Cseh Köztársaság
21:002024. június 26.
Törökország
Grúzia
21:002024. június 26.
Portugália

„Egy közszereplőnek tűrnie kell a számára kellemetlen kérdéseket is” – MÚOSZ-elnök a Mandinernek

2024. június 11. 13:41

A Mandiner Magyar Péter ATV-s szereplése kapcsán kereste meg a MÚOSZ-t, a szervezet elnöke személyes véleményét is megosztotta velünk a történtekkel kapcsolatban.

2024. június 11. 13:41

Nyitókép: FERENC ISZA / EC / AFP

Kocsi Ilona, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elnöke a Media1-nek nyilatkozott arról, hogy miután Magyar Péter másfél perc után távozott az ATV Egyenes beszéd című műsorából, a politikus nyilvánosságra hozta a televízió több munkatársának vallási hovatartozását.

Rónai Egon, az ATV műsorvezetője egy dossziéval készült Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke számára hétfő este, amely a csatorna szerint tényszerűen cáfolja a politikus elmúlt napokban tett nyilatkozatait arról, hogy az ATV nem hívta meg a párt egyik képviselőjét sem műsoraiba. 

Valójában a kampány során Magyar hat műsornak is a vendége volt élőben az ATV-n, és egy hetedikbe is behívták, mint a Tisza Párt EP-listavezetőjét, de oda nem ment el.

A történtek után terjedni kezdett Vicsek Ferenc egykori ATV-s műsorvezető, a MÚOSZ alelnökének nyilvános bejegyzése, amelyben egykori munkahelyét kezdte el támadni. Vicsek így fogalmazott: „Ha a főszerkesztőnek baja van az éppen legerősebb ellenzéki párt vezetőjének korábbi nyilatkozatával, akkor azt biztos, hogy adáson kívül kell megbeszélnie a politikussal. A tv-t nem használhatja erre. Lépre csalni a politikust, lekutyakomédiiázni a nyilatkozatát, és a cég sértettségét a választási siker kapcsán aktuális kérdések elé helyezni, lemondani a kérdezés lehetőségéről, az önmagában az újságírói pozíció feladása. Nem egyenes beszéd…”

Ezt is ajánljuk a témában

„Magánvéleményt minden MÚOSZ-tag írhat”

A Media1 kíváncsi volt, hogy Vicsek álláspontja megegyezik-e az újságírói szervezet álláspontjával, ezért megkeresték Kocsi Ilonát, a MÚOSZ elnökét, és kérték, hogy tisztázza a helyzetet.

Az elnök e-mailben reagált, és Vicsek bejegyzése kapcsán, azt írta, 

Vicsek Ferenc nem közleményt adott ki a Facebookon, hanem véleményt írt. 

Vicsek Ferencként, aki történetesen a MÚOSZ alelnöke is. Ha ez hivatalos vélemény lenne, akkor azt a MÚOSZ adta volna ki. Magánvéleményt minden MÚOSZ-tag írhat, még a MÚOSZ alelnöke is.”

Magyar Péter személyi jogot sértett a listázással

Majd Kocsi Ilona ismertette álláspontját arról is, hogy Magyar Péter tévés szerkesztők vallási hovatartozását hozta nyilvánosságra hétfőn este azután, hogy az ATV-ben szembesítették azzal, hogy nem mondott igazat a sajtómegkereséseikkel kapcsolatban.

Kocsi a következő választ adta a portálnak: „a vallási meggyőződés, tagság mindenki személyes adata, különleges adat, nem tartozik a nyilvánosságra. 

Aki ezt mégis nyilvánosságra hozza – s ehhez nem kéri az érintett személy beleegyezését –, az személyiségi jogot sért, 

és minden bizonnyal az információs önrendelkezésről szóló törvényt is. Lehet olyan kivételes helyzet, amikor a vallási hovatartozás perdöntő lehet egy vitában, s erről akkor tudhat a vitázó fél, s adott esetben a nyilvánosság is, de most nem erről van szó.”

Büntetőeljárás indulhat Magyar ellen

Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója azt nyilatkozta ugyancsak a Media1-nek, hogy 

rossz történelmi időket idéz, amikor vallási alapon listákat tesznek közzé munkavállalóikról”. 

A vezérigazgató hozzátette, minden jogi segítséget megadnak a jogaikban megsértett munkavállalóiknak, ha azt igénylik, mivel megilleti őket a személyes adatok védelméhez fűződő jog, amit a büntető törvénykönyv is véd.

Korábban pedig Tényi István is jelezte, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadsághoz (NAIH) fordul panasszal a történtek miatt.

A cikkben arra is felhívták a figyelmet, hogy Magyar Péter a Media1 Facebook-oldalán 

kommentben vonta kétségbe azt, hogy megnevezte az érintett munkatársakat. 

Ennek azonban ellentmond, hogy az általa közzétett listán szereplők egyértelműen beazonosíthatók.

Magyar Péter vonatkozó bejegyzését alább tekintheti meg:

Forrás: Facebook-képernyőfotó

Mit mond a Btk?

A Büntető Törvénykönyv 219. §-a szerint aki a személyes adatot az adatkezelés céljától eltérően, jogellenesen kezel, büntettet követ el. Ez a bűncselekmény alapesetben két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Minősített esetekben (például ha az adatkezelés jelentős érdeksérelmet okoz) a büntetés súlyosabb lehet.

Frissítés:

Időközben Kocsi Ilona válaszolt a Mandiner megkeresésére is. Kérdéseinkre adott válaszait változtatás nélkül közüljük.

Mi a véleményük arról, hogy Magyar Péter kivonult az ATV élő műsorából, miután a műsorvezető szembesítette azzal, hogy nem mondott igazat?

A MÚOSZ ezzel a kérdéssel hivatalosan nem foglalkozott.

Személyes véleményem: úgy vélem, kettős hiba történt: Helytelen volt, hogy Magyar Péter otthagyta az ATV élő műsorát. Egy közszereplőnek tűrnie kell a számára kellemetlen kérdéseket is, és válaszolnia is illik. Ugyanakkor egy műsorvezető sem minősítheti a csatorna által behívott vendég magatartását „kutyakomédiának”. Ez sértő. Az lett volna célszerű, ha a dosszié átadása után, mely Magyar Péter ATV-s szerepléseit tartalmazta, s melyet Magyar Péter azzal vett át, hogy majd később tanulmányozza, témát váltottak volna...

Mi a véleményük arról, hogy ezek után Magyar a Facebook-oldalán vélt/valós vallási hovatartozásukat listázta, és annak mentén támadta az ATV munkatársait?
A vallási meggyőződés, tagság mindenki személyes adata, különleges adat, nem tartozik a nyilvánosságra. Ám ha valaki erről nyilvánosan beszél, akkor azt már más is idézheti. Magyar Péter azt mondja, nyilvános adatokból dolgozott, tehát csak olyan személyek felekezeti hovatartozását említette név nélkül,  beosztást megjelölve, akik erről  korábban maguk is  nyilvánosan beszéltek. Ha ez így van, nem szegte meg a törvényt. A MÚOSZ ez ügyben nem végez oknyomozást.

Magyar Péter a MÚOSZ alelnökére hivatkozva igyekszik igazolni az ATV-ben tanúsított viselkedését. Egy kommentje szerint a MÚOSZ alelnökének ez a véleménye az ügyről: „Ha a főszerkesztőnek baja van az éppen legerősebb ellenzéki párt vezetőjének korábbi nyilatkozatával, akkor azt biztos, hogy adáson kívül kell megbeszélnie a politikussal. A TV-t nem használhatja erre. Lépre csalni a politikust, lekutyakomédiázni a nyilatkozatát, és a cég sértettségét a választási siker kapcsán aktuális kérdések elé helyezni, lemondani a kérdezés lehetőségéről, az önmagában az újságírói pozíció feladása. Nem egyenes beszéd...” Tekinthető-e ez a MÚOSZ hivatalos állásfoglalásának az ügyben?

Vicsek Ferenc a személyes véleményét fejtette ki a saját Facebook-oldalán. Ehhez mindenkinek joga van, még a MÚOSZ alelnökének is.

 

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. június 11. 16:33 Szerkesztve
MP-nek joga volt a szerkesztő témájára nem válaszolni és ha nincs más téma elmenni! Mit hisz magáról Egonka? Valami felettes szerv, vagy hatóság? Elég volt a bunkó viselkedésből!
survivor
2024. június 11. 16:33
Hagyni kell beszélni a selyemmajmot/hímringyót. MZP-t is ez csinálta ki. A saját hűlyesége... Persze tudni kell kérdezni is. Egon úr profi, na.
tapir32
2024. június 11. 16:27
A média árut termel. A média a piac törvényei és erkölcse szerint működik. Nem is tehet mást! Ez a lényege! Elképzeléseket ad el! Az adatok az a vivőanyag amire alapozva eladhatóvá válnak az elképzelések. Az adatok semmit sem mondanak a belőlük levont következtetések helyességéről. Független sajtó, független szervezet, független szerző kifejezések nem jelentenek mást, mint azt, hogy függetlenek az aktuális hatalomtól vagy látszólag azok. Nem jelenti azt, hogy függetlenek lennének a hatalomért folytatott harctól. Azaz, vagy ellenzékiek, vagy az aktuális hatalom oldalán állnak. Nem függetlenek a világnézeti elképzelésektől és azok által befolyásolva írják le a tárgyukat.
Mandarin-888
2024. június 11. 16:24
Az, hogy ávóstiszt hangnemben pattogott a szerkesztővel, az egy dolog. Hogy utána felállt mint egy lejáratott prosti és kiviharzott, egy másik dolog. De hogy listázta az ATV-s szerkesztők felekezeti hovatartozását, az már egy jellemzően pszichopata bosszú- és megsemmisítési hadjárat, amire egy civilizált közéletben nem kerülhetne sor. Ez az ember egy közveszélyes, gátlástalan és nyilvánvalóan szadista agresszor.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!