Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Kutyapárti elnök: Nem tartozik a tíz legfontosabb ügy közé a Turul-szobor

2024. június 20. 14:37

A leendő polgármester azt is elárulta: ha a Fővárosi Közgyűlés összetétele miatt összeomlik a főváros, akkor a XII. kerület kilép, és önálló városként fog működni.

2024. június 20. 14:37
null

Nyitókép: Székelyhidi Balázs

Páros interjút készített Kovács Gergellyel, a XII. kerület frissen megválasztott polgármesterével, illetve Döme Zsuzsannával, a Kutyapárt alelnökével, Ferencváros alpolgármesterével az Index.

Kovács Gergely elmondta, furcsa érzés számára, hogy az emberek szeretettel vannak felé, és 

a kerületi lakók nagy része most elkezdett rájuk úgy gondolni, mint az önkormányzatra.

Különböző módokon megkeresnek naponta vagy ötvenen, de ugye még nincs mögöttünk az ötszáz fős hivatal, semmilyen jogkörrel nem rendelkezünk” – fogalmazott.

Vele ellentétben Döme Zsuzsanna nyugodtabb évekre számít Ferencvárosban, mert mint mondta, nagyon nehéz öt éven vannak túl.

Turul-szobor

Kovács Gergely a kerületi Turul-emlékmű kapcsán úgy fogalmazott: „Magamtól egyetlenegyszer sem hoztam szóba a Turul-szobrot, de minden egyes újságíró megkérdezi. Nem ezt tartom a legfontosabb ügynek”.

Helyette inkább közösségi tereket, részvételi irodát, és az önkéntesség kereteit szeretnénk megteremteni. 

„Tényleg nem tartozik a tíz legfontosabb ügy közé a Turul-szobor, nem ezzel szeretném kezdeni a kerület irányítását. Nem akarom, hogy egymásnak essenek az emberek” 

– jegyezte meg.

A leendő hegyvidéki polgármester hozzátette: beszélni fognak történészekkel, és átgondolják, mit lehet tenni. Kijelentette: ő személy szerint nem tartja megfelelőnek, „hogy egy kardot tartó turulmadarat emeltek a javarészt zsidó származású áldozatok emlékére”.

Nem én fogom eldönteni, megkérdezünk szakértőket, történészeket, és igyekszünk – már amennyire lehetséges – ebben az ügyben konszenzusos megoldást találni” 

– húzta alá Kovács.

Közbeszerzések, ingatlanok

A leendő polgármester arról is beszélt az Indexnek, hogy ősszel lejár a parkolásra, illetve a menzára vonatkozó közbeszerzés, és örülnének neki, ha nem írnák ki még öt évre, hanem ezt már ők tehetnénk meg. 

Jó lenne, ha nem adnának el még több ingatlant. A jogi bizottsági ülésen kétszer is elmondták, hogy nem fognak kiírni több közbeszerzést. Reméljük, hogy valóban így fognak eljárni” – mondta.

Arról, hogy a kampányban a nevét drogokkal és a drogozással is összefüggésbe hozták, azt mondta, „az volt az érdekes, hogy az elmúlt öt évben a XII. kerületi Fidesz nem mondott ilyeneket, mert egy normálisan kommunikáló önkormányzatról beszélhettünk”. 

Az a szomorú, hogy a kampány utolsó három hetében itt is elkezdték a drogosozást

– tette hozzá.

Döme Zsuzsanna annyival egészítette ki, hogy ő nem csak jobboldalról, hanem a Momentumtól is kapott drogosozást.

Vitézyre szavaztak 

Kovács Gergely azt is elárulta, miért szavaztak a főpolgármester-választáson Vitézy Dávidra. „Sokkal többet lehetett volna tenni annál a fővárosban, mint ami az elmúlt öt évben sikerült. Tudom, hogy ez nemcsak Karácsony Gergelyen, hanem a testületen is múlik. 

Azt gondolom, hogy Vitézy Dávid öt év alatt sokkal több mindent véghez tudna vinni”

– szögezte le a Kutyapárt elnöke.

Szentkirályi Alexandra visszalépése kapcsán pedig úgy vélekedett, hogy nincs élő ember, aki el tudná dönteni ezt a kérdést. „Önmagában az, hogy a Fidesz valakit segíteni próbál, nem jelenti azt, hogy az illető automatikusan kormánypártivá válik. Inkább arra figyeltem, hogy ki tudná jobban vezetni Budapestet” – mondta.

Annak kapcsán Kovács nem elégedett, hogy a Kutyapárt nem jutott EP-mandátumhoz. Szerinte jó jelöltjeik voltak, 

a Tisza Párt pedig nem feltétlenül a Kutyapárttól vitt el szavazókat, hanem a Momentumtól és a DK-tól.

Döme Zsuzsanna kifejtette: az ő álláspontjuk mindig az volt, hogy meg kell nézni, ki mit tett és mit ígért. „Bárki el tudja mondani, hogy mi nem működik jól Magyarországon, de ez nem jelenti azt, hogy képes megoldani a problémákat. Egyelőre nem látom, hogy Magyar Péterék eddig mit tettek, mire képesek a szavak szintjén túl, a valóságban. Fél év múlva könnyebb lesz erről beszélni” – fogalmazott Magyar Péter kapcsán.

Arra a felvetésre, hogy a Fővárosi Közgyűlés összetétele miatt irányíthatatlanná válhat Budapest, Kovács azt reagálta: 

ha összeomlik a főváros, akkor a XII. kerület kilép és önálló városként fog működni. 

Semmi gond. Mi igazából a Fideszt leszámítva bárkivel együtt tudunk működni. Koalíciót nem kötnénk velük, de konkrét ügyeket tudunk támogatni” – jegyezte meg.

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hajnóczi Kristóf
2024. június 20. 19:23
1. A drogosozás alapvetően a kampányfotóik miatt kezdődött, mert egyik képen sem volt tiszta Kovács tekintete. 2. A 12. kerület elszakadása tipikus MKKP-s poén: viccnek rossz, komolyan venni meg nem lehet. 3. "a Fideszt leszámítva bárkivel együtt tudunk működni" - aztán majd megint szobrot állítanak az ismeretlen nokiás doboznak.
Box Hill
2024. június 20. 18:26
Akkor nem fontos dolgokról nyilatkoztál a TV-ben? Pazarlod a társadalom idejét máris, Kovács?
Kotucso
2024. június 20. 18:24
Kerület zöldítéséről, füvesítéséről miért nem kérdezték
nyugalom
2024. június 20. 17:51
Tényleg? Mit nem mond ez a vicces drogos!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!