Ha minden igaz, ezen a héten színt kell vallania Karácsony Gergelynek

2024. július 08. 12:49

Július 11-én kiderül, történtek-e prémiumkifizetések.

2024. július 08. 12:49
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Karácsony Gergely baloldali főpolgármester előző ciklusa a városvezető saját bevallása szerint is a csőd szélére sodorta Budapestet. Hogy ez miért következhetett be ismét, megoszlanak a vélemények. Tény azonban, hogy 2019 őszén, mikor Karácsony átvette a stafétát elődjétől, Tarlós Istvántól, a Fővárosi Önkormányzat pénzügyi tartaléka meghaladta a 210 milliárd forintot – 2023-as évre azonban ez igencsak lecsappant.

Karácsony Gergely, Dobrev Klára
Karácsony és Dobrev együtt örülnek
Forrás: Facebook

Ezt is ajánljuk a témában

Hogy Budapest az idei évet túlélje, bedobtak néhány trükköt a baloldali városvezetők. Ezek egyike az úgynevezett faktorálás, amelyről már tavaly vita robbant ki a Fővárosi Közgyűlésbe, viszont csak idén lett szignózva az OTP és a K&H Bankkal kötött szerződés. Arról, hogy a BKK Zrt. 50 milliárdos követelését (az önkormányzat irányába) értékesítik pénzügyi intézeteknek, a főpolgármester maga döntött az Index.hu beszámolója szerint.

Tehát a bankok megelőlegezik a közösségi közlekedésszervező vállalatnak járó pénzt, mert Budapestnek jelenleg nincs éppen likvid forrása a fenti összeg kifizetéséhez. A tartozást – kamatokkal együtt – pedig majd 2025 márciusában fizeti ki a főváros a jövő évi iparűzési adóbevételekből.

Kényes téma Karácsonynak: történtek-e prémiumkifizetések?

A fővárosi cégvezetők prémiumkifizetéseiről ebben az időszakban döntenek; a téma igen kényes. Emlékezetes, tavaly júliusban sem volt túl rózsás Budapest anyagi helyzete, Karácsony Gergely mégis több, vezetőállású munkavállalónak teljesítménybérnek minősülő prémium kifizetését hagyta jóvá.

Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatója 9,96 millió, Szarka Zsolt, a cég operatív vezérigazgató-helyettese 8,8 millió, Diószegi Ágnes, a társaság ügyfélkapcsolati és értékesítési vezérigazgató-helyettese szintén 8,8 millió forint prémiumot kaphatott – olvasható a Magyar Nemzet akkori cikkében. Bolla Tibor, a BKV Budapesti Közlekedési Zrt. vezérigazgatója 9,6 millió, Bátora László, a vállalat gazdasági vezérigazgató-helyettese 8,64 millió, Szedlmajer László, a cég autóbusz és trolibusz üzemeltetési vezérigazgató-helyettese 5,6 millió, Takács Péter, a társaság vasúti üzemeltetési vezérigazgató-helyettese pedig 8,6 millió forint prémiumban részesülhet.

Ezért a Mandiner.hu már május végén megkereste a nagyobb fővárosi vállalatokat, így a már említett BKK-nak, BKV-nak, a Budapest Gyógyfürdői És Hévizei Zrt.-nek (BGYH), a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt.-nek (BFVK), illetve a Mártha Imre által igazgatott Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.-nek (BKM) küldtünk leveleket.

Csütörtökön kiderülhet, ki mennyit kaphat Karácsonynak hála

Első levélváltásaink után a BKK-tól azt a választ kaptuk, hogy „a pontos összegről a prémiumfeladatok értékelését lezáró főpolgármesteri döntést követően tudnak adni”. A BKV-tól azt, hogy a pontos összegről a prémiumfeladatok értékelése után tudnak érdemi információt adni; „a vezető állású munkavállalók prémiumértékeléséről a főpolgármester még nem döntött”. A BGYH-tól azt, hogy a cégnél a 2023. évi üzleti év után prémium kifizetése tárgyában döntés nem született, kifizetésre nem került sor. A BFVK-tól azt, a „felügyelőbizottság a teljesítési jelentéseket jóváhagyta”, a „prémiumok kifizethetőségéről még nem született döntés”. A BKM-től előbb azt, hogy az ügyben még nem született döntés; majd pedig azt, hogy kérdéseinkre a Főpolgármesteri Hivatal fog válaszolni.

Ezek után kerestük meg a baloldali városvezetőt, afelől érdeklődve:

  • hozott-e döntést a Budapest Főváros Önkormányzata tulajdonában álló gazdasági társaságok vezető állású munkavállalóinak teljesítménybérnek minősülő prémiumok kifizetéséről?
  • Amennyiben igen, mekkora és kinek járó összegekről született döntés?
  • Amennyiben nem, mikor, mekkora és kinek járó összegekről kíván döntést hozni a közeljövőben?
  • Kértük továbbá, hogy Karácsony válaszában nevezze meg a társaságok vezető állású munkavállalóit, pontos titulusait, s a teljesítménybérek pontos összegeit.
KARÁCSONY Gergely
Mivel jelenleg a fővárosi közgyűlés nem ülésezik, és a BKK Zrt. költségvetésében egy 50 milliárd forintos hiány tátong, így Karácsony Gergely főpolgármester május 21-én önhatalmúlag úgy döntött, hogy a közösségi közlekedési vállalat 50 milliárd forintos követelését – ami a Fővárosi Önkormányzat felé fennáll – értékesítik az OTP-nek és K&H-nak

Napokkal később azt a választ kaptuk,

elkezdődött a kérdéseinkre adandó válasz összeállítása, annak megküldése július 11-re várható.

Amit a procedúráról egyébiránt tudni lehet, az a következő: a 2023. évre kitűzött prémiumfeladatok értékelésére a társaságok számviteli beszámolójának elfogadását követően, az ellenzéki delegáltakkal működő felügyelőbizottságok általi megtárgyalást követően kerül majd sor. Ezek megtörténtek. A prémiumok kijelölésének és megítélésének eljárásrendjét a Főpolgármesteri Hivatal alakított ki – lévén, hogy a főpolgármester hatáskörébe tartozó munkáltatói jog gyakorlásáról van szó. Ez azt jelenti, hogy a tulajdonos (Fővárosi Önkormányzat) tűzi ki vezető állású munkavállalók prémiumait (egyéni mérlegeléssel), s a döntés tartalmazza a kifizethető összeget is, így az kifizetési engedélynek minősül, az alapján történik közvetlenül a kifizetés.


 

Összesen 142 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
laki62
2024. július 09. 09:21
Az EU Vezetöi lassan rájönnek arra a rém álmukra, vajon ORBÁN VIKTOR hogyan fogja őket félre tolni,.és arra, hogy az EU-ban a gazdaság fontosabb, mint a háború,de tudjuk azért támogatják a háborút mert sok pénz van benne,-vajon megtérül azok Országok háborús befektetései, akik támogatják a háborút , ? -Majd ha hoppon maradnak -akkor lessz egy vidám napunk.
laki62
2024. július 09. 09:06
Karácsony Gergely-A Budapesti kerületek ,és a kamu pártok, döntése lett Karácsony G.-újbóli megválasztása,-mert elegük van a fideszből.-a döntés azért rossz. mert nem az érdekek mentén jött létre, miszerint a fidesz támogatása alatt jöhet csak fideszes polgármester. a többit elnyomják. nehéz lessz.a Pesttiek meg megszivják,-megérdemlik. Orbán Viktor-A soros vezetői státuszában arra törekszik, hogy összefogja az EU-t-.aki ezt nem szereti az megérdemli hogy éhezzen,ha kevés a munka,. nem lessz nyugdija, vagy egyre többe kerül minden.
atti64
2024. július 08. 16:47
A KÉPEN 2DB PATKÁNYT LÁTOK!! NEM EMBERT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2024. július 08. 16:21 Szerkesztve
Gyerekek, nem tök mindegy? Ezt a hülyegyereket el tudjátok még viselni öt évig? Vagy a város, hogy ne rokkanjon bele? Csak ezt a kérdést tegyétek fel magatoknak. Ha ő maradna a főpolgármester, azzal mindazt legitimálnák, amit elkövetett a város ellen. Indulnia sem lett volna szabad ezen elkövetett bűnökkel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!