Kemény lépésre készülnek a háborúpárti erők: kizárhatják a NATO B9-munkacsoportjából Magyarországot

2024. június 11. 11:37

A kelet-európai országok vezetésének problémája, hogy Magyarország nem támogatja Ukrajna felfegyverzését és aggályait fejezte ki az ország NATO-csatlakozásával kapcsolatban.

2024. június 11. 11:37
null

Nyitókép: Olsi Shehu/ANADOLU/AFP

Kizárhatják NATO Bukaresti Kilencek munkacsoportjából Magyarországot amiatt, hogy a magyar kormány megvétózta a szervezet Ukrajnával kapcsolatos támogatását. A diplomaták kedden vitathatják meg Magyarország kizárásának lehetőségét – írja a Financial Times.

A lap emlékeztet: A B9-csoport még 2015-ben jött létre, és a NATO kelet-európai tagállamait tömöríti, olyan országokat, amelyek régebben a varsói szerződés tagjai voltak.

A munkacsoport szinte minden Ukrajnával kapcsolatos állásfoglalását megvétózta Magyarország az elmúlt hónapokban – legyen szó akár Ukrajna felfegyverzéséről, vagy NATO-csatlakozásának elősegítéséről.

A Financial Timesnak egy névtelenül nyilatkozó tisztviselő azt mondta: „nagyon komoly” tárgyalás várható, és elképzelhető, hogy a szervezet most utoljára ül össze eredeti formájában. 

Egy másik tisztviselő arról beszélt, hogy a közelmúltban „kemény” tárgyalások zajlottak a szervezet ülésein, és Magyarországnak mindenképpen „együttműködőbbnek” kell lennie, máskülönben a jövőben nem lesz működőképes a B9.

Mindeközben a Reuters hírügynökség azt írta, hogy

A keddi, elnöki szintű találkozón Sulyok Tamás köztársasági elnök nem vesz részt.

Helyette az ország képviseletét Magyarország litvániai nagykövete veheti át, és emiatt nem várható az esemény végén közös nyilatkozattétel.
 

Összesen 159 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. június 11. 21:01 Szerkesztve
Ha a NATO-t át akarják alakítani védelmi szövetségből intervenciós szövetséggé, akkor arról beszéljenek. Abban tényleg nincs semmi keresnivalónk. De amíg ez egy védelmi szövetség, amihez Magyarország csatlakozott, addig az nem vehet fel háborúban álló országot és nem feladata NATO-n kívüli konfliktusokba való beavatkozás és NATO-n kívüli országok felfegyverzése, és egyetlen csatlakozott tagország sem vállalt ilyen kötelezettséget vagy kötelezhető arra.
2024. június 11. 20:57 Szerkesztve
A NATO rendeltetése és szabályai világosan le vannak fektetve, mely alapján minden tagország csatlakozott ahhoz. Akik attól eltérnek, az nem Magyarország. Nem az akarja kiforgatni a NATO-t önön magából. Az csak tartja magát ahhoz, amit a többiek egyre inkább elfelejtenek, amivel veszélybe sodorják a többi tagállamot is.
vohame
2024. június 11. 20:53
A NATO egy védelmi szövetség. A NATO-nak nem dolga és nem feladata NATO-n kívüli országok felfegyverzése. Milyen alapon követelik azt más tagországoktól?
vohame
2024. június 11. 20:51
"NATO-csatlakozásának elősegítéséről" Háborúban álló ország nem vehető fel a NATO-ba. Ahhoz előbb be kell fejezniük a háborút. Addig nincs is miről beszélni. Az meg egy másik kérdés, hogy Ukrajna arra teljességgel alkalmatlan, sőt kifejezetten veszélyes a régióra és az egész NATO-ra nézve is. Főleg állig felfegyverezve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!