Miért nem adómentes még a borravaló? Nagy Mártonék elmagyarázzák

2024. július 19. 19:44

Technikai és jogi problémák is adódnak még, ezen kíván változtatni a kormány.

2024. július 19. 19:44
null

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki Kossuth Rádiónak adott interjújában kifejtette: a kormány szándéka az, hogy a borravaló adómentes legyen, ugyanis ez a gyakorlatban jelenleg nem érvényesül – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken az MTI-vel.

A technikai problémák, illetve a jogszabályi környezet ma akadályozza azt, hogy a borravaló a gyakorlatban is adómentessé váljon. Ha ez megvalósulna, az érdemi segítséget jelentene a magyar gazdaság húzóágazatát jelentő turizmusnak és vendéglátásnak, 

amely a GDP mintegy 10 százalékát biztosítja és közvetlen vagy közvetett módon 400 ezer embernek biztosít megélhetést.

A közlemény szerint az adómentes borravaló gyakorlati megvalósulásának jelenleg két alapvető akadálya van. Egyrészt fennáll egy technikai akadály, ugyanis a bankkártyás fizetés esetén a leolvasó banki terminál (POS terminál) 

nem képes a borravalót szétválasztani a számla egyéb összegétől és külön gyűjteni a foglalkoztatottak számára.

Másrészt fennáll egy adószabályozási akadály is, hiszen amennyiben a beérkezett borravalóról utólag a munkáltató rendelkezik és az alkalmazottak között szétosztja, úgy az nem adómentes, hanem a béreket terhelő szabályok szerint adó- és járulékköteles – írták.

Mindebből következően jelenleg az esetek többségében csak akkor adómentes a borravaló, ha azt a vendégek közvetlenül a pincéreknek, felszolgálóknak adják oda készpénzben – ismertette közleményében az NGM.

(MTI)

 

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­­­É­­­r­t­­é­­k­e­­l­­­d­­ ­a­­­ ­­s­­z­e­x­­­i­ ­­­p­u­n­­c­­i­­­m­a­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­­.­­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
2024. július 26. 11:24 Szerkesztve
Kocapofa tiltsátok már meg, hogy mi fizessük (kompenzáljuk) az általatok alulfizetetteket. (a többi csak álszeteskedés, úgyhogy ennyi ésszel nálam még villanypásztor se lehetnél a birkalegelőn baszd meg)
Kisfalusi
2024. július 21. 10:21
Át kell nevezni a borravalót megvesztegetésnek, mennek a próbavásárlók, és vezetőszáron viszik el a pincéreket...
Lajoss
2024. július 20. 08:25
Jól mutatja a rezsim szintjét ez a téma…🙉🙉🙉
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!