Kormányszóvivő a gátakon – így zajlik az árvíz elleni védekezés a Dunakanyarban (VIDEÓ)

2024. szeptember 17. 19:49

Vitályos Eszter a Mandinernek elárulta, elhúzódó tetőzésre kell-e számítani.

2024. szeptember 17. 19:49
Krupincza Mariann

Nyitó- és belső kép: Vitályos Eszter Facebook-oldala

A Mandiner kedden megkereste Vitályos Eszter kormányszóvivőt. Az iránt érdeklődtünk, hogy mi a helyzet a Dunakanyarban, hogy haladnak a part menti településeken az árvízvédelmi munkálatok. A Pilis-Dunakanyar országgyűlési képviselője hívásunk idején is Pócsmegyeren tartózkodott, azon belül is Surány településrészen: „Hajnal óta itt vagyunk, és reggel 8 óra 15 perckor kezdtük el a munkálatokat. Jelenleg homokot lapátolunk és zsákolunk, amit folyamatosan szállítanak el Bobcatekkkel”.

Vitályos Eszter kormányszóvivő, a Pilis-Dunakanyar országgyűlési képviselője Orbán Viktor miniszterelnök és Eőry Dénes, Visegrád polgármesterének társaságában. Fotó: Facebook

A kormányszóvivő elmondta, hogy Pócsmegyeren is folyamatos az árvízvédekezési munka. Mintegy 20-25 fő önkéntessel dolgoznak együtt a Rózsa utcánál. A munkálatokat a vízügyesek és a helyi katasztrófavédelem mellett a település polgármestere, Németh Miklós vezényli. „A megtöltött homokzsákokat teherautóval vagy Bobcatekkel szállítják a gát azon pontjaira, amelyeket erősíteni kell” – ismertette.

Vitályos Eszter is megerősítette azt  az értesülést, ami a Vármegyei Védelmi Bizottsági Ülésen elhangzott: a Duna szeptember 21-én, szombaton a Vigadónál 860  centiméter körül tetőzhet. „Ez elmarad a 2013-as értékektől, de ettől függetlenül ez egy nagyon magas szint.

Már most látszik, hogy elhúzódó tetőzésre kell számítani.”

Kisoroszi felkészült arra, hogy elzárja a víz a külvilágtól

A politikus arról is beszélt, hogy a választókerületének 17 települése közül 9 a Duna partján fekszik, köztük van Kisoroszi is. 

Itt már megszokott, hogy az áradások idején pár napra elzárja a víz a külvilágtól a települést. 

„A közutakat muszáj lezárni, mert azt körbezárja a Duna. Kisoroszi ráadásul a sziget csúcsán fekszik, így két irányból is kapja – a Kis-Duna-partról és a Nagy-Duna-partról is – a tetemes vízmennyiséget”.

Minden, ami a biztonságos ellátáshoz szükséges már a rendelkezésükre áll. 

Molnár Csaba polgármester úr arról tájékoztatott, hogy az arra jogosult lakosok már a nyugdíjukat is megkapták, hiszen kérdéses volt, hogy a postás ki tud-e menni majd hozzájuk. De a településen van bent mentőautó és tűzoltóautó is, így elmondható, hogy minden eshetőségre felkészültek, minden segítséget megkaptak, és meg is fognak kapni” – sorolta Vitályos Eszter.

Ezt is ajánljuk a témában

Több mint ezer katonát vezényeltek a térségbe

Az elhangzottakhoz azt is hozzáfűzte, hogy „kedd reggel több mint ezer katonát vezényeltek a térségbe, amely óriási segítség. 

A katonák látják el a 11-es számú főút védelmét, ők építik azt a homokzsákgátat, amely megvédi az utat attól, hogy elöntse az ár.” 

„Ez a gát arról gondoskodik, hogy az érintett települések ne legyenek a külvilágtól elvágva, továbbra is lehessen a parton közlekedni, elérhető legyen a főváros. A gát két szakaszon épül: Tahitótfalu és Leányfalu között, illetve Tahitótfalu és Dunabogdány között” – tudtuk meg az országgyűlési képviselőtől.

A polgármester beszámolóját a keddi történésekről alább tekintheti meg:

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
herden100
2024. szeptember 18. 04:43
www.szantobrigitta.hu/index.php/blog/675-azert-a-viz-az-ur Telihold van. www.szantobrigitta.hu/index.php/blog/676-az-isteni-jelenlet-teliholdja hwww.szantobrigitta.hu/index.php/blog/673-egy-nagy-es-hosszu-utazas-vegehez-erkezunk Csak Szívvel érdemes. Ki kell nyíljon a Szívcsakrám. Lásd: napfenyes.hu/cikkek - A szív csakra feléllesztése. Persze: Mi Atyánk-Anyánk, AKI a Mennyekben VAGY, Szenteltessék meg a TE neved; Jöjjön el a TE országod; Legyen meg a TE akaratod, Amint a Mennyben, úgy a Földön is. Mindennapi Kenyerünket kérlek add meg nekünk ma; és bocsásd meg a vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek; és ne engedj minket a kís-értésbe, és szabadíts meg a gonosztól! Ámen. istenanya.hu napfenyes.hu/szellemi-tanitasok/szentek-es-mesterek/pio-atya-elete-es-tanitasai napfenyes.hu/szellemi-tanitasok/szentek-es-mesterek/interju-terez-anyaval-1973-januar-15 napfenyes.hu/szellemi-tanitasok/szellemi-unnepek/husvet-miszteriuma
2024. szeptember 18. 02:31 Szerkesztve
Több mint ezer katonát vezényeltek a térségbe? Tegnap még csak 300 fő volt, bár hétfőn 13 000-et ígért a lóarcú, egyenruhás civil gyáros.
Mankel
2024. szeptember 17. 21:40
Hehh 5 cikkel korábban irtak arról meg segfej MP hogy az árvizet használja a politikai céljaira. Miközben a kormánytagok mást se csinálnak mint a gáton pózolnak XD.
Shywalker_bp
2024. szeptember 17. 21:28
Mégis inkább az összes tiszás kurva koszos volt. Tehát dolgoztak. / Magyar Péter Facebook
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!