Tényleg nem adhatom el magánemberként a nagyi gyűrűjét a neten?

2024. április 04. 16:52

Illegálisan árulta az aranyat a férfi, lebuktatta a NAV.

2024. április 04. 16:52

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Több mint kilencmillió forintos adóbírságot kell megfizetnie annak a férfinak, aki illegálisan árult arany ékszereket az interneten – tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-t.

Közleményükben azt írták, a 9,4 millió forintos adóbírság mellett 1,4 millió forint késedelmi pótlékot is kiszabtak.

Az adóhatóság tájékoztatása szerint a férfi saját nevéből képzett fantázianévvel árult arany ékszereket az egyik közösségi oldalon. A NAV munkatársai két aranygyűrűt vásároltak tőle, ezeket az eladó lakásán vették át.

Miután a revizorok felfedték magukat, a pénzügyi nyomozók 

további 15 arany ékszert, mintegy 4,5 millió forintnyi és több mint 3 ezer eurónyi készpénzt találtak.

A közlemény szerint a férfi, aki a gyanú szerint az ékszereket továbbértékesítési szándékkal vásárolta meg egy budapesti piacon, az illegális kereskedéssel több szabályt is megsértett: bejelentés és adószám nélkül végzett adóköteles tevékenységet, emellett jogosulatlanul, magánszemélyként forgalmazott nemesfémet.

Az adóhatóság mellett Budapest Főváros Kormányhivatala is vizsgálta az ügyet, és 

az eladót – mivel az magánszemély – eltiltotta a nemesfémek forgalmazásától.

A NAV felhívta a figyelmet arra, hogy a társhatóságokkal együttműködve folyamatosan vizsgálja az interneten hirdetőket.

(MTI)

Összesen 134 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
konfitaltkacsa
2024. április 05. 09:35
És mi a válasz? Nem látom a cikk címe és a tartalma közötti összefüggést....
dorzsike
2024. április 04. 20:40
A cikkíró, sajnos - alapos tájékoztatás helyett- szenzációhajhászó jellegű indítással kezdett. A csúnya Nav-ról. Mert azért az. Azonnal okot adott végtelen okos hozzászólásokra. Mer a feldobott labdát le akarja csapni, aki erre vágyik. És mindjárt persze egy szélsőséggel. Se az ezüst 200 forintos, se a hitleri márka, se a lenini arany rubel (se lenne ilyen) nem ide számítana, mert azok érmék, még ha aranyból vannak akkor is. Az érme más jogszabály. De a legfontosabb: van nagyi öröksége. És van kereskedelmi mennyiség. ez más megítélés,. És nyilván nagy mennyiségű valaminek az öröklése egy irathoz kötődik, (végrendelet, ajándékozási irat vagy közjegyzői határozat). Ha így van,, akkor a 230 millió Ft-os eladás, szegény mamitól már nem felel meg a főcim sugallta szenzációnak. Bocs. GONDOLOM ÉN....
Bi Tang Tomee
2024. április 04. 19:22 Szerkesztve
Ha jól értem, akkor a jelenlegi szabályok szerint az ékszerek eladásából származó NYERESÉG, adó (SZJA) köteles. Ha a vétel nem volt lepapírozva, akkor a NAV 25% nyereséget feltételez… ennek a 16%-át kell adóként befizetni, ami az ékszerek értékének 25% x 16% = 4%-a. Tehát, ha 9,4 millió az adó, akkor 235 millióért adott el aranyékszert a faszi.
Akitlosz
2024. április 04. 19:05
Na és kitől milyen engedély kell ahhoz, ha el karok adni egy ezüst 200 forintost? Akkor lenne informatív a cikk, ha ez is benne lenne. Na és ha van ilyen engedélyem akkor a horogkeresztes ezüst 5 márkásomat is eladhatom vagy arra a zéró tolerancia törvény vonatkozik? https://www.muenzkurier.de/media/image/f0/d9/4e/01203670000_20_RS-png_600x600.png Hoppának, aki a címet adta fogalma sincsen erről sem, mint általában semmiről és mindenről se.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!