Csodafegyvernek szánták az előválasztást, de a fennálló viszonyokon nem képes változtatni

2024. április 25. 15:19

Csak az derült ki, hogy egy ügyes eszköz önmagában nem forgatja fel annyira az ellenzék viszonyait, mint azt sokan remélték tőle.

2024. április 25. 15:19
null
Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor
Mérce

Nyitókép: Facebook

„Nem az volt a baj, hogy a választás rosszul működött. Hiszen azt aktivisták lelkes hada óriási energiákkal elég jól működtette mindenhol. Az volt a baj, hogy a megannyi, teljesen különböző pártot, pártszövetséget teljesen összekalapálni mindig a program, a jövőkép, a politikusi karakter leépítésével, a mondanivaló mérséklésével, lebutításával, végül elvesztésével járt. Azért pedig, hogy elmondják, vagy őrájuk szavazunk, vagy Orbánra, nem igazán érdemes megrendezni az egészet.

A dolog elég lecsupaszítva úgy fest: az intézményi reformok, és akár még zavartalanul működő intézmények sem képesek megoldani azt a problémát, ami a politikai pártok és az őket körülvevő mozgalmak kiüresedésében és egykori tömegbázisuktól való elszakadásában nyilvánul meg, és ami előhívta az előválasztás eszközét, mint közvetett mobilizációs lehetőséget.

Ehelyett a kegyelmi botrány után azt látjuk, hogy ahogyan azt szintén a Vox Populi választási szakblog megírta, az idei választási ciklusban rég nem látott mennyiségű új kispárt próbálja megmérettetni magát. Ennek pedig a kiskapuk bezárása után nem is a »kamupártbiznisz« az oka, hanem éppen az, hogy számos politikai kisvállalkozó most lehetőséget érez a rendszer és ellenzéke által a köztérben hagyott űr betöltésére. Visszaállhat tehát a 2010-es választást megelőző, enyhén kaotikus rendszer, amiben az előválasztás már nem annyira vonzó az új jelentkezőknek, de éppen ezért új programok, új ötletek születhetnek, és olyan viták kezdődhetnek el, amelyeket eddig a nem túl sikeres »összefogás-stratégia« elnyomott. Ez pedig még akár üdvözlendő is lehetne.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:13
🍓 ️ ­­A­­ ­­d­ö­­­g­ö­s­­ ­­­l­­á­­n­­­y­­­o­­k­­­ ­­v­­­á­­­r­n­a­­k­­ ­­­r­­­á­­­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­­.­­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
Mandarin-888
2024. április 26. 00:39
Így jártak.
tapir32
2024. április 26. 00:39
MZP mint az ellenzék közös jelöltje képviselni kívánta a fasisztákat is! Aki az ellenzékre szavazott az, erre szavazott. Egy táborban a fasisztákkal.
kulakman
2024. április 25. 20:00
Jól kellett volna "kórmányozni" amikor ti voltatok hatalmon , azt utólag semmi nem szépíti meg!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!