is irányít. Gerzsenyi Gabriellát hülyepicsának nevezi ha az EP- ben nem úgy emlegeti őt, hogy THE MAN. " EZ van! Ha ez a Gerzsenyi egy hülyepicsa, akkor egy hülyepicsa!
sexykitty-5000087
2024. szeptember 21. 12:39
🍓 ️ ­­­É­r­­t­­é­­­k­­e­­l­­d­­ ­­­a­ ­s­­­z­­e­­x­i­­ ­­­p­u­­­n­c­­­i­­­m­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­.­­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­.­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!